Стратегічний продукт українця стає делікатесом
Маленькі поросята від весни подорожчали майже на тисячу гривень, а ціна на свинину взагалі шокувала, крім того, сало стало дорожчим м'яса.
А «в'єтнамці» вдвічі дешевші
Неділя. Ми шопінгуємо коропським ринком, моніторимо ціни, а під язик, на всяк випадок, валідол кладемо. Бо сучасні ціни мають властивість шокувати.
Першим ділом чимчикуємо у ряди, де, зазвичай, продають маленьких поросяток. Здалеку бачимо: не густо, зовсім не густо. Тільки дві машини із живим товаром.
- А ми вже і розторгувалися, - почав чоловік із Пустої Греблі. - Тож вам нічого і запропонувати.
Та ми не по малечу, а на цінову розвідку. Нині поросята, що «хлопці», що «дівчата», коштують дві з половиною тисячі гривень за одного. За такі гроші пропонують свій живий товар і рекламодавці, котрі розміщують оголошення в інтернеті. За віком поросятка - шість тижнів. Яка вага, хтозна.
А ось «в'єтнамці», порівнюючи із звичайними поросятами, вдвічі дешевші - 1200 гривень одне. Минулої неділі охочі мали можливість придбати «в'єтнамців».
На знімку - Ольга ГУЗЬ із Будища везе додому мале хазяйство
До речі, від цьогорічної весни малеча подорожчала майже на тисячу гривень. У травні поросят на коропському ринку продавали по 1600-1700 гривень, а під кінець базарування господарі ладні віддати свій товар за 1400-1500 гривень, аби тільки не везти п'ятачків додому.
Хтось скаже: «Дорогі занадто малі поросята». Недешеві. Але ж нелегко вони даються тим господарям, котрі тримають свиноматок, няньчать малечу, аби вторгувати якісь гроші, щоб просто вижити у селі.
До слова, останнім часом охочих тримати у своєму хазяйстві поросят поменшало. Багато хто каже, що не вигідно, що занадто клопітно, простіше готової свинини на ринку купити без турбот-клопот.
Сало дорожче м'яса
Купити живність у хазяйство ми не ризикнули, а ось «скуштувати» базарної свинини спробували. Як ніколи останнім часом, сала-м'яса минулої неділі на ринку було багато. Тож скільки грошей лаштувати, аби посмакувати свіжиною? Багато. Дуже багато. Чули, що свинина подорожчала, але що настільки, не здогадувалися.
Якщо обійтися без міцного словечка, то, почувши ціну на сало, були шоковані. Стратегічний продукт українця коштує у Коропі 200-250 гривень! Найдорожче, звичайно, те, що з прошарком м'ясця: те, що всі люблять, те, що найсмачніше. Донедавна кілограм елітного сала коштував 180 гривень, нині - усі 250 гривень. Виходить, подорожчало аж на 70 гривень. У відсотковому відношенні - майже на тридцять відсотків став дорожчим кілограм найдобрішого сала.
Звичайнісінькі обрізки із сала, які пару тижнів тому можна було купити за сотню, коштують нині 150 гривень, тобто виросли у ціні аж на п'ятдесят відсотків. Беручи до уваги ціну на сало, воно, вочевидь, для багатьох стане справжнісіньким делікатесом.
Якщо сало подорожчало, то, відповідно, і м'ясо має поперти вгору. Поперло, але при цьому воно лишається дешевшим від сала. Такого і не пригадується, щоб сало було дорожчим м'яса! Найдорожчі - ошийок, вирізка - нині коштують 240 гривень кілограм, до подорожчання вони коштували 200 гривень, тобто виросли у ціні на 20 відсотків.
За кілограм стегна нині треба шукати у гаманці 220 гривень (на тридцятку подорожчало), а за кілограм лопатки, яка подорожчала на двадцятку, - 200 грн.
Кажуть, нові ціни не торкнулися рульки та голови, за кілограм яких треба віддати 85-90 гривень та 35-40 гривень відповідно.
Продавці свинини здорожчання продукції пояснюють тим, що свині нині стали дефіцитними, а закупівельна ціна на них стала більшою.
Ми ж у свою чергу пробіглися оголошеннями, аби дізнатися, за які ж гроші заготівельники можуть купити нашого кабанчика. Кажуть, що 75-80 гривень за кілограм живої ваги дадуть. Хоча на ринку знайомий хвалився, що закупівельники із Шостки за кілограм кабана живою вагою дають уже сотню. Тож варто у перспективі очікувати, що свинина на ринку стане ще дорожчою.
Дешевого сала не чекайте
До речі, свинина дорожчає не тільки у нас, а і в Україні в цілому. Експерти кажуть, що це відбувається через дефіцит сировини. Керівник Асоціації «М'ясної галузі» Микола Бабенко розповідає, що в країні утворився величезний дефіцит сировини, тобто дефіцит свиней, який і призвів до зростання цін, при тому, що корми значно подешевшали. Цей дефіцит на третій квартал складає вже 30-40% і очікується, що до кінця року він буде складати 50%.
За словами Бабенка, зараз через дію окупантів і дію державних чиновників так склалося, що в нас утворився дефіцит і його закрити не вдасться до літа 2023 року.
А липнева девальвація гривні, як зазначив експерт, призвела до того, що імпорт свинини став дорожчим і малопривабливим для переробних підприємств.
Джерело: газета "Нові горизонти" від 29.09.2022, Людмила ВЛАСКО
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.