— Вибирайте, накладайте, яких хочете! Солодкі, два тижні, як дозріли. Сорти голландські, насіння сама збирала. Це ще тепличні, були під склом, на день відкриваю на сонечку грітися. І на грядці на підході, уже білесі, — запрошує купувати свій товар Ольга Черданцева з Киїнки під Черніговом, що приїхала торгувати на Центральний ринок обласного центру. Повз не пройдеш, помідори дуже гарні, різнокольорові, апетитно викладені в кошик: жовта «хурма», бурувато-зелений «чорний принц», рожевий «фламінго».
— Не побили рашисти теплиці?
— Мої вціліли. Будинок теж, слава Богу. А де ближче до Чернігова — там розруха, — зітхає Ольга.
Господиня продає помідори по 80 гривень за кілограм.
А ще в Ольги багато гарбузового насіння минулого року: і смажене, і сушене, і з різних сортів гарбуза. Будь-яке — 15 гривень склянка.
Є на ринку помідори «однотонні», червоні — по 40-65 гривень за кілограм (чим менші і м’ятіші, тим дешевші).
Домашні огірки — по 20-35 за кілограм. «Букет» зелені для малосольних огірків — 5-10 грн.
Морква молода, уже велика — по 40 гривень за кілограм. Капуста рання — по 30. Бурячок — по 25-30. Молода цибуля — 35 гривень, за 25 віддають чотири великі цибулини в пучку. Молодий часник — 8-20 гривень за голівку (в залежності від розміру). Зелень — 10 гривень пучок. Домашня редиска, пучками: великий — 30. маленький — 10 гривень.
Картопля молода — 10-30 гривень за кілограм (дрібна дешевша).
Гриби лисички — по 25 гривень за пластиковий стаканчик, 80 гривень за кілограм.
Пакетик зеленої спаржевої квасолі віддають за 25 гривень.
У м’ясному павільйоні:
Свинина:
стегно без кістки і сала — 140 гривень, трохи на сальці — 130, уступають по 120. Антрекот — 140-170 за кілограм. «Яблучко» — 130. Ошийок — 130-135. М’ясна лопатка — 130. Шматочки на
фарш — 100 гривень за кілограм.
Гомілка — 40 гривень за кілограм. Копитця — 10 грн за штуку. Рило — 15/кг. Або по 10-50/штука (дивлячись, яке рило).
Свинячий мозок у пакетику, більше кілограма, віддають за 60 гривень. Печінка — 50 грн за кілограм. Язик — 60 гривень за кілограм. Один заважив на 18 гривень 30 коп.
Сало з прошарком (підчеревок) — 100-150 гривень. Без м’яса, товсте — 140-150. Щоковина — 95.
Яловичина:
річна: стегно — 135 грн, лопатка — 130 грн за кілограм. Ошийок, реберця — 120. задня частина —140. М'ясні обрізі — 90.
Молода (телятина): стегно без кістки — 140- 150 грн/кг.
Молоко — 25-30 гривень за півторалітрову пляшку. Сир — 80-90 грн за кілограм, сметана — 40-45.
Уже є городнянські яйця. По 36 гривень за десяток.
Олена ГОБАНОВА. Фото автора
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.