На Чернігівщині бузину закуповують по 3,50 гривні за кілограм
Чагарник, який став королевою ягідного ринку: бузина набирає популярності. І ті, хто на неї поставив торік, може підзаробити й цієї осені. В Україні бузина не в пошані, багато хто взагалі не знає те, що вона їстівна, а про її корисні властивості й не чули. Про нішевий сегмент ринку, який постраждав під час повномасштабної війни, - йдеться в нашому матеріалі.
Приміром, десятирічки Богдан та Женя з Вересочі частенько з відрами йдуть у бузинові чагарники. Період достигання бузини - це додаткова копійка для селян. ціна на ягоду нині занизька - всього 3,50 гривні за кілограм. Тоді як у минулому році за неї давали 8 гривень. Причина: через складну логістику в умовах війни бузину перестали закуповувати за кордоном. Та й і в куликівській інтернет-групі «дошка оголошень» наприкінці серпня з’явилося тільки одне оголошення про прийом бузини по 3,50 грн за кілограм. Розмістила його куликівчанка Віка Батюк.
- На жаль, цьогоріч ціна на ягоду впала до критичної позначки, - каже приймальниця. Причина - зрозуміла. Така ціна по всій Чернігівській області. Бузину вожу в Ніжин і здаю по 5 гривень. Тобто, на кілограмі маю 1.50 грн.
- Чи охоче здають мешканці куликівської громади по 3.50 грн.?
- Звичайно, багато людей телефонує з сіл, то їжджу забираю.
- А ще хтось, крім вас, приймає ягоду на Куликівщині?
- Ні. Лише одна я.
- Чи вродила в цьому році бузина і по скільки за день заробляють здавачі?
- Ягода вродила, але щоб одразу здавали на великі суми, поки не траплялося. Як була ціна 8 грн, отоді й по 2 тисячі за вихідні люди заробляли.
- Які умови ставите здавачам?
- Бузина має бути стиглою, без зелених ягід, а хвостик грона - коротким. інакше - не приймуть. Зібрану протягом дня бузину відразу везу на заморозку.
А вже далі її або очищають від гілочок, або пакують з китицями. Все залежить від побажань покупця.
На бузину аграрії звернули увагу років сім тому. В Україні ця ягода не популярна, про її харчову цінність взагалі мало хто знає. Але торік - під час розпалу пандемії - через високий вміст вітаміну С у бузині - світовий попит на неї - злетів до не бачених досі висот.
Бузина: експорт
2020 року Україна продала сім з половиною тисяч тонн бузини. Покупці - Європа та Японія. США та Китай купують не напряму, а через європейських посередників. А от у попередні роки продавали так мало, що і статистику не вели. Цьогоріч вартість на бузину знизилася, але попит все ж таки є.
Наша бузина - переважно дикороси. Ягода захоплює дедалі більше територій. Покинуті подвір'я та ферми миттєво потрапляють у бузиновий полон. Якщо ціна на бузину триматиметься, то і промислові насадження, яких в Україні мізер
- перспективні. Ціна на бузину привела до неабиякої конкуренції поміж збирачами ягоди.
У великі компанії, на кшталт Alta Kraina, зазвичай, приїжджають заготівельники, в яких у машині 2-3 тонни свіжозібраної ягоди. Вона відразу йде в цех охолодження, а потім уже на заморозку. Після заморозки очищається залежно від того, у пюре піде ягода чи на концентрат — зняти гілку, почистити чи залишити, як є.
Бузина — це лише одна з ягід, які ростуть в Україні, і всі, хто заморожує будь-яку ягоду, можуть робити це і з бузиною. В Україні орієнтовно 300 таких компаній, головне питання в тому, хто потім може зробити правильну переробку, тому що бузина — складний продукт. Компаній, які можуть правильно її очистити, пропустити через лазер і відсортувати, дуже мало — в Україні, мабуть, з десяток компаній, які можуть зробити якісний продукт. У Європі таких, безумовно, більше, тому що там індустрія переробки та виробництва більш маржинального продукту краще розвинена, ніж у нас.
Ягода, яка залишається в Україні, переважно йде на виробництво концентрованого соку, який теж експортується. Внутрішнє споживання бузини в нас вкрай мале. Так у нас історично склалося, що ми не сприймаємо бузину, як щось їстівне. Тобто, в нас ще немає розуміння корисних властивостей бузини і ще не настільки розкручений тренд здорового харчування та веганства, немає культури споживання. Тому до 90% ягоди йде на експорт.
Бузина: корисні властивості
Використовують бузину у фармацевтиці і харчовій промисловості. Скажімо, йогурти з чорницею насправді можуть частково бути з бузиною. Сік із бузини у Європі вже поміж суперфудів, відтак зріс експорт і соків. А ще - бузина незамінний фарбник, якщо потрібно отримати насичені кольори червоних відтінків.
Орієнтовно з 2018 року попит зріс, і бузина стала доволі цікавим продуктом для експорту. Сьогодні ситуація змінилася ще більше, оскільки низка досліджень вказує, що бузина має дуже багато поживних речовин та елементів і її можна використовувати як при боротьбі з усілякими простудними захворюваннями, так і в якості «супер-фуду» в усіх веганських продуктах. А оскільки веганство та правильне харчування сьогодні в тренді — споживання бузини продовжує зростати.
90 відсотків бузини, власне, як і інших ягід, вивозиться з України. Європейську моду на споживання бузини у нас очікують років через три.
Потрібно, щоб український ринок бузини від дикого переходив у більш свідомий і впорядкований. Можливо, нам також варто замислитися над культивованими насадженнями цієї ягоди. Щоб у цьому напрямку створити правильний та прибутковий бізнес, потрібно мати можливість планування та побудови стратегії, спираючись на статистику та чітке розуміння ринку, якого наразі просто немає.
Джерело: Куликівська газета “Поліська правда”, від 08.09.2022, Валентина СЕЛЮК, фото з мережі
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.
Теги: бузина