Господині з Корюківщини поділилися смачними рецептами консервації
На фото Людмила Купрієнко
Купрієнки з Корюківки не можуть не консервувати, бо стільки всілякої всячини вирощують удома, що треба її якось заготовляти. Господиня каже, що відмовилися лише від варення й салатів шарами.
Сім’я Людмили та Леоніда Купрієнків не лише має магазин для городників і садівників «Зелений світ» у Корюківці, а й самі вирощують те, що продають. І консервують те, що виросло на городі та в саду.
— Садимо своє, тож закриваємо лише домашні овочі та фрукти й завжди багато, — каже 52-річна Людмила Купрієнко. — Цьогоріч стільки кабачкової ікри закрутили, наче від голоду! Ну, люблять усі в нас цю страву. Дуже багато завжди консервую компотів. Любимо кизиловий (онучка навіть на шкільний ярмарок носила), абрикосовий із апельсином і лимоном, аґрусовий із тархуном (естрагоном) і м’ятою, абрикосовий фреш. Абрикоси, персики, кубанська алича, айва й інші фрукти у нас власні.
Людмила зазначає, що порадувала лохина, яка витримала весняне «повноводдя», — смачна, солодка. Правда ж, ґрунт треба спеціальний і добрива. Красиві й солодкі кавуни удалися! Господиня садила насіння спочатку на розсаду в торфові стаканчики, а тоді вже в відкритий ґрунт.
— Помідорів, як і завжди, багацько різних, — продовжує Людмила Купрієнко. — Любимо смакувати кукурудзою, консервуємо й заморожуємо її. Гострого перцю — струку — насіяла повно! Солодкий перець завжди росте великим, плоди вагою по 700 грамів. Гарно витримали весняний «потоп» і цибуля, й часник. Для посівів усіх овочів беремо тільки голландське насіння, тож постійно з урожаєм. Цьогоріч підвели тільки морква й буряк, бо вимокли. А всі інші овочі гарно вродили, купувати точно не будемо.
— А від якої консервації, можливо, відмовилися й більше не готуєте? — запитую.
— Від варення та салатів шарами, — каже Людмила. — З овочевих закруток перевагу віддаємо огіркам і помідорам без оцту, кислими. Дуже подобається нам аджика перцева, яка готується лише з солодкого та гострого перцю й часнику (див. рецепт — Авт.). Колись спробувала її на Менщині й тепер завжди готую. Кому давала рецепт, усім ця закрутка до смаку.
Людмила Купрієнко радить сповна використовувати овочевий сезон, старатися не лише на зиму надбати, а й добре посмакувати ними протягом літа. Наприклад, зараз, коли вже з’явилися свої баклажани, Купрієнки часто готують на кожен день різні страви з цим овочем. Наприклад, тушковані з м’ясом. Рецепт простий: цибулю, моркву та м’ясо, порізане, як на плов, протушкувати трохи разом, а потім додати баклажани, нарізані крупним кубиком, сіль і спеції на смак і довести до готовності.
Смачне виходить соте з баклажанів на зиму - спробуйте законсервувати (рецепт нижче - Авт.).
Аджика перцева
Інгредієнти:
12 шт. солодкого перцю (більше червоного, щоб був красивий колір)
3 шт. гірких перчин
2 головки часнику
1 ст. ложка солі
2-3 ст. л цукру
100 оцту
Всі овочі перекрутити на м’ясорубку, додати інші складники й поставити на вогонь. Кип’ятити 15-20 хв.
Соте з баклажанів
Інгредієнти:
1 кг баклажанів
0,5 кг цибулі
05, кг моркви
0,5 кг солодкого перцю
1 стручок гіркого перцю
1 кг помідорів
1 ст. л цукру
1 ст. л солі
часник (на смак)
50 г оцту
Баклажани нарізати великими шматочками (наприклад, півкільцями чи кубиками). Посипати сіллю, перемішати. Залишити на 15 хвилин. Потім промити під проточною водою та відтиснути.
Цибулю подрібнити, моркву натерти на терці й підсмажити разом. Додати, нарізані кубиками, баклажани, солодкий і гіркий перці. Усе кип’ятити 10-15 хвилин.
До тушкованих овочів додати помідори(кубиком) й тушкувати ще 10 хвилин. Додати цукор, сіль, часник і оцет — кип’ятити ще 10 хвилин. Соте розкласти по баночках (0,5 л) і стерилізувати 10 хвилин.
«На сезон не вистачає десяти упаковок металевих кришок». Рецепти салатів від господині з Камки
Староста Камківського старостинського округу Володимир Івахненко зазначає, що стільки консервації, як у погребі 48-річної багатодітної мами Наталії Івахненко, мабуть, немає ні в кого в Камці. Жінка консервує багато, бо з чоловіком мають семеро дітей й маленького внучка.
— Чимало закриваю кожного року, — підтверджує Наталія Івахненко. — На сезон часто не вистачає й десяти упаковок металевих кришок. Весною як починаю з березового соку, так і пішло далі: компоти, варення, салати. Томатний сік варю й кожен сезон чимало аджики консервую. Багато птиці тримаємо з чоловіком, тож тушкованки, консерви, каші в автоклаві теж практикуємо. Треба дбати, бо двох студентів вчимо, підростають троє школярів. Старша 29-річна донька вже має синочка, а 26-річний наш син служить.
На фото Наталія Івахненко
Багато жінок не люблять займатися консервацією, яка передбачає стерилізацію. Мовляв, краще та, де заливати сиропом або варити, бо це швидше. Наталія Івахненко стерилізує не все — лише яблука, абрикоси, огірки з кетчупом і улюблений родиною салат із баклажанів шарами (рецепт нижче — Авт.). Салати, які треба варити, готує у дворі в 15-літровому чавуні. Цьогоріч жінка закривала й огірки з засмажкою (беріть рецепт — Авт.).
Багатодітна сім’я Івахненків тримає чимале господарство. Десять голів скоту, з яких шість корів, дві телички, двоє биків і телятко. До цього ще й вівці та різноманітна птиця: гуси, качки, індики, індокачки…
Велика родина — великі турботи й велика відповідальність. Тож як надбаєш, те й матимеш.
Салат шарами з баклажанами
Інгредієнти:
10 шт. середніх цибулин (порізати навпіл)
10 шт. баклажанів (нарізаємо уздовж і кожну половинку ще навпіл)
10 шт. солодких перців (навпіл)
10 шт. помідорів (навпіл)
Для маринаду: 0,5 л олії, 1 склянка цукру, 3 ст. л солі, 100 г оцту.
Складаємо нарізані овочі в ємність, де будете готувати, шарами в такій послідовності: цибуля, баклажани, перець, помідори. Сюди ж додати олію, цукор та сіль — кип’ятити протягом 30 хв (слідкувати, щоб не пригоріло, проте не варто активно перемішувати). Влити оцет і кип’ятити ще 10 хвилин. Салат розкласти по баночках і закрутити.
Огірки з засмажкою
Інгредієнти:
3 кг огірків
0,5 кг цибулі,
350 г олії
0,5 л томатної пасти
100 мл води
3 ст. л солі
8 ст. л цукру
100 мл оцту
Огірки нарізати кружечками. Цибулю нашаткувати й посмажити в олії. У місткість перекласти огірки, засмажку та решту інгредієнтів, окрім оцту. Дати покипіти 30 хвилин. Потім додати 100 мл оцту і кип’ятити ще 10 хвилин. Салат розкласти по банках і закрутити.
Джерело: сайт susidy.city
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.
Теги: консервація, рецепт, салат