Фермер Володимир Бородюк — у першій п'ятірці виробників крохмалю на всій Україні. Усього з Чернігівщини — четверо.
«За рік в Україні припинили виробництво крохмалю три підприємства», — інформує інтернет-ресурс «АгроПортал». Одне планують запустити (на Львівщині). У «топ-5», працюючих у країні, — чотири з Чернігівщини: приватне багатопрофільне підприємство «Вимал» (зареєстроване у Дроздівці Куликівської громади), приватне підприємство «Левона-С» (Седнів, під Черніговом), фермерське господарство «Бородюк» (Понорниця, Коропщина), ТОВ «Ю-Старч» (Чернігів).
Якщо першість «Вималу» не в дивину (свого часу засновник підприємства Віктор Лазар мав на меті, щоб компанія стала виробником крохмалю номер один у Європі), то фермерське господарство з Понорниці — ого! Керівник — Володимир Бородюк. Як кажуть у Понорниці, людина скромна, хвалитися досягненнями не звик. Водночас, потужність його господарства — 300 тонн крохмалю на місяць. Потреба України — 12 тисяч тонн.
— Володимир Бородюк вирощує картоплю вже років двадцять, — замість фермера підсумовує Віктор Іващенко, голова Понорницької громади. — Крохмальну лінію облаштував років три тому. І вже високий результат — у п’ятірці кращих. Такі підприємства важливі для Понорниці, бо це ті ж робочі місця.
На виробництво кілограму крохмалю в середньому потрібно сім кілограмів картоплі.
«Вимал» уже приймає бульбу від населення. За кілограм (не дрібнішої, ніж три сантиметри в діаметрі, без гнилі, сміття, соломи, каміння) платить гривню (загальна вага — до тонни). При собі здавач повинен мати паспорт та ідентифікаційний код, бажано — довідку про наявність земельної ділянки.
«ВісникЧ» №42 (1849) від 21 жовтня 2021, Вікторія Товстоног
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.
Теги: агропромисловство, крохмаль