Лише Линовиця дасть цукор
— Запускаємося наступного тижня, — сказав директор Линовицького цукрового заводу (Прилуцький район) Сергій Прозор у п’ятницю, 11 вересня. — Наразі закінчуються підготовчі роботи.
Цукровий буряк приймати вже почали. Від господарств «Урожай» (Сумська область) та «Цукровик» (Прилуцький район). Також прийматимемо від приватного сектора. Даватимемо 55 кілограмів цукру та 2 тонни жому за здану тонну. Наразі люди буряк ще не копають. Від приватного сектора беремо небагато, близько одного відсотка від загальної кількості.
Наш цукор в основному забирають Чернігівська і Сумська області. Ічнянський консервний комбінат, Роменський завод продтоварів.
Зараз на заводі працює триста чоловік. У сезон переробки буде п’ятсот. Практично всіх уже набрали. Люди чекають команди виходити.
— Скільки буряків плануєте переробити,заготовити в цьому році?
— За весь сезон підприємство може переробити 190 тисяч тонн. Будемо намагатися, може, й вийде. Нам доведено квоту (скільки цукру можна продавати на внутрішній ринок. — Авт.) — 23 тисячі 250 тонн. Зовнішніх ринків у нас немає. Куди подінемо цукор, якщо виробимо більше квоти? Будемо зберігати. До того ж якщо в кінці сезону виявиться, що якийсь із цукрових заводів виробить менше (не зможуть виконати квоту), то і наша квота скоригується. У минулому році було виготовлено 27 тисяч тонн цукру. Планували — 25 (квота).
— Оновлення або реконструкція обладнання найближчого часу планується? Чи вже була перед початком цього сезону?
— Зроблено багато. З червня по серпень — на суму близько восьми мільйонів гривень.
Носівський завод стоїть другий рік (зараз там працює лише елеватор). Парафіївський (Ічнянський район) давав цукор до 2008 року.
Аліна Сіренко, тижневик «Вісник Ч» №38 (1532)
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.
Теги: цукровий завон, цукровий буряк, цукор, «Вісник Ч», Аліна Сіренко