Спочатку була рожева мрія — про козу. Потім з'явилась коза, і навіть не одна. А згодом — і той, із ким це захоплення стало спільним. І в новій сім'ї «народилася» «Рожева коза». 11 жовтня, коли в багатьох куточках Чернігівщини спостерігали полярне сяйво, 45-річний Тарас Самойленко теж його бачив — саме пас кіз, якими опікується із дружиною, 37-річною Ларисою.
— У весняно-літньо-осінній період виганяємо їх пастися щодня вранці і ввечері. Зараз іще погода це дозволяє.
Їхня сімейна міні-ферма — в селі Отрохи за 25 км від Остра на Козелеччині.
— Ми перебралися сюди рік тому. Спеціально підшукували таке місце, щоб підходило під наше безприв'язне утримання кіз Це село для нас ідеальне: зусібіч оточене лісом, поряд великий луг, болот. Місця і паші вдосталь.
До того Самойленки жили на Прилуччині. Там і зійшлися, відчувши одне в одному споріднені душі.
— Лариса родом із Дніпра, вивчилась у Києві в Національній академії образотворчого мистецтва та архітектури на художницю театру, кіно і телебачення, працювала реквізитором у театрі «Ательє 16», їздила з ним на гастролі містами. Але весь час мріяла жити в селі й вирощувати кіз.
І врешті-решт із трьома синочками від першого шлюбу оселилася в Заудаївському Прилуцького району. Спочатку тримала корову, а потім завела й кіз, щоб діти пили корисне молоко.
Я родом о Вишневого на Київщині, закінчив Київський національний університет будівництва і архітектури за спеціальністю •землевпорядкування і кадастр», деякий час працював за фахом. Та мене теж тягнуло в село. Моє дитинство пройшло на тій же Прилуччині, звідки мої батьки і де в сусідніх селах жили мої бабусі й дідусі. Через певні обставини у 30 років я переїхав на татову малу батьківщину - в село Високе за 17 км. від Прилук. Лариса жила всього за 2 км. від мене. Про неї була стаття у «Правді Прилуччини», і я зацікавився. Вона вегетаріанка — і я тоді саме до цього прийшов. Доля склалася так, що ми познайомилися. Згодом з’їхалися, почали вести спільне господарство, потім узаконили свої стосунки. Уже 6 років разом.
— Ви зразу розділили захоплення дружини?
— Я одночасно полюбив їх усіх: і Ларису, і її синів (їм 14, 10 і 9 років), і кіз, — усміхається Тарас.
УТРИМАННЯ І ГОДУВАННЯ
Уже в От родах Лариса придумала для їхньої сімейно? ферми назву — «Рожева коза» (рожева мрія про козу, що здійснилася).
- У нашій справі на мені - випас, годівля, будівництво сараїв, годівниць тощо, а Лариса займається крафтовим виробництвом сирів. Закінчила відповідні курси, постійно навчається, знаходить інформацію в інтернеті.
Про їхніх рогатих підопічних Тарас розповідає зі знанням і захопленням:
- Це дуже розумні, граційні тварини, їх неможливо не любити! Лариса починала зі звичайних кіз так званоі аборигенної породи і першу придбала 11 років тому). Купувала їх у сусідніх садах. А коли ми вже разом почали займатися козами, то потихеньку перейшли на породистих Щоб нарощувати і покращувати своє стадо. Їздили по кіз куди тільки не приходилося: у Срібне, у Трисвятому Слободу під Чернігів. Я навіть їздив за більш ніж 300 км. аж за Черкаси по двотижневе козеня.
Покращуємо стадо і шляхом селекції — самі виводимо помісі, молоко яких підходить для сироваріння.
Зараз у нас 22 голови 20 кіз і 2 цапки. Майже всі вони — на основі англонубійської породи Це порода м'ясо-молочного напрямку, була виведена у 19-му столітті англійцями шляхом схрещення корінних британських порід із завезеною різноманітною популяцією великих висловухих кіз, яких англійці імпортували із країн Близького Сходу, з Північної Африки та Індії. Особини ц вї породи доволі крупні й виглядають естетично: у них так званий римський профіль і довгі вуха. Вони не високоудійні, але молоко в них сиропридатне - у ньому високий вміст білка. І воно дуже смачне.
— Дехто думає, що козине молоко неприємно відгонить...
— Сама по собі коза — чистоплотна тварина. Якість її молока залежить від умов утримання і годівлі. Коза була одомашнено людиною однією з перших - десь 9-10 тисяч років, тому це тварина з чотирикамерним шлунком, у кози складна система травлення. Еволюційно склалося так, що для її повноцінного розвитку, для того, щоб вона не хворіла, основою її раціону має бути грубий корм: різноманітні трави, кущі, молоді пагони, листя ікора дереш, а взимку сіно і солома (зерно - це як доповнення до раціону). Тоді в неї не буде проблем а травленням, зі здоров'ям.
Важливий і моціон. Коза не мас бути припнута цілий день на сонці, а вночі і всю зиму — на ланцюгу у сараї. Їй потрібен рух. Наші кози практично цілий рік гуляють на свіжому повітрі (у нас велика загорожа, а на випасі з ними весь час я), зачиняємо в сарай, лише коли морози. У раціоні кіз — до 750 видів рослин (для прикладу в овець - 500, у корів - до 300), і завдяки такій широкій гамі споживання молоко в них цілюще. Тільки таке воно у кіз, які саме на вільному випасі й самі вибирають їжу, яку хочуть, а не проводять все життя у хліві і їдять тільки те. що принесе господар. Якщо ж козам дати вибір, то вони в першу чергу обгризатимуть деревну рослинність (листя і молоді пагони), а тоді вже йдуть до трави. Взимку дуже добре їдять хвою (сосни, ялини, туї, ялтцю).
МОЛОКО І СИРИ
— По скільки молока дають ваші кози?
— Лактація залежить від пори року й віку тварини. У кіз так званий шлюбний період — восени варесень-жовтень. Після покриття цапом коза через 5 місяців дає потомство. Коли вона виходить на зелену траву, на цьому кормі у неї кількість молока збільшується. А піку лактації коза досягає після четвертого окоту.
Наші кози дають о середньому по 3,5-4 літри молока за день при дворазовому доїнні. Але ми й не женемося за його кількістю, для нас важлива якість. Вихід сиру із десяти літрів теж відрізняється у літній і зимовий періоди: взимку молоко щільніше і вихід більший.
Молоко наших кіз не має сторонніх запахів — у цьому переконуються покупці нашої продукції. Продаємо її нашим родичам, друзям, знайомим. Також відправляємо в Київ і Чернігів Новою поштою (кладемо в посилку пляшку із замороженою водою, і все доходить свіжим).
— Які сири готує Лариса?
— Багато різних видів так звані швидкі розсільні (фета, сулугуні, моцарела, бринза з різними спеціями, лісовими травами, сушеними томатами тощо), халумі (сир для смаження на пательні та грилі — він не розтікається), напівтверді (гауда, качота - теж із різними наповнювачами), сири з благородною пліснявою - білою, блакитною (валенсе, брі). Іще дружина готує сир у вигляді кульок із часником і рожевою сіллю, обсипані чорним перцем (коли цей сир молодий, то називається шевр, а коли зсипається і набуває твердого стану, як пармезан, то має вже інші смакові якості та назву — белпер кнолле).
Також ми робимо ряжанку а печі, йогурти з різними фруктами і фруктово-ягідними наповнювачами (полуницею, обліпихою, ківі ківі, грушею та їн.). Для них купуємо спеціальну пластикову тару — пляшки з широким горлечком, які щільно закриваються. Ніколи не використовуємо пляшок з-під чогось повторно — для нас це принципово!
ЦІКАВИНКИ З КОЗИНОГО СВІТУ
Тарас розповідає — У козиному стаді є чітка ієрархія його водить не цап, а головна коза. На доїння формується черга, і всі прекрасно знають, хто за ким: після головної кози вишиковуються за силою — від найсильнішої до найслабшої. Час від часу вони влаштовують своєрідні турніри, щоб піднятися в цій ієрархи (у разі невдачі лишаються на тому ж самому рівні). Бійки бувають аж до крові.
На випасі особини чоловічої і жіночої статі у нас разом. Цапки можуть запліднювати, а кіки запліднюватися вже із трьох місяців. Щоб не допустити незапланоавного покриття, ми вдаємося до методу пасивної контрацепції: на цапа наддаємо так звані фартухи які перешкоджають повноцінному статевому акту.
При народженні у нас кожна тваринка отримує кличку, і асі вони на них відгукуються. Є в нас коза Ося, бо маленькою буяв схожа на віслюка. Є коза Полоска - так назвали діти, бо у неї на мордочці від ока до носа дві смужки. Цапки у нас — хлопці східні: нубо-каморі Тиграм і стовідсотковий англо-нубієць Інжир. Вони однакові за окрасом — мармуром. Ми про таких давно мріяли, й ось на початку весни в нас народився Тиграм, а Інжира купили — для поліпшення стада.
Джерело: газета “Гарт”, Аліна Ковальова
Фото з альбому подружжя Самойленків
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.
Теги: Самойленко, кози, ферма