А як ви закриваєте огірки?

Солоний огірок та картопля з печі — хіба буває краща їжа? Тільки треба, щоб огірок хрумтів, не був водянистий. Або сильно солоний, або «зауксусований». І щоб домашній, з банки. З кропом, хріном і часником.



Тепличних не їмо: вони на «хімії»

Світлана Киянець, домогосподарка, Виблі, Куликівський район:


— Який рецепт вичитаю, так і закриваю. Кладу і під капронові кришки. Але найбільше ми любимо «пальчики» з томатним соусом. Вони солодкуваті на смак. Невеликі огірки складаю в банки і заливаю маринадом з томатним соусом.

Таких на зиму заготовляю банок 15. Закриваю сама, бо в сім’ї тільки хлопці: чоловік і троє синів 25,19 і 9 років. Свіжих огірків узимку не купуємо: вони не смачні. Середній син Максим попрацював у теплицях, як їздив раніше на заробітки в Росію. Надивився й тепличних огірків більше не їсть. І нам не радить. Каже, ті огірки землі не бачать. Ростуть на тирсі і в мінрозчині — одна хімія.

У власному соку

Наталія Зленко, Городня:

— На трилітрову банку — дві столові ложки солі, огірки. Невеличкі огірки помити. Переростки помити і потерти на тертушку. У трилітрову банку покласти шар цілих огірків. Зверху — шар натертих. Посипати сіллю. Потім ще раз так, і ще раз, до верху. Закрити капроновою кришкою. Поставити у холодильник. Огірки на смак приємні, не дуже солоні. І розсольник з ними смачний.

Кислі огірки – проти мозолів

Валентин Бригинець, пенсіонер (48 років), Козелець:

— Цей рік огірки не вродили. Корзини три зібрали, не більше. Я консервуванням не займаюся, хіба що кришки закрутити. Дружина, Валентина Федосіївна, знає кипу рецептів. Закриває і під жерстяні кришки, і під капронові, з часником, з томатом... А я більше люблю свіжі з городу. Або з бутля — вони з кислинкою. В 10-літрові бутлі накладають огірки з кропом та хріном під капронову кришку, потім ставлять ' у погріб на зберігання. У селі, в рідних Бригинцях, мати з батьком досі так роблять. А в нас погреба нема, тільки підвал. Такі огірки і від мозолів допомагають: шматочок треба приліпити ввечері пластирем до мозоля і лягати спати. Вранці зняти. Коли 2-3 рази повторити, а може, й одного разу достатньо буде, дивлячись, який мозоль. На собі випробував — ефективно.

Моє діло зараз — попиляти, накопати, мішок піднести. Про риболовлю краще б спитали. Але й вона цей рік ніяка: розливу не було.

Пенсіонер я з 2012 року (працював в органах). А повністю на пенсію вийшов 17 травня цього року, коли склав повноваження голови Козельця.

Квашені, з капустою і яблуками

Тамара Рябенко, секретар Новомлинівської сільради, Борзнянський район:

— Огірки квасимо. Свіжу капусту восени січемо, додаємо моркву, сіль, переминаємо. На дно емальованого відра кладемо яблука. Будь-які пізні. Можна сніговий кальвіль. На яблука — шар посіченої капусти. На капусту — квашені огірки.

Знову шар капусти, на нього — огірки. І так до верху відра. Цю смакоту готує сестра Ніна, старша на три роки. Я тільки помагаю. Живемо утрьох: я, сестра та мама, їй 92 роки.

У дружини навчився

Сергій Кириченко, тимчасово безробітний, Городище, Коропський район:

— Цього року огірки у нас трохи погоріли. Та 10 банок вже засолили. На трилітрову банку огірків кладу 100 грам солі, 2-3 зубчики часнику. Кріп. Листя смородини або вишні.

А зверху, щоб не пліснявіло, листя хріну. Працював ветлікарем, зараз на біржі. Консервацією займається дружина, а я допомагав і навчився. Тому і рецепт сходу згадав. Та більше люблю консервовані помідори. Ті, що з таблеткою аспірину. Виходять кислуваті, різкі, як винні, або з бочки.

«Пальчики оближеш»

Катерина Ковбаса, вихователька дитсадка №77, Чернігів:

— Рецепт називається «Пальчики оближеш». Розраховано на 14 півлітрових банок. Потрібно 2,5 кілограма помідорів, 6 перців пропустити через м’ясорубку. Прокип’ятити у великій мисці чи каструлі цю масу 15 хвилин. Додати 1,5 склянки цукру, стакан соняшникової олії, три столові ложки солі, дві третини склянки оцту. Це все кип’ятити ще п’ять хвилин. Порізати кільцями вісім цибулин. Мені подобається, коли по півкільця. І додати вже порізані кільцями п’ять кілограмів огірків. Прокип’ятити, доки вони змінять колір. А тоді — у банки. Я, чоловік таке полюбляємо. А от діти просять солоних огірків, «без добавок».

Тижневик «Вісник Ч» №32 (1631), 10 серпня 2017 року

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: консервовані огірки, солоний огірок, консервація, опитування, «Вісник Ч»

Добавить в: