Вчителька Ніна Рєзнікова на 4 сотках примудряється вирощувати овочі, ягоди та квіти
Вчителька Ніна Рєзнікова на 4 сотках примудряється вирощувати овочі, ягоди та квіти
ВІД КВІТІВ — ДО КІВІ
Ніна Миколаївна - вчителька української мови, літератури та історії.
- 28 років у школі, на одному місці. Здебільшого викладаю історію.
— А з чого почалося Ваше захоплення екзотичними рослинами?
— Якось років 15-16 тому в мене був дуже важкий день. Приїхавши після однієї неприємної розмови додому, я пішла в старий батьківський сад, щоб заспокоїтись, і непомітно для себе почала пересаджувати квіти. Поступово відійшла і навіть розслабилась.
Так почалась історія мого саду, який постійно змінюється. Починала я з фіалок, а зараз улюблені в мене - гортензії (їх повен двір), ще є рододендрони, азалії, троянди та багато інших. Я весь час кажу, що більше у свій двір жодних «новеньких» не пущу, а вони все «приходять і приходять», — усміхається Ніна Миколаївна.
— Потім стала вирощувати і ягоди. Колись ми з чоловіком замість картоплі посадили полуницю і перший капітал заробили на ній. Полуниці є кілька сортів.
У саду в мене й раніше росли яблуні, груші, алича, сливи, абрикоси. а мені хотілося виростити щось незвичайне, і я, пам’ятаю, випадково купила тибетську малину «мяо- мяо». Вона запашна і має незвичайний смак. Тибетська малина добре росте в наших умовах, але, щоб її вирощувати, цю ягоду треба «приборкати», бо її коріння розростається на велику відстань.
Згодом я посадила чорну малину, лохину, журавлину й ожину, про яку мріяла давно, бо це ягода з мого дитинства. Колись ми їздили в село до моєї бабусі, там ходили в ліс по ожину, і вона була така смачна! Я знайшла і посадила кілька сортів. Звичайно, їхні смаки не такі, як у моєму дитинстві, зате вони більш витончені. Наприклад, в одного із сортів ягоди з яскраво вираженою ноткою меду, в іншого — зі смаком стиглого граната (із цієї ожини дуже смачне вино), удвох сортів відчуваю присмак кока-коли.
Іще в мене є така цікава ягода — жимолость. Про неї я читала, що вона невибаглива, росте будь-де, але, як виявилося, ця рослина сама обирає собі місце, де їй краще. Тільки останніх три роки, як моя жимолость після кількох пересаджувань нарешті знайшла своє і дає хороший урожай.
Також третій рік у мене росте інжир. Уже плодоносить — цього літа я пригостила свою родину свіжим, не таким, як у магазині. До речі, інжир дає два врожаї за літо.
Уперше зав’язався гранат. Надіюся, щось із нього буде.
Бувають у мене і невдачі. Наприклад, ківі росте, але не плодоносить. Хурма весь час мерзне. Але я продовжую читати, експериментувати. Саджанці купую у відомих українських розсадниках, найчастіше через Інтернет.
КОРИСТЬ ВІД ЯГІД
— На мою думку, вітаміни треба вживати не синтетичні в таблетках, а природні — з ягід. І я відчуваю позитивний ефект від іх вживання на собі. Вивчаю, яка користь від тих чи інших ягід, які в них вітаміни, мікроелементи. Чорна малина полівітамінна, містить вітамінів більше, ніж звичайна. Інжир запобігає росту ракових клітин. Лохина очищає весь організм, оновлює його, добре впливає на кров. Цю ягоду молодості треба їсти і дітям, і дорослим хоча б по жмені на день.
Людям із хворобами шлунково-кишкового тракту зазвичай не можна ягід, а ось іргу - навіть треба їсти з лікувальною метою. Вона більший абсорбент, ніж лохина. Не містить кислот. Плюс ірга декоративна, красива в будь-яку пору року, бо має гарні і листя, і квіти, і ягоди. Я помітила, що дизайнери-ландшаф тники використовують її для прикрашання подвір'їв. Вважаю, що ірга та лохина мають бути в кожному дворі.
— Як Ви зберігаєте свої ягоди?
- Лохину і журавлину заморожую. Після розморожування ягідки — ніби щойно зірвані з куща. Буває, в мене їх замовляють для прикрашання тортів. З ожини та яблук роблю варення і пастилу (її мої рідні люблять найбільше). Вона не псується, зберігається довго. А ще ягоди сушу.
— Ягід вистачає лише собі чи й на продаж?
— Полуницю я і продаю, і роздаю. Мені подобається радувати людей. Лохини майже не продаю — бережу для родини. Гроші від продажу ожини передаю хлопцям і дівчатам, які роблять дрони. Тішуся, що, працюючи на землі, можу не лише заспокоюватися, а й допомагати донатами. Адже зараз найголовніше — відстояти нашу державу.
ПРИРОДНЕ ЗЕМЛЕРОБСТВО, АБО «ГОРОД ЛІНИВОЇ ГОСПОДИНІ»
— Взагалі-то любов до садівництва мені, мабуть, передалася з генами. Коли в 1954 році відмінили податок на фруктові дерева, мій тато (йому тоді було років 20) посадив сад. Із нього в мене залишилися дві яблуні і груша. Уявляєте, їм уже по 70 літ, а вони й досі плодоносять! Я їх бережу. Ще посадила там черешні, квіти, жимолость. А в іншому місці, де в батьків був город, я зробила вже свій сад, де «оселила» ожину і решту ягід.
Присадибна ж ділянка в мене дуже мала — 4 сотки. Я поділила її на частинки кожна 1 на 5 метрів (вміщається 3 рядки картоплі), 80 см міжряддя, його можна вкрити соломою, щоб не ліз бур’ян. Усе росте компактно і дуже продуктивно, урожай гарний. Саджаю 5 відер картоплі, а вибираю 54 (найменше було 36 відер)! На таких грядках вирощую для себе і дітей картоплю, бурячок, інші овочі.
Займаюся природним землеробством, багато про це читала. Город у мене не ореться, не скопується (лише тоді, коли вибирається картопля, і ще можна підрихлити раз на кілька років). Усе робиться сапою — знімається лише верхня кірка. У тому числі й через це там практично немає бур’яну, нічого не обробляю хімікатами і майже не сапую — у мене «город лінивої господині». Вибрала картоплю — засіяла гірчицею. Вона удобрює і розпушує фунт, захищає його від хвороб і шкідників.
У нас така земля, що нам гріх на ній не саджати, не вирощувати. На нашій землі росте все! Я, як історик, досліджувала історію рідного краю і знайшла записи одного генерала, який їздив Полтавщиною і Чернігівщиною, у тому числі й Прилуччиною. І він із захопленням описував, яка тут земля, що на ній ростуть абрикоси, шовковиця, на відміну від росії.
А оскільки змінюється клімат, то в нас можна вирощувати вже й те, що раніше не росло. Цього року через раннє тепло все дуже швидко зацвіло та відцвілося і всі ягоди достигають на три тижні раніше.
Раніше Ніна Миколаївна час від часу розповідала у фейсбуці про свої ягоди, процес їх вирощування. Зараз, каже, для цього не той час. Хоч, буває, її просять щось опублікувати, щоб помилуватися І відволіктися від невтішних новин.
— У в мене й учні, які цікавляться ягодами і приходять в сад подивитися на них, я обов’язково всіх пригощаю. Найбільше дітям подобається тибетська малина. Вони дуже багато розпитують, і мені є що їм розказати.
Джерело: газета “Гарт”, Аліна Ковальова
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.
Теги: садівництво, ягоди, овочі, квіти, Прилуччина, вчителька