Мобильная версия сайта Главная страница » Новости » Місто і регіон » Чернігівка поділилась унікальним рецептом кваска, який готують на Борзнянщині

Чернігівка поділилась унікальним рецептом кваска, який готують на Борзнянщині

 



Раніше ми писали про гастроно­мічну експедицію кулі­нара, ресторатора і блогера Євгена Клопотенка на Чернігівщину, під час якої він збирав ре­цепти автентичних страв нашого регіону. Ми над­рукували ті з них, які йо­го підкорили: «Розсольника зі свинячими нир­ками» з Ніжина, «Бабки» з Борзнянщини, «Гурків» і «Сировадни» з Корюківщини, «Бобівника» з Куликівщини. І проси­ли вас, шановні читачі, ділитися рецептами уні­кальних страв із ваших країв. Першою відгук­нулась чернігівка Алла Супрун. Вона й відкри­ває нашу нову рубрику «Сіверські страви».


«Добрий день, шановна редакціє! Хо­чу поділитися рецеп­том страви «Квасок» із малої батьківщи­ни моєї мами — села Нові Мли­ни колишнього Борзнянського району. Це перша страва, яку там обов’язково готували (як борщ в інших селах) на помин­ки. Але ми з мамою робимо ква­сок час від часу і просто так. Буду рада, якщо цей рецепт комусь сподобається».


ІНГРЕДІЄНТИ: м’ясо, картопля, цибуля, томат, сушені груші.

Варимо м’ясо (бажано свинячі реберця), порубане невеликими шматками. Додаємо нарізану кубиками картоплю. Беремо багато ци­булі. Половину дрібно кришимо і додаємо у квасок сирою, нехай ва­риться, а половину підсмажуємо на пательні з томатом і також дода­ємо в страву.

Беремо сушені груші, обдаємо їх кип’ятком (можна залити холод­ною водою, довести до кипіння і зняти з плити). Додаємо груші у ква­сок. Хай усе разом вариться до готовності.
Дуже смачна страва, груші надають їй неперевершеного смаку! У піст замість м’яса клали рибні консерви і додавали квасолю. Теж смачно.

* * *

Щоб познайомитися і подякувати на­шій «першопрохідниці», ми зателефону­вали їй.

— Мені 57 років, мамі — Людмилі Павлівні — 78, — говорить Алла Іванів­на. — Мешкаємо ми у Чернігові, а в Но­ві Млини я ще в дитинстві їздила на кані­кули до бабусі й дідуся (їхня хата залиши­лась, то ми й зараз час від часу навідує­мося в село). Там і дізналась про квасок, більше ніде про нього не чула. Тато — Іван Євгенійович — із Менщини, у тих краях цієї страви не готують.
Ми їздимо на татову малу батьківщи­ну — Подин хутір (називаємо його Подовка) на вихідні, обробляти город. І там я сушу в печі груші для кваску. Мама йо­го варить і мене навчила.

За кілька днів запросила мене на гостини в затишну квартиру батьків (вони живуть у сусідньо­му з її будинку). Пригостили кваском, ще й із собою в редакцію дали. Ми колекти­вом в обідню перерву продегустували і всі сказали: «Ой як смачно!» Ніби нава­ристий борщ, але без буряка і капусти, а з ароматом та присмаком узвару від груші.

Здивуйте і ви нас власними рецеп­тами. Надсилайте їх на вайбер за номером (098) 741-88-51, в повідомленні обов’язково вка­жіть номер свого мобільного. І, можли­во, наступним у цій рубриці побачите свій рецепт. Чекаємо!

Джерело: газета “Гарт”, Аліна Ковальова

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: квасок, Борзнянщини, рецепт

Добавить в: