Чернігівка поділилась унікальним рецептом кваска, який готують на Борзнянщині
Раніше ми писали про гастрономічну експедицію кулінара, ресторатора і блогера Євгена Клопотенка на Чернігівщину, під час якої він збирав рецепти автентичних страв нашого регіону. Ми надрукували ті з них, які його підкорили: «Розсольника зі свинячими нирками» з Ніжина, «Бабки» з Борзнянщини, «Гурків» і «Сировадни» з Корюківщини, «Бобівника» з Куликівщини. І просили вас, шановні читачі, ділитися рецептами унікальних страв із ваших країв. Першою відгукнулась чернігівка Алла Супрун. Вона й відкриває нашу нову рубрику «Сіверські страви».
«Добрий день, шановна редакціє! Хочу поділитися рецептом страви «Квасок» із малої батьківщини моєї мами — села Нові Млини колишнього Борзнянського району. Це перша страва, яку там обов’язково готували (як борщ в інших селах) на поминки. Але ми з мамою робимо квасок час від часу і просто так. Буду рада, якщо цей рецепт комусь сподобається».
ІНГРЕДІЄНТИ: м’ясо, картопля, цибуля, томат, сушені груші.
Варимо м’ясо (бажано свинячі реберця), порубане невеликими шматками. Додаємо нарізану кубиками картоплю. Беремо багато цибулі. Половину дрібно кришимо і додаємо у квасок сирою, нехай вариться, а половину підсмажуємо на пательні з томатом і також додаємо в страву.
Беремо сушені груші, обдаємо їх кип’ятком (можна залити холодною водою, довести до кипіння і зняти з плити). Додаємо груші у квасок. Хай усе разом вариться до готовності.
Дуже смачна страва, груші надають їй неперевершеного смаку! У піст замість м’яса клали рибні консерви і додавали квасолю. Теж смачно.
* * *
Щоб познайомитися і подякувати нашій «першопрохідниці», ми зателефонували їй.
— Мені 57 років, мамі — Людмилі Павлівні — 78, — говорить Алла Іванівна. — Мешкаємо ми у Чернігові, а в Нові Млини я ще в дитинстві їздила на канікули до бабусі й дідуся (їхня хата залишилась, то ми й зараз час від часу навідуємося в село). Там і дізналась про квасок, більше ніде про нього не чула. Тато — Іван Євгенійович — із Менщини, у тих краях цієї страви не готують.
Ми їздимо на татову малу батьківщину — Подин хутір (називаємо його Подовка) на вихідні, обробляти город. І там я сушу в печі груші для кваску. Мама його варить і мене навчила.
За кілька днів запросила мене на гостини в затишну квартиру батьків (вони живуть у сусідньому з її будинку). Пригостили кваском, ще й із собою в редакцію дали. Ми колективом в обідню перерву продегустували і всі сказали: «Ой як смачно!» Ніби наваристий борщ, але без буряка і капусти, а з ароматом та присмаком узвару від груші.
Здивуйте і ви нас власними рецептами. Надсилайте їх на вайбер за номером (098) 741-88-51, в повідомленні обов’язково вкажіть номер свого мобільного. І, можливо, наступним у цій рубриці побачите свій рецепт. Чекаємо!
Джерело: газета “Гарт”, Аліна Ковальова
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.
Теги: квасок, Борзнянщини, рецепт