GOROD.cn.ua

Їжте стільки, скільки собака раз хвостом махне

З 20 по 26 лютого — Масляна, або Колодія, або М’ясопустний, чи Сирний тиждень. Ці сім днів передують Великому посту.



Свято Масляної пішло ще з язичницьких часів. За традиціями, цього тижня треба пекти млинці з різними начинками і «їсти стільки, скільки собака раз хвостом махне» (запастися жирком тим, хто таки ризикне піст витримувати). Кажуть також, що млинці — російська традиція, нав’язана в радянські часи. Українці в це свято ліпили вареники з сиром, присмачували маслом, сметаною. У Сирний тиждень уже не можна вживати м’яса, але ще можна молоко, яйця, рибу.

Наші предки на всі сім днів влаштовували масові гуляння, щоб розбудити весну і прогнати зиму.

Неділя на М’ясопустному тижні — Прощена. Прийнято просити пробачення у Бога і в рідних. А під вечір — розводити багаття і палити на ньому солом’яне опудало зими.



А з 27 лютого по 15 квітня (до Великодня) — Великий піст. Чи знайдуться ті, хто витримає без шматочка сала? Певно, що знайдуться. Одиниці. А кому несила терпіти без свининки, — їжте із заспокійливою думкою про те, що піст — це, в першу чергу, не дієта, а душевний стан, чистота помислів і тому подібне

Вікторія Товстоног, «Вісник Ч» №7 (1606) від 16 лютого 2017

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: Великий пост, Масляна, Вікторія Товстоног, «Вісник Ч»