Мобильная версия сайта Главная страница » Новости » Місто і регіон » Ічнянський молочно-консервний комбінат: від традицій до інновацій

Ічнянський молочно-консервний комбінат: від традицій до інновацій

 



Валентин Запорощук

Нещодавній візит нового міністра агрополітики Віталія Коваля на Ічнянський молочно-консерв­ний комбінат став своєрідним визнанням успіхів одного з найбільших підприємств молочної галузі в Україні. Під час візиту очільник наглядової ради підприємства Валентин Запорощук провів міністра цехами, показав новітнє обладнання, в яке було інвестовано понад 50 мільйонів доларів, і, звісно, запропонував скуштувати продукцію. Каже, міністру сподобалося.

Попит на продукцію - це її визнання

Сьогодні Ічнянський мо­лочно-консервний комбінат виробляє близько 24 тисяч тонн лише згущеного молока на рік. Продукція користуєть­ся популярністю як в Україні, так і за кордоном. За останні дев’ять місяців підприємст­во експортувало понад 3 ти­сячі тонн молочних виробів до країн Азії, Африки, Аме­рики та Європи. «Ми прагне­мо задовольнити попит на нашу продукцію, адже вона має високий рівень якості, і це підтверджують численні сертифікати європейських стандартів», - зазначає Ва­л ентин Запрощук.

Однак комбінат не обме­жується наявними потужнос­тями. У найближчих планах - будівництво нового цеху з виробництва кисломолоч­ного сиру, який планують запустити у другій половині наступного року. «Це буде сучасний цех із потужністю 300 тонн сиру на місяць. Пра­ктично вся продукція постав­лятиметься на європейський ринок, уже зараз укладені договори на експорт нашо­го кисломолочного сиру до Німеччини», - коментує За­порощук. Новий цех не лише збільшить виробничі потуж­ності, а й створить понад 50 нових робочих місць для міс­цевих мешканців.

Розвиток тваринництва

Комбінат має ще одну амбіт­ну ціль - розвиток власної си­ровинної бази. У Ніжинському районі, в селі Обмачів, під­приємство реконструює фер­му, де вже утримують близь­ко 30о голів дійного стада. У планах комбінату - збільшити це поголів’я до 4000 корів, забезпечуючи себе високо­якісною сировиною та підви­щуючи стабільність поставок. «Ми не просто реконструює­мо ферму, а впроваджуємо найсучасніше обладнання, будуємо доїльні зали та замі­нюємо породи корів на більш продуктивні - наприклад, на голштинську», - пояснює го­лова наглядової ради.

Виклики і завдання галузі

На сьогодні в Україні виро­бляється близько 3 мільй­онів тонн молока на рік, що значно менше порівняно з показниками 1991 року, коли цей обсяг сягав 29 мільйонів тонн. Валентин Запорощук вважає, що збільшення ви­робництва молока втричі за наступні п’ять років - це реалістичне завдання. «Мо­лочна промисловість має стратегічний потенціал, і ми повинні зосередитися на по­глибленій переробці продук­ції, нарощуванні обсягів ви­робництва для задоволення внутрішнього попиту та екс­портного потенціалу», - за­значає він.

При цьому Запорощук наго­лошує на важливості стабіль­ної роботи з європейськими партнерами: «Ми експортує­мо чверть нашої продукції до ЄС, і важливо зберегти цю тенденцію. Адже вільний доступ української продукції на європейські ринки може позитивно вплинути на всю галузь». Підтримку в розвит­ку співпраці з європейськими споживачами забезпечує і Спілка молочних підприємств України, до якої входить ком­бінат, і яка співпрацює з єв­ропейськими асоціаціями.

Підтримка якості та боротьба із «сірим» ринком

Ічнянський молочно-кон­сервний комбінат приділяє велику увагу якості своєї про­дукції, проходячи регулярні перевірки українських та єв­ропейських контролюючих органів. Однак, як і в будь-якій галузі, комбінат стикається з нелегальним «сірим» ринком, де продукція часто продаєть­ся без належних стандартів якості. Запорощук зазначає, що важливо не тільки дотри­муватись високих стандартів виробництва, але й боротися за очищення ринку від фаль­сифікацій та несанкціонова­ної продукції, яка підриває довіру до галузі. «Ми повинні забезпечити чистоту ринку, щоб споживачі могли бути впевнені в якості продуктів, які вони купують», - наголо­шує він.

Вплив війни та надії на майбутнє

Проблеми війни, зокрема збільшення витрат на логісти­ку, суттєво ускладнюють вихід на азійські та африканські ринки. Однак підприємство продовжує роботу і споді­вається, що з настанням дов­гоочікуваного миру ситуація значно покращиться.

«Наше молоко має високий попит, і ми впевнені, що з відновленням мирного жит­тя Україна зможе посісти належне місце на світовому ринку молочної продукції», - висловлює сподівання Ва­лентин Запорощук.

Попри всі труднощі, Ічнян­ський молочно-консервний комбінат залишається від­даним своєму покликанню - виробляти якісну продукцію, підтримувати місцеву еко­номіку та готуватися до мас­штабного розширення. «Ми пишаємося тим, що робимо, і впевнені, що кожен крок впе­ред сприяє зміцненню не тіль­ки нашого підприємства, а й усієї галузі та країни», - додає голова наглядової ради.

Джерело: “Трудова Слава”, Віра Солодка

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: Ічня, завод, молоко, Запорощук, виробництво

Добавить в: