Мобильная версия сайта Главная страница » Новости » Місто і регіон » Ірина Прохоренко з Чернігівщини розповіла рецепт вареників, які не черствіють

Ірина Прохоренко з Чернігівщини розповіла рецепт вареників, які не черствіють

 

Село Жукля Холминської громади, що на Корюківщині, здавна славиться своїми варениками та налисниками. З сиром, маком, ягодами, солодкі, солоні — різні! 

Уміють у Жуклі місцеві жінки готувати таку смакоту, що й за вуха не відтягнеш. Покійний генерал Василь Устименко, коли навідувався на свою малу батьківщину, завжди нахвалював місцевих господинь за їхні страви.

Староста Жуклянського старостинського округу 43-річна Ірина Прохоренко готує вареники за різними рецептами. Але безпрограшним варіантом вважає дріжджові вареники на соді, бо такі виходять пухкими й найдовше не черствіють.



— Для дріжджових вареників на соді треба взяти 0,5 л теплої сироватки або кисляку, розвести в рідині 1 чайну ложку сухих дріжджів, — розповідає Ірина Вікторівна. — Туди ж додати 1 яйце, 1/3 чайної ложки соди, сіль і цукор на смак. Тісто треба гарненько вимісити, щоб не прилипало до рук і дати йому підійти 15 хвилин.

Начинка — будь-яка. Мені найкраще смакує чорниця. Дуже запашні виходять вареники з домашньою малиною (у ній менше кісточок, ніж у лісовій, і вона не гірчить). Підходить таке тісто і для традиційних вареників із сиром. Готувати потрібно на пару (на ситі, марлі чи в мультиварці).

За словами старости, жуклянці часто готують грибне холодне — юшку на хребтах червоної риби з сушеними білими грибами, квасолею, засмажкою й томатом. Навесні сільчани зазвичай смакують зеленим борщем зі свіжим щавлем.

Улітку переходять на легкі, овочеві супи без засмажки. Їй, наприклад, смакують сирні супи з фрикадельками або ж із дрібною локшиною та зеленим горошком. Окрім цього, готують млинці з солоними й солодкими начинками, різні юшки та м’ясо, яке можна швидко приготувати просто неба, на решітці у своєму дворі.

Джерело: сайт susidy.city

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: вареники, рецепт

Добавить в: