19-річна Анастасія вивчає три мови, пече короваї і розводить гусей
Є такі люди, які дивують, надихають і захоплюють. Наше знайомство з корюківчанкою Анастасією викликало саме такі емоції і ми захотіли познайомити своїх читачів з нею. Вона - особистість. Має наполегливий характер, декілька захоплень і свій власний рецепт червоного борщу.
ВИКОРИСТОВУВАЛА 30 ЯЄЦЬ ЗА ДЕНЬ
Анастасія проживає в Корюківці. Там ходила до школи, добре вчилась і вигравала олімпіади. А ще в шкільні роки захопилась готуванням смаколиків.
- Нормальні люди колекціонують книги, фотографії, одяг, взуття. Я колекціоную все, що пов’язано з кулінарією: цікаві рецепти, глиняні й кришталеві миски, дерев’яні ложки й лопатки і звичайно, текстиль - старовинні скатертини й рушники.
У цьому плані дійсно якийсь божевільний інтерес, - жартома розповідає Анастасія про себе на своїй сторінці в фейсбук. - Вчилася не як усі, що рецепти з покоління в покоління. Це був не той випадок, коли вдома смачно готувала мама. Це був той випадок, що смачно почала готувати я.
Стрічка в ютубі рясніла рецептами від популярних на той час фуд-блогерів. Але це тільки онлайн.
А на практиці вперше я якось спробувала приготувати пиріжки разом з сусідською бабусею, яка все своє життя працювала на пекарні. Було мені тоді років 13 може. Перше, що я помітила, що вона .... нууу якось не так працює з тістом, і воно в неї таке слухняне....Те, що тісто треба вимішувати в олії, а не в борошні, також стало відкриттям. Та й пиріжки - змасти жовтком, то вони й підрум’яняться. По-іншому ніяк.
А оскільки, кури добряче неслися, особливо влітку, то поле для експериментів було, як розумієте, великим. Півень точно знав, за чим я йду, і ховався подалі, бо боявся мене, як сокири на Різдво. Я могла перевести в день до 30-ти яєць на торти, безе та креми.
В шкільні роки на свій день народження дівчина сама спекла торт і пригостила своїх однокласників. Цікавість тільки зростала. Якщо однолітки на побачення з друзями, то вона на кухню «ворожити». Рецепти частенько вдосконалює - щось замінить, чогось додасть.
ВИБРАЛА МОВИ
Як школу закінчила, постав вибір: з однієї сторони мовні здібності, з іншої кулінарні. Обрала мови і вступила до Ніжинського державного університету ім. М.Гоголя, де зараз вивчає англійську, німецьку і польську мови.
Пекти пиріжки в гуртожитку ніде. Але є мультиварка, де готує для себе улюблену страву - червоний борщ за своїм особистим рецептом. Всі інгредієнти закладає в мультиварку, а ось червоний буряк кладе зверху на сітку, яку можна встановити для приготування на пару. А тоді готовий на пару буряк додає до борщу. Колір страви виходить насичено червоний. І подає його обов’язково з чорним хлібом і паштетом.
У 15 років Анастасія сама готувала паски на Великдень і з того часу щороку це тільки її справа. Мама довірила, адже досвід з пиріжками, пирогами був. Сусідка Галина Сергієнко, що жила поряд, навчила працювати зі здобою. Жінка - переселенка з Донецької області, все життя працювала на пекарні і залюбки відкривала секрети успіху сусідській дівчині. А ще свої перші паски вона оформила незвичним декором - бісквітним мохом (молекулярний бісквіт). В нього додають мед, різні барвники за бажанням. Готують в склянках в мікрохвильовці. Зверзу юна майстриня притрусила цукровою пудрою і прикрасила ягодами журавлини. Дріжджі використовує пресовані, а не сухі - з них випічка краще виходить. А ще, щоб тісто порадувало, вимішує його руками, змащеними олією, як вчила сусідка. Любить використовувати цедру лимона - тоді певний виріб набуває аромату. Все смачно виходить, адже це саме той випадок, коли фантазія і бажання тісно переплелися між собою.
КОРОВАЙ ЗА ТРЕТІМ РАЗОМ
У вересні побачила оголошення, де люди шукали майстриню, яка спече коровай на замовлення для церкви. Подумала, що треба спробувати і собі навчитися. Коровай - це святість! Він завжди благословляє собою особливі події: весілля, родини, хрестини або шанування дорогих гостей. Перша спроба вийшла смачна, але вигляд не задовольнив Анастасію. Верх сплив на боки. Вдома рідні оцінили, що вийшов смачний, але дівчину це не задовольнило. «Я думала, що коровай - це легко, це ж як паски. Але все зовсім не так. Рецепт взяла у відомої блогерки Лілії Цвіт. Друга спроба вийшла краща, але не те. Третім разом коровай спікся саме такий, як я хотіла. Важливо прикрасити коровай. І в цьому теж є свої секрети. Квіти роблю з борошна. Спочатку випікається коровай, а тоді на клей з білка і борошна клеяться квіти і знову в духовку, щоб добре зафіксувались і самі квіти теж запеклись», - розповіла дівчина.
І хліб родина років два смакує свій. Тільки пече його виключно мама. Робить його один, коли два рази на тиждень, на заквасці. Рецептом закваски поділилась знайома. Біле, житнє борошно і воду змішують і ставлять в холодильник на десяток днів. А тоді половину цієї суміші використовують для тіста, і до залишеної частини додають ту ж кількість, яку забрали.
Підходить такий хліб значно довше, ніж дріжджовий, але значно корисніший. Все, що готує донька, мама фотографує і показує родичам. Ті в захваті. А особливо здивувалися короваю, адже зазвичай його готують досвідчені господині.
- Рідні частенько просять, щоб спекла щось борошняне, а я вже сама вирішую, що це буде. Свої рецепти записую в свою книгу. Там вже понад 60 рецептів. А ще в інстаграмі створила свій канал і показую весь процес приготування. Тільки в інтернеті я під псевдонімом Олена Ольжич. Зараз в мене понад 500 підписників, але сподіваюсь, що кількість моїх прихильників зросте, - розповідає Анастасія.
ПИРІЖКИ З ЯБЛУКАМИ
Тісто:
- молоко - 200 мл
- дріжджі - 25 гр
- цукор - 100 гр
- яйця - 2 шт
- ванільний цукор - 1 пакетик 16 гр
- сіль - 1 щіпка
- борошно - 550 гр
- олія - 3 ст.л.
- лимонна цедра
Начинка:
- Яблука - кислі або кисло солодкі - 5 крупних штук або 700-1000 гр., залежно від соковитості цукор - 4 ст.л.; лим. сік — 2 ст.л. ; кориця - 2 ч.л.
Знадобиться: 2 жовтки; 2 ч.л. води; 30 г вершкового масла.
1. Для начинки яблука помити, почистити від кісточок та шкірки, покришити кубиками невеликого розміру. Полити лимонним соком, додати цукор, корицю. Поставити на середній вогонь, тушкувати, помішуючи.
2. Для тіста покришити дріжджі у тепле молоко. Додати цукор, ванільний цукор, сіль і свіжу лимонну цедру з половини лимона. Перемішати вінчиком. Додати яйця і перемішати все до однорідності. Поступово додаємо борошно, у 2 - 3 етапи. Коли тісто стає густішим, перекласти на стіл. Додаємо соняшникову олію, щоб воно не липло до рук і стало більш еластичним. Миска, у якій підходитиме тісто, і саме тісто також змастити олією. Накриваємо рушником або харчовою плівкою і відправляємо у тепле місце на 1-1,5 години.
3. Коли тісто збільшилося щонайменше в 2,5 рази, можна ліпити. Тісто вийняти з миски, обім’яти, поділити на 20 рівних частин, скатати кожну в кульки і залишити на 10-15 хвилин «відпочити».
4. Кожну кульку розкачати у тонкий кружечок, покласти 1 ч.л. начинки з гіркою. Добре заліпити краї, сформувати овальний пиріжок з гострими краями. Можна зробити плетіння зверху, ліплячи пиріжки так, як вареники, коли тоненькі краї підгортають один на один, виходить «косичка».
5. Після 20 хвилин розстоювання покрити пиріжки жовтками, розведеними водою. Відправити у розігріту до 180 градусів духовку на 20-25 хвилин. Для того, щоб пиріжки не зліпилися між собою під час випічки, потрібно залишити між ними якомога більше місця.
6. Гарячі пиріжки зверху змастити вершковим маслом.
7. Смачного!
СІРІ ГУСИ
А ще любителька готувати любить птахів і розводить гусей з 9 класу. Раніше на подвір’ї жили гуси білої породи. Та батьки їх продали. Наступного року влітку Настя тихцем взяла свої кишенькові гроші, пішла на базар і купила трійко маленьких гусенят. Вдома від малечі були не в захваті. Та Настя до справи поставилась по-серйозному. Друзі гуляти, а вона гусеняток няньчила. Кожному дала ім’я - гусак Стейк, гуски Моцарела і Фуагра. А восени Фуагра виявився гусаком. А тоді докупила ще одну гуску, але і та згодом виявилась чоловічого роду. Довелось продати новобранця.
Весною Моцарела знесла 13 яєць, а пухнастої малечі на світ з’явилося тільки 11. До осені залишилося 9. Гусенята цієї породи «Велика сіра» бояться холодів, тому двійко пропало. Частину вже дорослих пернатих восени господиня продала і на весну три гуски нанесли яєць. Тільки ось дві пернаті мами сіли на кубло висиджувати яйця, а одна ні. Поклали її яйця до інкубатора. А тоді зникло світло, зникло аж на 14 годин. Стався переполох, що яйця охолонуть. Тато зняв з машини, з трактора акумулятори і таким чином живлення дали до інкубатора. Зараз на подвір’ї п’ять гусей: Стейк, Моцарела, Уляна, Умка і Грета. За весь час вирощування жодного гуся «Великої сірої» породи не зарізали. «Ми не їмо гусячого м’яса, гусей просто люблю і вирощую для продажу. Знаю, що мої гуси всі в селах неподалік Корюківки. До речі гуску Уляну я купила в однієї жінки вже з ім’ям. Вона, як і я, теж любить гусей і дає їм імена. Гуси дуже розумні. В нас за городом луг і річка, тому є де розгулятися. Але без нагляду ніколи їх не залишаємо. Влітку я дома, тому пасу. А коли їду на навчання, то брат і батьки дивляться за ними. В нас садок за будинком, там є канава, куди вода тече з водовідведення з будинку. Там вони завжди, якщо не на паші. Яблука, що впали, негайно з’їдять. А якщо долі нема, то дзьобом беруть гілочки і трусять їх, щоб яблука падали, - з посмішкою розповідає Настя.
Попри те, що дівчина вчиться на перекладача і вивчає мови, її мрією є відкрити міні-пекарню, де буде готувати різне, випустити книгу власних рецептів і вести кулінарні блоги. За ці роки власне хобі набуло великого досвіду: паски, пиріжки, тістечка, рулети, короваї, торти, пироги, зефіри, пряникові будиночки і так далі. Та найголовніше - це цілеспрямованість і бажання йти до поставлених цілей. Впевнені, що її мрії здійсняться. Хай щастить.
Джерело: газета “Вісті Сосничини”, від 01.12.2022, Наталія МАТВІЄНКО
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.