Місяць не можуть-офіційно назвати хто винен, ще у Борзнянській спеціалізованій школі-інтернаті діти захворіли сальмонельозом. Нікого не покарано, нікого не звільнено.
— Скоріше за все, винуваті хворі працівники кухні, — сказав 20 березня завідуючий елідвідділом лабораторного центру Артем Ярошенко.
Як повідомляє сайт Чернігівського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров'я України, станом на 16 березня захворіло 35 осіб. Перші діти почали поступати у лікарню 23 лютого.
12 березня на стаціонарне лікування поклали трьох працівників Борзнянської спеціалізованої школи-інтернату. У 11 дітей було підтверджено діагноз «сальмонельоз», у трьох учнів — «гостра кишкова інфекція невизначеної етіології», у двох школярів — «гостра кишкова інфекція цитробактер». Стан середньої та легкої тяжкості.
— У п’ятницю, 23 лютого, зранку мені дуже погано було, — розповідає 16 березня 14-річна учениця інтернату Діана Камишева з села Стрільники Бахмацького району. — Голова трохи боліла, живіт та шлунок. Пішла до лікаря — живіт переболів після таблетки. Та по обіді в п’ятницю стало ще гірше — температура піднялась. До 38,7. Трохи нудило. А ввечері мені викликали «швидку». Мене забрали до лікарні. В суботу почався пронос, дуже сильно болів живіт.
Температура до 37 спадала, потім знову піднімалася.
— Що ви їли?
— У п’ятницю зранку нам давали сосиску та макарони. Полуденок — пряники. Каші дають, запіканки молочні.
— Так, пряники, — додає 10-річна Діана Самсон з Борзни. — Всередині була начинка, думаю, це від неї у мене хвороба. Після полуденка живіт заболів. Пішла на урок. Сиділа, терпіла. Після останнього уроку в мене почався пронос, бігала в туалет. Тоді сказала вчительці — вона подзвонила моїй мамі, мама о п’ятій годині забрала мене додому. Поміряли температуру: 38. А потім піднялася до 39. Далі до 40. Мені давали пити регідрон, усякі таблетки. Поклали у лікарню.
— А я пряники не їла, — каже Діана Камишева. — Не ходила на полуденок, віддала однокласниці. В п’ятницю на обід давали, пам’ятаю, розсольник з цибулею. Другу порцію ще давали — там була картопля, морська капуста, м’ясо. І компот. У мене ще вихователька е — Ярмак Антоніна Володимирівна, у неї теж у п’ятницю температура була 38. Пішла додому.
Діти захворіли від першого класу. Усіх покосило.
— Лікуватися довго і тяжко. — продовжує Діана Самсон. — Мені ставили дві крапельниці. Боліло десь під животом справа. Живіт був великий. Три дні давали уколи.
— В інтернаті був карантин. Діти не ходили навчатися три тижні, — каже Діана Камишева.
Вдома ніхто з батьків не захворів.
У 10-річної Яни Радченко, 12-річної Діани Горбатенко, 11-річної Юлії Пилипенко з Великого Устя висіяли сальмонельоз. Стали погано себе почувати в суботу-неділю. У всіх температура до 39, боліли животи, був пронос. Дівчат забрала «швидка».
— Нам дають сік, а розбавляють водою, яка в крані, — розповідають діти. — Але перед там, як похворіли, сік не давали. А може, це від бутербродів? Бо на ранок і вечерю дають завжди бутерброди. Хліб, сухий, черствий. Дають макарони з сиром. Голими руками накидають у тарілки. Хай би які рукавички одягали.
14-річний сирота Іван Рубан каже, що була тільки температура, але його в лікарню теж про всяк випадок забрали.
— Усі приблизно однаково почуваються, — сказала 16 березня завідуюча інфекційним відділенням Борзнянсьхої районної лікарні Алла Яковенко. — Стан був легкий, середньої тяжкості, між легким та середньої тяжкості. В однієї дівчинки хронічна патологія шлунково-кишкового тракту. Тому у неї ще болі. Інші діти майже здорові, просто ще немає посівів.
Якщо повторно висіється сальмонела, буде повторний курс лікування. На сьогодні ще нікого не виписали. Немає результатів дослідження.
— Ще не підтверджено, що це саме сальмонельоз. Усі питання до лікаря, — заперечила очевидне 16 березня директор школи-інтернату Надія Майстат.
— Але ж у вас хворіють діти?
— На стаціонарному лікуванні 16 дітей. З невідомою інфекцією. У всіх школах хворіють діти.
— Чи встановлено, хто винен? Працівники чи їжа?
— Немає ніяких висновків. І, до речі, три працівники їдальні не захворіли, а є носіями невстановленої інфекції. Так само ви і я можемо бути носіями. Зараз на лікуванні, на роботу не ходять. Двоє працівників кухні і вихователь. Не працюють з понеділка, 12 березня.
Було оголошено карантин, але у зв’язку з ОРВІ. З 26 лютого по 14 березня.
На мою думку, це не продукти харчування винні, вони у нас на високому рівні. Це повітряно-крапельний шлях, брудні руки. Постачальники скрізь однакові, по всій Україні. Так само, як ви їсте. Так само і ми.
Дуже багато запитань до цієї ситуації, та все одно, я думаю, справа не в продуктах. А у повітряно-побутовій передачі інфекції.
— Від когось зі співробітників?
— Чому з них? А з дітей? В яких родинах вони проживають! Можливо, і дитина була інфікована. Схоже, що від дітей!
У працівників було випадково знайдено інфекцію. Обслідували всіх, хто контактував з дітьми. Вихователів і класних керівників.
Я не лікар, але у мене враження, що це взагалі якась форма грипу. Головне, не чим хворіють, головне, що діти поправилися!
Помили все, поприбирали, продезінфікували, на кухні повністю, які були зауваження, ліквідували.
У нас 9 працівників кухні. Важко дівчатам.
— Діти кажуть, що харчування ве зажди гарне. І сік водою розводять. І руками їжу накладають, і хліб несвіжий.
— Не могли такого діти сказати! Нащо сік розбавляти? Та й рукавички у нас є одноразові. Хліб привозимо кожного дня.
Хотіла поспілкуватися з працівниками кухні — зачинилися зсередини. Директор школи спілкуванню теж не посприяла.
— У вас є медична книжка? Не пущу на кухню, — сказала і у кабінет свій працівників не запросила.
* * *
Наразі відкрито кримінальне провадження за фактом неналежного виконання професійних обов’язків.
Аліна Сіренко, тижневик «Вісник Ч» №47 (1663) від 22 березня 2018 року
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.