Сімейний бізнес – курчата

Сімейний бізнес – курчата
Станіслав Бондар у селі Гребля Менського району в інкубаторі «вилуплює» не тільки курчат, а й каченят, гусенят, індичат, і навіть, на замовлення, фазаненят.

Гарячий сезон для птахівників-інкубаторників починається у другій половині березня і триває два-три місяці. Саме у цей час вони купують яйця для закладання в інкубатор. Гріють, світять, охолоджують {якщо це треба) і — нарешті! — вибирають із шкаралупи пташенят.

У Греблі над дорогою, за високим дерев'яним парканом, одноповерховий будинок. У ньому розташований приватний інкубатор сім'ї Бондарів. Подружжя Станіслав Іванович та Надія Михайлівна мешкає у приватному будинку в Олександрів під Черніговом. У Греблі їх сімейний бізнес.

Займаються курчатами вже років десять. Допомагають двоє найманих працівників — електрик Микола Почернін та оператор з інкубації Юлія Черепок. Дорослі доньки Бондарів Юля та Анна вибрали фах, пов'язаний не з курчатами, а з туризмом. Одна з доньок працює у Туреччині, в готельному бізнесі, інша — студентка Київського університету туризму, економіки і права.

Будинок Бондарів у Греблі площею метрів 200. Це частина промислових приміщень колишньої Миколаївської птахофабрики (Миколаївка — село поряд із Греблею). Інкубаційні шафи підприємці купили теж на Миколаївській фабриці. Шафам років по тридцять. Одна розрахована на 50 тисяч курячих яєць. Качиних розміститься майже стільки ж, як і курячих. А от гусячих яєць — утричі менше.

Яйця для інкубації господарі привозять з Інституту птахівництва Української академії аграрних наук, що в селі Бірки Зміївського району Харківської області. Найдорожчі індичі яйця — одне коштує 17,50. Гусяче — 10-15, качине — 3,50, куряче — 2. Минулого року яйця були дорожчі, одне качине коштувало 4 гривні. Упали яйця в ціні через холодну весну. В інкубаторі тепло, а от надворі не дуже.

Доставляють свіженькі яйця у Греблю щотижня. За словами Станіслава Бондаря, вони придатні для інкубації п'ять днів від сили, сім днів — це вже максимум. Продають Бондарі добових та підрощених пташенят на базарах у Чернігові, Мені, Березні. Ціна, стверджує Бондар, гнучка. Добові курчата— 6-8, каченята— 8-10, гусенята — 25-30, індичата — 30-35 гривень. За тиждень утримання пташенят в інкубаторі ціна підвищується на гривню. Безпосередньо на інкубаторі ветеринарна служба продавати заборонила, хоча для людей ця послуга була зручна. Та й зекономити можна було пару гривень на кожній пташці.

За потужністю інкубатор Бондарів міг би забезпечити пухнастими клубочками три навколишні райони. Та працює інкубатор у Греблі тільки на третину потужності. Таку завантаженість продиктував попит. — У цьому році купив 3600 яєць. Із тисячі вилупиться 750 пташенят, це норма, — каже господар.
Курячих яєць купили менше, ніж качиних та гусячих. Ветеринари б'ють на сполох, що курей косить хвороба Марека (інфекційна хвороба птиці). Тому зобов'язують щепити всіх курчат. 1000 доз вакцини коштує 100 гривень. Але ж 1000 курчат одночасно на маленькому підприємстві не вилуплюється. Вилуплюється менше, а відкривати треба все одно на тисячу доз. Витрати, морока.

Тому й зробили цього року у Греблі ставку на водоплавну птицю. Хоча технологія інкубації водоплавної птиці складніша. Якщо курячі яйця в інкубаторі механічно перевертаються, то качині та гусячі треба ще й охолоджувати. Робиться це приблизно в середині «висиджування». Лоток витягають і яйця поливають водою. Кажуть, що у природі качечка чи гусочка встане з гнізда, сама скупається і сама яєчка намочить.
Крім водоплавної птиці, Бондарі почали займатися індиками. Хоч одне яйце індика коштує 17,50, зате одне індиченя — 30-35!

Промислового яйця в області багато. А от інкубаційним яйцем займаються мало. Прилуцька птахофабрика, TOB «Поліські курчата» в Хмільниці Ченігівського району. І приватників небагато. У селі Боршна Прилуцького району це Ігор Трепаченко. У Бахмацькому районі — один чи два підприємці, в Ічнянському — один, Новгород-Сіверському — один, Куликівському — один, Чернігівському — один-два, Менському — два. Серед дрібних приватників є такі, хто не витримав підвищення цін на корми і перейшов на перекуповування.
— Простіше взяти у крупного виробника і перепродати. Бо на ста тисячах яєць можна заробити, а на одній тисячі — втратити, — пояснює Григорій Солоха з Мени. — Годувати дорого. За електроенергію платити дорого.


Микола Почернін: "Тепленькі, з інкубатора!"

Тамара Кравченко, тижневик «Вісник Ч» №19 (1305)

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: бізнес, курчата, інкубатор, «Вісник Ч», Тамара Кравченко

Добавить в: