Мобильная версия сайта Главная страница » Новости » Людям про людей » Налиті сонцем та любов’ю смачнюші грона винограду

Налиті сонцем та любов’ю смачнюші грона винограду

 

На цьому доглянутому подвір’ї ніколи не буває ні гамору, ні метушні. Тут панує лише спокій та тиша, бо ж лише в таких умовах здатні творитися справжні дива. Ніби зачаровані, якось по-особливому тут рясніють яблука та груші, визрівають помідори й тягнуться до сонця сильні, ладні зрости вище дерев виноградні ліани...


Сергій Влахно з гордістю позує біля солодких грон, вирощених з любов’ю

Попри осінні традиції, у родині Влахно саме золота пора якось сама по собі стала особливим етапом, часом підбивання підсумків. Втім, жодним філософським пуантам немає місця там, де йдеться про копітку щоденну працю й вражаючу витримку, яка, здається, під силу лише по-справжньому залюбленим у свою справу трудівникам, саме таким, яким нам вдалося розгледіти нашого земляка, людину з великим серцем і доброю вдачею.

Сьогодні Сергія Влахна знає чи не кожен місцевий виноградар, важко забути чоловіка й тим, кому хоч раз випадала нагода скуштувати соковиту ягоду сонця, вирощену його дбайливими руками. Всього Сергій має розсадник на сорок сортів та гібридів винограду. Звісно, це, може, й не багато, але про кожен із них садівник знає абсолютно все: від форми листочка, ягоди й куща до того, скільки днів плід ще набиратиметься цукру і коли, з точністю до дня, його потрібно піддобрювати, поливати, зривати, аби смакові якості того чи іншого сорту розкрилися по максимуму. Що всі свої знання Сергій втілює на практиці — видно неозброєним оком, а те, що техніка вирощування тут витримана до найменших дрібниць — зрозуміло навіть тому, хто далекий від виноградної справи.

— Я чітко пам’ятаю, коли захопився вирощуванням винограду. Було це близько десяти років тому. Тоді мене надихнув нині покійний майстер з великої літери, аматор виноградної справи та й просто гарний друг моєї родини Яків Якович Петренко. Саме він привів мене у неймовірний світ виноградарства, в якому я живу по сьогоднішній день. Також завдяки підтримці моєї мами, яка не лише не заперечила, а й з часом стала незамінним порадником, натхненником і, разом з тим, найприскіпливішим критиком моєї роботи, були придбані найперші сорти винограду. Тож можна з впевненістю сказати, що вона й була першопрохідцем стежини, на якій я знайшов своє покликання! — захоплено розповів нам господар і провів у міжряддя своїх садів-виноградників, куди, як і ми, вже завітала осінь, аби змінити в кольорі листя й влити золотого сонця в прозоро-жовті та рожеві грона, які поважно визирають з-поміж ледь підсушеного та вже не такого зеленого листя.

Було помітно, що Сергій ладний годинами ділитися з нами всіма таємницями та розкривати секрети успішного вирощування наскільки запашної, настільки й смачнючої ягоди. Виявляється, тут важливо все: правильне обрізання сухих пагінчиків ранньою весною, аби не допустити сокоруху, при якому лоза "плаче", захист рослини від хвороб у відповідний період, прорідження пагонів на дорослому кущі, аби в майбутньому виростали великі грона. Якщо виноград підв'язати неправильно, верхні два-три вічка дуже сильно поростуть, а нижні — взагалі не прокинуться. Та й передчасне розкриття винограду обов’язково матиме свої невтішні наслідки. Все це і багато-багато іншого ми довідалися лише за декілька хвилин, втім, було зрозуміло, скількох безсонних ночей вартує кожне впевнене слово господаря. Для нас це не більше, ніж нова інформація, для Сергія ж — ціла наука, без якої не вдалося б отримати врожай усім на заздрість. Наприклад, улюблений сорт винограду Сергія «Аркадія» дає чималі грона, догляд за ним, за словами садівника, простий, а ось врожай — великий. Скільки б на лозі не було грон, усі виростуть в середньому від півтора до двох кілограмів. Такими ж, а то й кращими здобутками можуть похвалитися й інші пристосовані до нашого клімату сорти, такі, як «Гурман», «Перетворення», «Дашуня», також чудово себе зарекомендували
«Юліан», «Байконур», «Століття», «Віктор», «Софія», «Велюр» тощо. Кожен із сортів має свою візитівку — неповторний смак та аромат, які кожному із гурманів нагадує щось своє: одним — смак вина й горіхів, іншим — меду, слив та карамелі. Охочих поласувати таким розмаїттям смаків завжди знаходиться немало. Багато хто в сезон чекає Сергія на базарі, дехто купує виноград прямісінько з лози.

Наразі ж більшість кущів вже облегшені, є й такі, які ще хапають останні теплі сонячні промінчики в очікуванні свого часу, який ось-ось настане. Про це свідчить неймовірний медовий аромат, який витає в міжряддях й так приманює зголоднілих за ніч комашок.

— Немає мені спокою з моїм Сергієм, — до нашої жвавої розмови долучилася мама Сергія Валентина Іванівна. — Тільки й розмов, що про виноград. Знаєте, за ці роки я вже стільки всього дізналася нового й дарма, що сама за професією вчителька біології. Скажу відверто, я не перестаю дивуватися захопленню сина, з якою завзятістю він черпає нові знання та як вміло їх застосовує. А ще, неабияк дивує його «легка рука». Лише малий відсоток посаджених ним саджанців не приймалися взагалі, та і ті Сергій реанімує до останнього. Займається прищепленням винограду, пам’ятаю, як радів, коли з шести щеплень п’ять дали результат. Зізнатися, досі не розумію, звідки у нього цей невичерпний запас натхнення — не буває і дня, аби він не хазяйнував у своїх володіннях, які з кожним роком лише збільшуються й збільшуються, та так, що, скоро не матиму куди й висадити помідори.

І справді, про помідори Валентини Іванівни не говорив хіба лінивий. Лише самих сортів у неї налічується понад два десятки. Полюбляє жінка опікуватися й полуницею, яка за кожне стебельце, сповнене вологою та сонячним теплом, навесні щедро віддячує смачнючими плодами розміром з кулак. І хоч для Валентини Іванівни залишається загадкою, звідки у сина така любов до садівництва, нам же — зрозуміло все: яблуня від яблуньки, виноград від виноградинки...

Джерело: районна газета "Носівські вісті" №38 (9740) від 23 вересня 2021, Дарія Буренко

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: виноград, Носівщина, Влахно

Добавить в: