Мобильная версия сайта Главная страница » Новости » Людям про людей » Родина Самойленко з Ічні вже 10 років торгує овочами та розсадою

Родина Самойленко з Ічні вже 10 років торгує овочами та розсадою

 

Тугенькі голівки молодої капусти уже просяться до столу. А ще якщо ти знаєш, що вона з місцевої грядки, то обов’язково спокусишся на покупку. Нею на Ічнянському базарі з початку червня торгують Тарас І Вікторія Самойленки.



Тарас Самойленко на своєму городі: на грядках цвітна, білокачанна рання та середня капуста, поряд - перець. У теплицях - розсада томатів, щоб були ранні плоди

- Це наша домашня капуста, у червні почався її сезон, - показує головки молодої капусти Вікторія. - Потім піде цвітна капуста, бро­колі, помідори, перець, баклажа­ни. Тоді пізня капуста. А спочатку у нас була редиска. Взагалі ми кру­глий рік чимось торгуємо.

Вікторія і Тарас Самойленки з Ічні щороку вирощують багато розса­ди різної городини. Продають на базарі та вдома. Серед їхніх по­купців багато постійних клієнтів.

Розсаду ростять у теплицях біля хати. Кажуть, що цим займаються відколи одружилися - у цьому році буде вже 10 років. Зараз Вікторії - 29, Тарасу - 33. Колись розсадою торгувала мама Вікторії, потім виї­хала у Київ і тепер такий бізнес пе­рейняла її донька із зятем.

- Все вирощує­мо: від розсади до самих овочів. На­приклад помідорів маємо 19-20 сор­тів, чотири сорти перцю, - додає Тарас.

Під кінець сезо­ну розсада поде­шевшала. У Самойленків перець був по 50 гривень, зараз став по 40 гривень за деся­ток, помідори з 50 гривень стали по 30-35. Загалом розсади на базарі багато, а от покупців, підміти­ли Самойленки,
цього року помен­шало.

- Ціни ростуть, люди економлять на всьому, тому починають самостійно сіяти і ви­рощувати розсаду, - припускає Вікторія.

Щедра грядка

На городі зараз росте капуста різних сортів, перець. У теплицях вже висадили помідори, щоб зі­брати ранній урожай цього овочу. За всім треба догляд: вчасно об­робити від жука та хвороб.

- На кожному етапі є свої труд­нощі: як на самій розсаді, так вже у процесі вирощування овочів, - ділиться Тарас. - Виростить, по- пікірувати, продати - не так легко. Адже лише хороша розсада - за­порука успішного врожаю овочів.

Робочий день молодого под­ружжя наразі починається о п’ятій ранку і триває до десяти вечора. У теплицях важливо дотримуватися температурного режиму і в холодну пору там протоплювали, щоб розсада не пропала. Тарас для цього використовує «буржуйки», які сам змайстрував, як і теплиці. Чоловік працював на будівництві, тож тепер усе вміє.

- Минулого року було більше мо­розів, тому потрібно було й більше топити, щоб розсада не замерзла. А це теж, погодьтеся, додатковий час, - каже Тарас. - Кожні три го­дини протягом місяця ти йдеш і топиш у теплиці. Цьогорічна вес­на була теплішою, тож у теплицях менше топили, десь протягом мі­сяця, минулоріч - протягом трьох, починаючи з лютого.
А підготовка до сезону у Самой- ленків починається ще з зими. У лютому згідно з календарем висі­вають насіння, при появі сходів - пікірують. Багато мороки з поли­ванням, підживленням.

Поки Вікторія торгує на ринку, Тарас у цей час запрошує до себе додому.

- На власні очі і побачите що у нас росте, - говорить молодий господарник і дорогою продовжує розповідати про сімейну спра­ву. - Дітей поки що не залучаємо до нашої роботи, вони ще малі. У нас їх двоє. Підростуть - допома­гатимуть. Вирощувати розсаду та овочі - це дійсно тяжко. Навіть, буває, дихати не хочеться. На бу­дівництві мені легше було працю­вати, ніж тут. А часу на відпочинок зовсім зараз немає. Бо розсада - це найтяжчий етап нашої роботи.

Зі слів пана Тараса, коли підуть овочі - буде легше: ходиш собі по городу, поливаєш, обробляєш, потім зібрав плоди - і продавай. А найлегше, каже, взимку, хоча із першим снігом Самойленки почи­нають готуватися до висадки на­сіння, готують дрова для теплиці. Тобто, роботи у них повно протя­гом року.
- Щоб отримати гарний урожай - потрібне крапельне поливання і хороший ґрунт, - дає універсаль­ну пораду Тарас. - І ні в якому разу не заливати землю, щоб не було грудок.­

Світлана ЧЕРЕП, “Трудова слава”

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: Самойленко, Ічня, капуста

Добавить в: