Тетяна Супрун з Сосниці створює вишукані і смачні трав'яні чаї
Тетяна Супрун може годинами розповідати про збір лікарських рослин, про красу нашої природи. А чого варті її фотографії і відеозйомки з берегів зачарованої Десни, ранкових луків, незвичайних озер, усіяних білим лататтям. Вона не пошкодує декілька хвилин продовження ранкового сну заради того, щоб побачити видовище, яке мало хто може спостерігати, наприклад, як піднімається літнє сонце, а саме той момент, коли воно справді виштовхується. Їй не складе труднощів сісти на велосипед і поїхати в незнайоме місце, щоб назбирати чистої липи чи чебрецю. Замість троянд її клумби прикрашає червона рута, гісоп, шавлія, 5 сортів м'яти, чорнобривцы і календула - все те, що вона використає при приготуванні своїх чаїв.
Захоплюватись збиранням лікарських трав, сушити їх, ферментувати, знати поєднання всіх цих трав, а особливо не нашкодити - робота дуже делікатна і витончена і не кожному цікава. Тільки справжнім поціновувачам екзотики, любителям старовини і просто постійним пошуковцям нового це під силу. Бо збирати лікарські рослини варто тільки з гарним настроєм і з великим бажанням і задоволенням. Саме це притаманне Тетяні Миколаївні. Вона любить збирати трави, як грибники люблять «полювати» на гриби. їй не нудно нарізати два пакети чебрецю і виділити час для збирання м’яти. А скільки задоволення їй приносить пакування чаю!
Тетяна Миколаївна зізнається, що, мабуть, це все закладено генетично від своїх родичів, зокрема від батька, який родом з Синютина, був мисливцем і рибалкою. А отже постійно був оточений природою. А що вже говорити про увесь задесенський рід. Та навіть батько її бабусі по маминій лінії був відомим садівником, який мав величезну алею винограду, 4 сорти агрусу. Про це у родині зберігається книга. Але захоплюватись цим не будемо, свій родовід Тетяна знає добре і досі у добрих стосунках із своїми чотириюрідними сестрами і братами. А з двоюрідними вони як одне ціле - це її найкращі компаньйони у поході за лікарськими травами, на відпочинок.
Недарма випускниця Сосницької гімназії ім. О.П.Довженка обрала досить рідкісну, як для дівчини, професію, здобувши професію зооветеринара, закінчивши Львівську зооветеринарну академію. А до цього навчаючись у Козелецькому технікумі, який, до речі, вона закінчила з червоним дипломом. Саме роки навчання у технікумі вона вважає найкращими. При закладі була власна ферма і учні всі практичні заняття проводили, доглядаючи, лікуючи, годуючи справжніх тварин, а не по картинці чи відео. Таке навчання дівчину захоплювало, та вона після академії вибрала сімейно-будівельний заклад, декілька років пропрацювавши у Менській лабораторії. Вона не стала практикуючим зооветеринаром, хоча навичок не втрачає, коли звертаються до неї знайомі з приводу догляду чи лікування домашніх улюбленців, залюбки допомагає. Нині вона працює головним інспектором Держпродспоживслужби і теж дуже любить свою роботу. Каже, що по життю їй щастить на колег. Саме і тепер вона щодня проводить свій час із добрими, щирими людьми, які завжди готові один одному прийти на допомогу і підтримати.
ГОЛОВНЕ ПРАВИЛО - НЕ НАШКОДИТИ
Приготуванням чаїв Тетяна захопилася три роки тому. Але саме любов до лікарських трав, до луків у неї з дитинства. Коли після закінчення вишу вийшла заміж, то з чоловіком їх об’єднували вело- подорожі місцями Сосниччини, їм обом було цікаво все: рослини рідної місцевості, незвичайні озера, він товаришував із травознаями і мав у своїй бібліотеці багато спеціальної літератури, якою завжди цікавилась дружина. А оскільки Тетяна постійно любила в усьому природність - натуральні чаї, домашня їжа, менше косметики - то вже тоді для своєї сім’ї вона збирала лікарські трави і робила свій чай, шукала такі складники, щоб було не лише смачно, а й корисно. А три роки тому вона зробила подарунок у вигляді пакетика чаю, потім пригостила родичів, дівчат-колег, ще й на ринку у неї замовили чай, отоді все й закрутилося. Виявилося, що багато нині людей хочуть споживати натуральні природні напої. З кожним роком попит зростав. Вже цього літа Тетяна назбирала чебрецю цілий мішок, а виявилось і цього замало, вже увесь чай розібрали, залишилось тільки для себе. Тому є потреба - значить є стимул, а отже є і плани розширити свою діяльність.
Тетяна цю надзвичайно кропітку роботу виконує з величезним бажанням. І дотримується головного правила: не нашкодити. А це значить, що вона виготовляє нейтральні чаї, не лікарські, які були б спрямовані на пониження чи підвищення тиску, підтримки серця. Хоча як може бути трав’яний чай не лікувальним... Натуральний чай - це не просто напій, а справжнє джерело здоров’я і задоволення.
Тетяна створює свої авторські чаї і виключно з рослин, які ростуть на просторах придеснянських, які підходять місцевим жителям. Не хочеться нічого казати поганого про відомі карпарські чаї, але вони підходять не всім. Перше правило у приготуванні чаїв - це вчасно і правильно, а ще обов’язково у безпечному місці зібрати лікарські трави.
- Я часто буваю на луках і постійно спостерігаю за природою. Бачу, вже цвіте чебрець. Виділяю день і велосипедом спеціально їду збирати чебрець. Там, де бачила, не збираю, бо вважаю, що то над дорогою, значить він нечистий. Цього року збирала чебрець у Шабалинові. Ми з сестрою заїхали за ліс, а він там такий велетень, - захоплююче пригадує Тетяна.
Нарізала тоді травниця 2 пакети. Так збирає вона і липу, і жасмин, й інші рослини. Не просто назбирати лікарську ромашку, вона росте поодиноко. Рідко добавляє деревій. Потім зібране розкладає у нежилому будинку на папір чи тканину, періодично перевертає, щоб сира рослина не зацвілася. Деякі пучки підв’язує на горищі. Якщо це листя, то обов’язково ферментує. Так готує й іван-чай.
- Цього року важко було і його знайти, єдина заначка - на Замості. Ті поля, де він ріс, переорали. Та й чимало охочих назбирати його для власних потреб, оскільки він дуже смачний і нейтральний, - каже Тетяна.
ЩО Ж ТАКЕ ФЕРМЕНТАЦІЯ І ЯК ПРОВОДИТИ ЇЇ В ДОМАШНІХ УМОВАХ?
- Спершу хочу коротко про те для чого потрібен сам процес ферментації, адже можна просто насушити ароматного листя, змішати, і насолоджуватися? Можна, можливо. Але завдяки ферментації аромат і смак чаю стає глибшим, інтенсивнішим, яскравішим. Подумати тільки: одна і та ж рослина, і лише ферментація стає тим фактором, який так кардинально все змінює. По суті ферментація є окислювальним процесом, і тут є певні фактори на кожному етапі, що впливають на кінцевий результат. Це громіздкий процес і дещо затратний. Наприклад, нарвала листя малини чи ожини і відразу у морозильну камеру. Пам’ятаємо, що мити листочки не можна, тоді втрачаються і корисні властивості, і аромат. Бажано, щоб пакет з листям пролежав місяць, щоб листя віддало соки. Потім витягую, листя розтає на спеціальній вирізьбленій дошці, розкачую. Це можна робити вручну, якщо не багато, я використовую м’ясорубку і через насадку для печива пропускаю. Годин три проходить, щоб пішов кислий запах і відразу у сушарку. Сушарка працює по 8 годин.
Так Тетяна ферментує будь-яке листя.
Ягоди у чай не добавляє з тієї причини, що їх довго сушити, бо скажімо, малина, смородина - дуже соковиті. Але не менш ароматні, смачні і на колір яскраві листочки з цих ягід. Був рік, коли на прохання збирала і сушила плоди глоду для серцевого збору. Не використовує травниця лимонні шкірки. Вважає, що у ній мало користі, бо вона на сто відсотків оброблена. Для лимонного аромату бере лимонну м’яту чи червону руту, яка ще й нагадує смак бергамоту. У багатьох рослин, в тому числі і м’яті, дуже багато ефірних олій. Після того, як занесе ці рослини у будинок, декілька годин стоїть такий насичений запах, що краще не заходити.
У чаї також може добавляти висушений корінь імбиру. Не забуває насушити цвіту бузини. До речі, цвіт бузини добре лікує кашель, тому його можна додавати у чай. А ось із ягодами бузини треба бути обережними. Звичайно, всі рослини на кожний організм впливають по-різному, але те, що ягоди бузини несуть проносну дію - це факт. Люблять у сім’ї Тетяни і калину. Бабуся готує сік із цукром. Можна сухі ягідки добавляти у чай. Але теж треба бути дуже обережним: калина швидко знижує тиск.
Щодо грибів. Пробувала і їх добавляти у чай. Коли готувала збір для схуднення, додавала власноруч зібраний трутовик березова губка. Цього року не збирала грибів, напевно, полінувалася.
Багато рослин Тетяна вирощує на своїх клумбах, де ростуть кущі шавлії, ехінацеї, гісопу, червоної рути, 5 сортів м’яти та інші. Квіти теж тільки ті, які додає у чай. Це обов’язково календула і чорнобривці. До речі, йдеться про старинні низькорослі чорнобривці, а не про їх різновиди. Їх корисно їсти навіть сирими.
ЯК ЖЕ СТВОРЮЮТЬСЯ ЧАЇ?
Коли сировина зібрана, висушена, треба все нарізати. А потім вже збирати компоненти. Тетяна, повторюсь, готує нейтральні чаї, які підходять всім.
Вона не готує лікувальних чаїв. Отож за основу бере лікарську траву, яка не впливає на людський організм. Для цього добре підходить чебрець, іван- чай. Отже зважує половину чебрецю. Далі добавляє 2/3 липи по 1/3 м’яти і календули і решту - все зважує.
Пакує і зберігає чай у паперових пакетах по 80 грамів. Відразу скажу, що такий пакет коштує всього 70 гривень і вистачає його не на один місяць. Пакет щільно фіксує шпагатом. На пакеті етикетка, на якій зазначений склад чаю і коротко властивості кожної рослинки. Оформленням допомагає займатись 10-річна донька. Аня творча дитина, любить і малювати, і ліпити, тому завжди підтримує маму, особливу у велоподорожах.
Незважаючи на свій щільний графік, Тетяна активна і спортивна. Вона любить купатись і все літо проводить на Десні разом із своєю ріднею із Синютина. Щоранку до пізньої осені, коли вже наступають заморозки, вона бігає до мосту і далі. Такі прогулянки не заради фізичного стану, а в більшості для того, щоб побачити всю нашу неповторну красу, яка розкривається саме зранку і яку не кожен побачить, вибравши «смачний» ранковий сон. Такі заворожуючі моменти вона знімає, фотографує, а потім робить монтаж. Дивуєшся, коли переглядаєш ті відео, від них справді важко відірватись, вони виняткові. До речі, Тетяна їх постійно переглядає, вони надихають, пригадується тепле літо, і ти знову подумки повертаєшся на ту чебрецеву галявину чи підходиш до однобокої сосни без верхівки, на якій поселилися лелеки.
Любить Тетяна і танці. Багато років займалася у танцювальному колективі «Феєрія», який створила Лариса Євглевська. Хоча, треба сказати, що якби не технікум, де дівчина розкрила свої творчі здібності і як танцівниця, і як співачка, то можливо б і досі не знала про свої задатки, адже дитинство її було важким.
Чому такі вишукані і смачні чаї від Тетяни Супрун? На це питання відповісти легко. Бо зібрані вони з великою любов’ю, з бездоганним знанням кожної складової, а якщо ще правильно їх заварити, то, насолоджуючись таким авторським чаєм, будемо здорові!
Джерело: “Вісті Сосниччини”, Олена Кузьменко
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.