Мобильная версия сайта Главная страница » Новости » Місто і регіон » На Чернігівщині хлібороби збирали по 5-6 тонн пшениці з гекта­ра

На Чернігівщині хлібороби збирали по 5-6 тонн пшениці з гекта­ра

 

Обмолочена сотка цьогорічного жнивування коштує від 35 до 60 гривень, хоча найпопулярніша ціна - півсотня. У цілому ж вартість комбайнерської послуги - на рівні минулого року.



Фото з сайту agronews.ua


Найдорожчі комбайнери - в Атюші

Кінець липня - початок серпня - жнивні дні для селянина. Кожен, кидаючи зернятко в землю, сподівається на врожай. Бо ж ра­зом із зерном вкладаються у хлібну ниву і гроші, і труди праведні, і переживання: щоб і зійшло густенько, щоб зілля не затягнуло колосся, щоб вітер не повалив налиті зер­ном колоски. Та і погоду просять сонячну, аби сухеньке збіжжя обмолотити. Бог дав гарної днини - ранні зернові у більшості вже обмолочені. Овес, кажуть, ще чекає свого часу.
Почім же цьогорічних жнив молотять зернові. У більшості сіл обмолочена со­тка коштує 50 гривень. Приміром, такі гроші селяни платять комбайнерам у Райгородку, Сохачах, Нехаївці, Шабалинові, Деснянському.

В Оболонні дві ціни. Якщо площа не­велика, то маєш заплатити півсотню, якщо лан здоровенний - то 40 гривень.

У Риботині теж ціни різні: 45-40 гри­вень, залежно від площі. Деякі комбайнери брали і по 40-35 гривень: дешевше, якщо площа понад пів гектара, і навпаки.

У Рождественському свої комбайнери брали по 45 гривень за сотку.

Чули, що в Коропі один комбайнер молотив знайомим по 40 гривень за сотку.
Чи не найдорожче обходяться жнива в Атюші: тут люди платили за сотку по 60 гривень. Кажуть, обмолотили ранні зернові дуже оперативно, бо у селі комбайнів ви­стачає.

І солома любить гроші

Зараз мало хто згрібає солому вручну, хіба якщо площа невелика. Більшість же просить на свої лани трактористів із пре­сом. Хтось пресує у тюки, хтось - у рулони. Почім же послуги преса? На тюки, у тім, як і на рулони, ціни різні, і залежать вони від ваги. Приміром, у Шабалинові тюкують по 9 гривень: кажуть, що у тюку - 9 кіло­грамів. У Деснянському за таку послугу люди платять по 10 гривень, кажуть, тюк вагою десять кілограмів. Нехаївка пресує по 12 грн, але про вагу тюка не говорили. 15 гривень за тюк люди віддають в Атюші. Від І0 до 15 гривень платять трактористам за пресування у Рождественському (менші тюки - дешевші, більші, відповідно, - до­рожчі). У Риботині пресують по 15 гривень за тюк, у ньому п'ятнадцяти кілограмів, кажуть, немає.

Рулони. В Оболонні менші рулони (по 150 кг) крутять по 170 гривень, більші (по 300 кг) - по 300 гривень. У Рождествен­ському рулонять по 120-130 грн, але при цьому вагу рулону не вказували.

Урожай: хтось радіє, хтось - не дуже

Про врожай зернових одним словом не скажеш. У кожного він різний. Більшість засіває свої лани пшеницею, хоча сіють, звичайно, й інші зернові.
Один знайомий з Риботина хвалився, що його пшениця цього року порадувала: намолотив 65 центнерів із гектара. Роз­повідав, що і новий сорт пшениці купляв, і обробляв її перед посадкою, і зілля травив, аби воно не повалило колосся, словом, копійку в неї вклав, і за труди праведні та гроші вкладені має гарний результат.

Жінка з Атюші теж задоволена своїм урожаєм.
- Пшеницею засіяла вісім соток, із цієї площі взяла до тонни пшениці, - розповіда­ла, - а ось урожай жита на такій же площі втричі менший.

В Оболонні говорять, що пшениця гір­ша ніж торік, а ось сохачани стверджують, що зернові чудові. «Можна миритися з цьогорічним урожаєм зернових», - так охарактеризували у Рождественському, але цифри не вказували.
Риботяни кажуть, що врожай вище середнього: у цілому по 5-6 тонн з гекта­ра хлібороби взяли, хоча дехто і значно менше.

Почім готова продукція

Пшениця, як і минулого року, коштує п'ять гривень кілограм. Принаймні, такі суми проскакують в оголошеннях, котрі друкуються в нашій газеті. Є і дешевша пшениця, по 3,50 грн, приміром, але про­давець говорив, що вона не дуже якісна, проте і на такий товар теж є свій покупець.

Є у продажу і готова солома. У Ри­ботині, приміром, тюк можна придбати за 25 гривень, а рулон, у якому 350-370 кілограмів, - по 700 гривень. Але якщо ку­пуєте не один рулон, а більше, то солома обійдеться дещо дешевше: 650 гривень за рулон.

Чи вигідно вирощувати зернові

Що вигідніше: купити готового зерна чи виростити самому? Відповідь на це питан­ня у кожного своя, але ті, хто займається вирощуванням зернових, стверджують, що про надприбутки говорити не доводиться: виходиш у результаті практично на нуль, зате головного болю — море.

Ми ж вирішили самі «виростити» гек­тар пшениці і підрахувати, у яку копієчку вона нам обійдеться, при умові, що всю техніку будемо винаймати.

Якщо сіяти будемо на цілині, то площу варто орати. Оранка в середньому була по 50 гривень. Тож за гектар трактористу маємо віддати відразу п'ять тисяч гривень. Якщо площа після картоплі, приміром, то вистачить і дискування. Воно дешевше ніж оранка: три тисячі за гектар.

Посівне зерно, спеціально оброблене, минулої осені було по сім гривень за кіло­грам. На гектар його треба десь 250-270 кілограмів, по грошах це 1750-1890 грн. Але якщо зерно слабеньке, то, кажуть, сія­ти треба кілограмів триста, а це вже понад дві тисячі. За сівалку, яка оббігає гектар, маємо віддати півтори тисячі гривень.

Аби підживити озимину, потрібно кі­лограмів сто селітри, приміром. Добриво обійдеться як мінімум у три тисячі гривень. Плюс ще якісь гербіциди для боротьби із зіллям. Вони теж не дешеві.

Обмолотити зернові - лаштуй, як мі­німум, чотири тисячі, якщо це в Риботині, приміром. Ну, і пресування соломи. З гектара, якщо солома гарна, то тюків 150 вийде, по грошах це 2250 гривень. Не забуваймо, що зерно та солому ще і пе­ревезти треба. Немає чим - винаймаєш і знову ж платиш. Гектар пшениці витрусив у нас з гаманця 15,5 -17,5 тисячі гривень, це без гербіцидів та перевезення зерна та соломи. Спрогнозувати, яким буде врожай, складно, усі надіються на гарний. Ми ж беремо цьогорічний, що в Риботині - 5-6 тонн з гектара. При умові якщо ви своє зерно продасте по 5 гривень за кілограм, то вторгуєте 25-30 тисяч гривень. Якийсь не­величкий прибуток при такому розкладі та буде, але... Буває, що і врожай нікудишній, та і погодні умови не завжди сприятливі, та і ціни немає, та і продати нікому. Хлібо­робські заробітки, як завжди, залежать від багатьох факторів, і не завжди оправдовують сподівання землеробів.

Людмила Власко, “Нові горизонти”

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: пшениця

Добавить в: