Час шовковиці настав! Кулінарні та медичні рецепти
Є ще люди, які пам’ятають, що колись на землях радянських колгоспів масово насаджували деревця шовковиці – колективні господарства були зобов’язані утримувати хоча б один шовковичний сад. Виявляється, що то їм адміністративно нав’язували розвиток галузі шовківництва. Таким чином у ті часи практикувалося розведення тутових шовкопрядів, за допомогою яких отримували дорогу шовкову сировину. А хіба зараз наша країна не потребує такої сировини?
На думку багатьох, і та ж медична галузь могла «замовити слівце» щодо промислового вирощування цієї культури. Адже й зараз деякі шановані лікарі рекомендують хворим на цукровий діабет додавати у страви змелене до порошкоподібного стану висушене листя шовковиці. Також від представників медичних професій лунають рекомендації щодо вживання висушених недозрілих плодів шовковиці тим пацієнтам, які страждали від проносів, та свіжого соку стиглих плодів при закрепах. І дійсно, народний досвід, який утверджувався століттями, доводить, що листя шовковиці має дуже помічну дію при різних захворюваннях – заспокійливу, протизапальну, також є жарознижувальним засобом. Особливо помічними є відвари та настої листя від головного болю, запаморочень, невралгії, набряків і навіть неабияким допоміжним засобом при паралічі рухових нервів.
Ось які рецепти радили представникам нашої редакції:
Настій листя шовковиці. 10 г свіжого листя шовковиці залити склянкою окропу і настоювати 4 години. Випивати впродовж дня (за чотири рази по чверті склянки, четвертий раз — перед сном).
Настій ягід шовковиці. 2 ст. ложки подрібнених ягід заливають склянкою окропу і настоюють 4 години. Вживають по ¼ склянки чотири рази на день перед їдою.
Листям шовковиці лікують дітей і від такої неприємної хвороби, як глисти-гострики.
Ліки від гостриків для дітей. Заварити 2-3 подрібнені листочки шовковиці склянкою окропу. Коли охолоне, робити з нього клізми і давати пити як чай. Якщо є якісь перестороги щодо клізм, то можна обмежитися лише вживанням чаю.
Лікарі-офтальмологи твердять, що ягоди та сік із шовковиці є дуже помічними при лікуванні атрофії зорового нерва. Настої ж із стиглих ягід застосовують як потогінний засіб у разі застудних захворювань. А ще сік із ягід зарекомендував себе як один з найкращих засобів від кашлю. Якщо ж хлопчики-підлітки хворіли на паротит, то, щоби вони не відчували наслідків хвороби, а саме – послаблення імунітету та чоловічої сили, їм рекомендували інтенсивно використовувати сезон шовковичних плодів: щодня дитина мала з’їдати 2-3 склянки ягід.
До речі, вчені вже довели, що саме ягоди шовковиці є ефективним і вітамінним, і кровотворним засобом. Вживаючи ці природні смаколики, дитина запобігає з’явленню у себе так званих діатезів, бо насичує свій організм органічними кислотами – яблучною, лимонною, винною, щавлевою.
Не зайвим буде ще раз згадати, що у м'ясистих плодах (несправжніх ягодах, з'єднаних воєдино кістянками) містяться білки, жири, вітаміни, фосфорна кислота та вкрай необхідне нашим діткам для кровотворення залізо. Тож, коли побачите, що діти вже обсіли гілки шовковиць, то застерігайте їх лише задля того, щоб дотримувалися техніки безпеки.
- Не можу зрозуміти чому, але шовковицю у нас звикли споживати більше свіжою і заготівлі-консервації з неї мало хто заготовляє, - дивується наш колега-журналіст Андрій Навродський. - Наші предки були трошки мудрішими за нас і колись навіть борошно робили з висушеної шовковичної ягоди, вважаючи його чудовим харчовим продуктом. Також варили мармелад, желе, варення, сиропи, сушили для компотів та киселів. І взагалі, для декого хочу відкрити «секрет»: шовковиця – це більш витривалий і більш розповсюджений родич інжиру. То чому б промисловцям не використовувати отаку смачну сировину для приготування консервованих джемів, варення, повидла, сиропів, компотів і тому подібного? Кулінарних рецептів же ж вистачає!
Так, рецептів і справді вдосталь! І ми знайшли кілька з них.
Компот. Для приготування компоту підходять крупноплідні культурні сорти шовковиці білого або чорного кольору з великим вмістом цукру. Свіжі здорові ягоди сортують, вилучають сторонні домішки. Старанно промивають у друшляку або ситі до повного видалення бруду і дають стекти воді. Приготовлену шовковицю щільно складають у банки і заливають цукровим сиропом: білу 20-30-відсоткової концентрації, чорну — 40-45 відсоткової. Наповнені банки ставлять у посуд для стерилізації з початковою температурою 40-50°С, пастеризують при температурі 85-90°С 20 хвилин або стерилізують 10 хвилин при температурі 100°С. На півлітрову баночку витрачають 300 г плодів і 200 г сиропу.
Варення. Європейський рецепт. Заливають сиропом плоди і витримують 3-4 години. Відкидають на сито або друшляк, а сироп уварюють до температури кипіння. У готовий сироп опускають відкинуті плоди і варять на сильному вогні до готовності. На 1 кг ягід беруть 1,5 кг цукру для чорної або 1,2 кг для білої шовковиці. Східний рецепт. Шовковицю пересипають цукром і, витримавши 6-8 годин, проварюють на слабкому вогні 5-8 хвилин. Після цього знову залишають на 5-6 годин. А потім знову проварюють 5-10 хвилин. Так роблять до повної готовності варення. Насамкінець треба додати 2-3 г лимонної кислоти на 1 кг шовковиці.
Екстракт із білої шовковиці (бекмес). Білу шовковицю крупноплідних сортів сортують, вилучають листя й домішки та недорозвинені ягоди, старанно промивають, перекладають у мішок з полотна і пресують. Сік можна отримати й іншим способом: на 10 кг шовковиці додають 1 л води, доводять до кипіння і пресують на виноградних пресах у полотняному мішку під гнітом. Отриманий сік фільтрують і на повільному вогні уварюють до зменшення його в об’ємі у 3 рази. При уварюванні сік потрібно періодично перемішувати і знімати з нього пінку, не допускаючи пригорання. Готовність легко можна визначити по пінці: якщо піноутворення іде в центрі посуду і крупними бульбашками, то бекмес вже готовий (він мусить мати світло-коричневий колір і смак солодкої зрілої шовковиці). Фасують готовий продукт холодним і без герметизації.
Шовковиця в цукровому сиропі. Беруть ягоди будь-якого кольору або суміш сортів різного забарвлення. Зрілі плоди промивають холодною водою, дають їй стекти, а потім плоди розкладають в один шар на підстилку для обсушування. У процесі сушіння ягоди періодично перемішують, щоб вони обсохли. Висушену шовковицю пропускають через м’ясорубку. Варять цукровий сироп із розрахунку 1,2 кг цукру і 300 г води на 1 кг подрібнених плодів. Подрібнену шовковицю заливають киплячим сиропом, добре розмішують і гарячою фасують у стерильні гарячі банки, наповнюючи їх до країв. Наповнені банки накривають попередньо заготовленими кружками з пергаментного паперу, змоченими у спирті (діаметр кружка повинен бути однаковим із зовнішнім діаметром банки). Зверху паперових кружків банки накривають лакованими металевими кришками і закатують.
Повидло. Ягоди промивають, розчавлюють. Отримане пюре проварюють, знімають з вогню, засипають цукром, розмішують і, помішуючи, залишають до його повного розчинення, після чого варять до тих пір, аж поки не загустіє. Пропорції: на 1 кг пюре – 1 кг цукру.
Желе. 1 склянка ягід, півсклянки цукру, 2 чайні ложки желатину, 3 склянки води, сік одного лимона. Зрілі плоди промивають, відщипують плодоніжки, перетирають через сито. У киплячу воду вливають желатин, розчинений у холодній воді, додають перетерту масу ягід, цукор і, помішуючи, доводять до кипіння. Знявши з
з вогню, додають лимонний сік та перемішують.
Морожена шовковиця. Для поціновувачів здорового харчування і тих людей, які взагалі не вживають цукор - найпростішим способом зберігання шовковиці після того, як мине її сезон - є заморожування. Господарки радять її не промивати перед заморозкою, але якщо вкрай потрібно робити це дуже обережно, аби шовковиця не дала сік.
Нижче на відео один з прикладів заморожування шовковиці.
*****
Науковці з медиками також схвально відгукуються про цю культуру. У науковій медицині ягоди успішно використовують при анемії, яка пов’язана з гастритом зі зниженою кислотністю шлункового соку. Радять вживання шовковиці й при шлунково-кишкових захворюваннях (ентероколіти, дизентерія, дисбактеріоз) та хворобах жовчовивідних шляхів. Офіційна медицина вже має досвід лікування цими цілющими плодами хворих на міокардіострофію та навіть порок серця (після курсу лікування у хворих зменшувався біль, покращувалася робота м’язів серця, зменшувалася задишка й відновлювалася працездатність). Настій та витяжку радять використовувати як відхаркувальний та сечогінний засіб. Також шовковичний сік зарекомендував себе як ефективний засіб для лікування виразок у ротовій порожнині та горлі.
Ті, хто цікавиться ще й китайською медициною, твердять, що відвар коренів шовковиці помічний при нирковій недостатності та імпотенції. Що стосується останньої проблеми (чоловічої слабкості), то через століття передається рецептура приготування сиропу, складовими якого є шовковиця та мед. Лікували недугу за таким рецептом: 1кг свіжої або півкілограма сухої ягоди кип’ятили протягом 30 хвилин в ємності, куди вливали ще й півлітра води. Суміш, яка утворювалася, виливали в інший посуд, додавали ще півлітра води і знову кип’ятили 30 хвилин. Останню воду зливали, утворену масу клали у воду першого кипіння, перетирали, щоби вона стала в’язкою, додавали 300 г меду. Всю ту масу ще раз доводили до кипіння, охолоджували і перекладали в скляний посуд. Вживали по чайній ложці 2 рази на день через годину після їжі. До речі, поважні китайські цілителі рекомендували приймати цей «бальзам» як чоловікам, так і жінкам після 45 років. А щоби вже закрити тему, яка стосується чоловічих недуг, то лікарі рекомендують тим хлопчикам, які в дитинстві перехворіли «свинкою» чи скарлатиною, обов’язково вживати шовковицю, адже ці дитячі хвороби навіть при доброму лікуванні залишають свій слід у статевій сфері.
Отже, як дізнаємося, шовковиця є і надзвичайно цінною лікарською рослиною, і може стати незамінною виробництві багатьох консервованих смаколиків. То чому ні в кого з підприємців до цього «не доходять руки»? Виробники, вам ще треба якісь підказки?
Gorod.cn.ua
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.