Бузину закуповують дорожче, ніж картоплю
Ящики з ягодами бузини стоять у дворі 50-річної Любові Коленченко з села Хотуничі Сновського району. Жінка приймає її у місцевих по 6 гривень за кілограм. Дорожче, ніж беруть у селян картоплю. Нині за кіло бульби пропонують по 4-5 гривень.
— За день можу набрати 70 кілограмів бузини, а буває і по 100, і по 150. В один ящик в середньому вміщується п’ять з половиною-шість кілограмів, — розповідає Любов Федорівна.
— А куди її дівають?
— Ті хлопці зі Сновська, що займаються, скуповують не тільки у нас в районі, а й у Городнянському. Ідуть звідти вже завантажені і в мене попутно забирають. А потім, вже як набереться партія, відправляють на Західну Україну. Кажуть, там її переробляють і виготовляють ліки.
Ягоди бузини у ящику
Бузини у нас росте багато. По нежилих дворах, на вулицях. Хто із неї варення варить, а хтось робить настоянки. У чисту трилітрову банку насипати шар ягід, потім шар цукру. Пересипають, доки не буде повна. Коли настоїться, випустить сік. Його і п’ють, кажуть, від кашлю добре допомагає.
Я ні варення, ні настоянки не роблю. Мене попросили приймати — приймаю. З кілограма маю гривню.
* * *
Влітку у Хотуничах заїжджі з Одещини закуповували яблука. Білі мішки, як з-під цукру, повні фруктів, брали по 25 гривень, згодом стали давати по тридцять.
Валентина Остерська, тижневик «Вісник Ч» №37 (1791), 10 вересня 2020 року
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.