Ріші Сунак і пес Патрон: зустріч у Києві
На проспекті Левка Лук’яненка в Чернігові в пекарні 27-річного Олега Бібікова (неподалік політеху, ресторан «Містерія») продають житньо-пшеничний хліб під назвою «Ріші Сунак». Так звуть британського політика індійського походження, з жовтня 2022 до липня 2024 року був прем’єр-міністром. Сфотографувався з чернігівським псом Патроном.
Хліб приємного коричневого кольору. Ріші смаглявець. 400-грамовий буханець коштує 33 гривні 50 копійок. Хлібини на полицях покупці не перелапують. Ще тепленька випічка запакована в паперові пакети.
Купила собі тепленького «Ріші Сунака».
Хліб «Ріші Сунак»
— Цей хліб виготовляємо з пшеничного та житнього борошна з додаванням заварки житнього борошна з житнім солодом, цукровим сиропом з темною патокою. Плюс олія, сіль. Для його визрівання потрібно понад 18 годин ферментації в холодильній камері при плюс чотирьох градусах. Аби відбулися необхідні мікробіологічні процеси, — каже 26-річний Ігор Кукобко, шеф-кухар.
— Я бачу, у вас є білий хліб під назвою «Джонсонюк». На честь Бориса Джонсона?
— Так. При приготуванні хліба «Джонсонюк» з пшеничного борошна теж використовуємо технологію тривалої ферментації, тобто нічного холодного бродіння.
— Покупці спокушаються назвою чи смаком?
— Чернігівці приїздять по наш хліб навіть з інших мікрорайонів міста. В асортименті є гречаний хліб, житньо-пшеничний «Борщик» та ін.
— Як швидко «Ріші» черствіє?
— Крафтова продукція відрізняється від товарів великих виробничих потужностей. Випікаємо його в таких обсягах, аби завжди був свіжий. Інколи покупці приходять і чекають хвилин 20, доки дістанемо з печі.
Скуштували хліб в редакції. Особливо сподобалася скоринка. Тиждень пролежав у холодильнику в паперовому пакеті і не засох.
— Звідки ідея так назвати хліб? — запитала Олега Бібікова. Він підприємець, волонтер, директор благодійного фонду «Іскра добра». Пекарню відкрив торік.
— На початку повномасштабного вторгнення Великобританія однією з перших простягла руку допомоги нашій країні. Ці британські прем’єри допомагали і допомагають Україні. Захотілося вдячність їм закарбувати в нашому хлібі, — сказав Олег Бібіков. — Рецептури розробляв сам. Це моя інтелектуальна власність.
Я за освітою кухар. Спочатку випікав ці та інший хліби сам. А потім навчив працівників. Наразі сфокусований на тому, аби допомагати найбільшій кількості людей, які проживають на прифронтових територіях. Тому 15 днів на місяць я не в Чернігові. Це пов’язано з роботою благодійного фонду. У нас діє продуктова місія, годуємо людей там, де немає газу, електрики. Від власної пекарні щодня випікаємо і відправляємо 900 буханців на Херсонщину, Харківщину, Сумщину, прикордоння Чернігівщини. Найбільше пшеничного хліба.
Джерело: сайт газети "Вість", Валентина Остерська
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.