Мобильная версия сайта Главная страница » Новости » Місто і регіон » У школах Чернігова змінили раціон харчування

У школах Чернігова змінили раціон харчування

Замість сосисок і ковбас – свинина та курка, більше фруктів та овочів, молочних продуктів та злаків. І в жодному разі ніяких снеків та газованих напоїв у їдальнях.



У школах Чернігова змінили раціон харчування. Відтепер, згідно з новим санітарним регламентом, що почав діяти з 2021 року, в меню загальноосвітніх навчальних закладів міста – більш корисна, поживна та різноманітна їжа, виготовлена з урахуванням сучасних тенденцій здорового і правильного харчування.

Антоніна Радченко, директорка КП «Шкільне»: «В стравах змінилася технологія приготування. Замість жарки ми застосовуємо запікання. Ми додали ще фруктів у меню дітям, ми додали твердий сир. І ми пішли на те, щоб зняти повністю соки, а дати тільки 100% сік без цукру. Улюблена страва на буфеті була сосиска в тісті. Це все ми прибрали. І піца, яка робилася із вареною ковбасою, тепер робиться з вареною курочкою або з рибою. Ми робимо курячі нагетси, ми робимо варену курку з паприкою, ми робимо стіки курячі, тобто це все, чим сучасні наші діти звикли харчуватися в «швидко їжі», але ми робимо цю «швидко їжу» безпечною. Тобто ми нічого не жаримо».

Суп, макарони з м’ясною підливою, булочка та чай, - так виглядає дитячий обід у їдальні школи №25. Школярі молодших класів залюбки наминають їжу, зовні дуже схожу на домашню. Кажуть тим, чи тут годують, ласують із задоволенням.

Вчителі молодших класів за обідом пильно стежать, аби кожна дитина з їх класу, що тут харчується з’їла свою порцію і отримала необхідну кількість поживних речовин. Для цього педагоги використовують свої методи.

Наталія Шерпа, вчителька початкових класів Чернігівської ЗОШ №25: «Намагаюся їх стимулювати, розповідаю про користь харчування, чому саме потрібно з’їсти».

Пані Наталія зазначає, метод, що вона практикує, дієвий і працює. Адже жоден з її учнів не відмовився за 3 роки від харчування у школі.

Подобається оновлене шкільне меню і учням старшої школи №31. Сьогодні їх частують м’ясним битком з гречкою, свіжим помідором та булочкою. На десерт яблуко.

Цьогоріч у новому раціоні в шкільних їдальнях обмежили споживання солі в процесі приготування їжі, а також мінімізували додавання цукру у страви. Порції збільшили. А сезонні вітаміни – фрукти, додали, урізноманітнили, каже завідуюча виробництвом їдальні №31 Тетяна Сердюк.

Тетяна Сердюк, завідувачка виробництвом їдальні Чернігівської гімназії №31: «Додалася сама вага порції, страви. Якщо була котлета 50 г, зараз ми даємо 75 г. Також додалося: кілька разів на тиждень ми даємо фрукти. Це залежить від сезону. Зараз це яблука, апельсини. Додалися різноманітні салати. Тобто з буряка, з моркви, з капусти, горошок консервований, квасолька консервована».

Кухарка Оксана Войтешенко наливає чай. Запевняє, цукру в улюбленому напої школярів небагато.

Оксана Войтешенко, кухарка їдальні Чернігівської гімназії №31: «За новим методом до нас прохання, щоб дітям було менше солодкого. Ми стараємось дотримуватись правил».

На газовані напої у буфетах тепер також табу. Продавчиня Ольга Чепіга каже, що в продажу тільки вода без газу. Натомість показує, що збільшили асортимент булочних виробів.

Ольга Чепіга, продавчиня буфету Чернігівської гімназії №31: «Слойка з маком, булочка з повидлом, булочка з сиром, є сандвічі шкільні, є булочки дуже смачні з корицею, зі згущеною».

Меню у школах розробляють на 2 тижні. Кожна зі страв є якісною, безпечною і не повторюється, запевняють кухарі. Весь час вони намагаються придумувати нові рецепти або вдосконалювати старі. І щоразу цей процес обов’язково контролює й узгоджує адміністрація школи, яка дуже піклується про якісне харчування у своїх закладах.

До того ж у шкільних закладах освіти повністю врегульовано питання харчування дітей з особливими потребами.

За словами директорки комунального підприємства «Шкільне» Антоніни Радченко, після весняних канікул раціон дітей поповниться улюбленим фруктом – бананом. А у найближчих планах, як тільки-но закінчиться карантин, запровадити по школах міста для учнів старших класів систему шведського столу.

Варто нагадати, з 15 лютого вартість харчування для дітей підвищилась і становить 23,5 гривень для сніданків і обідів. При цьому для учнів 1-4 класів з цієї вартості з міського бюджету компенсується 10 гривень, решту – сплачують батьки.

Сюжет телеканалу «Новий Чернігів»

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: харчування, шкільна їдальня, Антоніна Радченко, КП «Шкільне», «Новий Чернігів»

Добавить в: