У Куликівському ліцеї діти змітають обід з тарілок з 5 хвилин, бо готують смачно, як вдома
Куликівський ліцей Куликівської селищної ради Чернігівського району Чернігівської області
На годиннику - 10-та ранку, у школі - друга перерва. Фойє Куликівського ліцею наповнюється гамором та сміхом, дружною вервечкою сюди крокують діти з іншого корпусу ліцею і дитсадка, де нині проходять уроки для частини учнів початкової школи. Довкола розливаються такі апетитні аромати, що слинки течуть навіть у педагогів. Але їм не пощастило - вчителів тут поки не харчують.
За 15 хвилин учні 1-4 класів мають встигнути роздягнутися, вимити руки з милом, поснідати і, вдягнувши куртки, під пильним супроводом класних керівників повернутися до своїх корпусів. Втім, деяким ентузіастам на це вистачає і п’яти хвилин.
- Такого апетиту в дітей я не бачила давно, - ділиться заступник директора з виховної роботи Любов Мірошник, проходячи між рядами столів, де діти завзято дзенькають ложками. - Подивіться, де-не-де вже порожні тарілки. Дехто навіть просить добавки.
Підходимо до одного зі столиків: учні вимащують тарілки хлібчиком, щоб не пропала жодна крихта смачного сніданку.
- Дуже смачно готують і дуже ситно, - хвалить 4-класниця Єва Сахно. - Сьогодні я поїла геть усе.
- Вистачає, щоб наїстися і не ходити пів дня голодною? - запитую.
- Вистачає, ми гарно наїдаємося. Окрім основної страви, нам дають ще фрукти - яблука чи банани. Шкода тільки, що солодких десертів не можна.
- А нам хотілося б смаженого, - в один голос розповідають четверокласники Давид Цвітенок, Дмитро Коваленко та Іван Жромов, які гуртом всілися в іншому ряду. Та в їдальні все готується за допомогою пароконвектомата. - Хоча й так наїдаємося. Тепер тут дають незвичайні страви, яких вдома не готують, наприклад, смачнюча каша з рису (кус-кус, пояснює завуч - авт.). А ще нам завжди дають компот чи чай, або сік.
- Дехто з учнів ще просив сала, - сміється завуч.
- Мені все подобається, бо все смачне і тепле, - резюмує третьокласниця Поліна Зубок, яка цього дня харчувалася вперше. Через хворобу їй довелося пропустити кілька днів.
- Тут щодня смачно, я вже все поїла, - приєднується до розмови її однокласниця Маріанна Кравченко. - Так наїлася! А ще ж буде обід! Взагалі, тут готують як вдома. Мені дуже подобається. Ось вчора була смакота - макарони і якийсь незвичний омлет.
- Харчування в учнів збалансоване і калорійне, тому після сніданку вони ситі. Молодші класи приходять ще й на обід, - пояснює Любов Мірошник. - Якби ви знали, яке задоволення спостерігати за дітьми, у яких ще на підході до їдальні блищать очі. І тут велику роль відіграють не лише смачні страви, а й момент соціалізації. Діти спілкуються між собою, діляться чимось, тому організація такого харчування - ще й важливий елемент освітнього процесу.
Проте, щоб організувати цю складову, керівництву закладу довелося неабияк попотіти.
- Наші учні були без харчування, мабуть, від самого початку повномасштабного вторгнення, - пригадує директорка Куликівського ліцею Оксана Орсагош. - Роботу над його поверненням ми почали ще два роки тому. Але треба було проробити колосальну роботу, адже харчоблок не відповідав чинним вимогам, наприклад, щодо наявності окремих цехів. Звісно, їдальня була побудована за радянським принципом, всі школи будувалися так, і цехи не були передбачені самим проєктом. Минулого року виготовили проєктно-кошторисну документацію, взяли участь у відборі проєктів. Тендер відбувся, але терміни були настільки стислі, що переможець фізично не встигав нічого зробити (документи були підписані в листопаді, а роботи мали закінчитися вже до кінця року). Тобто, лишалося лише три тижні до кінця строку реалізації проєкту, а з нашою площею - це нереально. Наразі робота над цим питанням триває, але діти потребують харчування. Вирішили розконсервувати харчоблок і запустити його на базі того обладнання, що мали. Та навіть для цього довелося вибити купу дозволів. Ще докупили холодильне обладнання(морозильники, холодильники), деякий посуд, таці.
Наразі в ліцеї навчається 800 учнів, з них харчуванням охоплені всі бажаючі з 1 по 11 класи. Це, зокрема, діти пільгових та визначених категорій (харчуються безкоштовно), а також ті, хто під категорії не підпадає (таких - 10, для них харчування платне).
Наразі безкоштовне харчування забезпечується з декількох джерел. Витрати на учнів початкової школи покриваються із державної субвенції (для 1-4 класів), субвенції ООН для 1-4 класів та місцевого бюджету. На 5-11 класи - цілковито з місцевого бюджету. При цьому середні та старші класи харчуються тільки раз, початкові (групи продовженого дня) - на сніданок та обід.
- Бачили в інтернеті оголошення, що ліцей шукає кухарів та сестру з дієтичного харчування, - кажу директорці, натякаючи про наявний штат.
- Наразі у харчоблоці працюють кілька кухарів, комірник та підсобний працівник. Це частково нові люди, частково ті, що працювали раніше. Попередні працівники звільнені ще тоді, коли законсервували харчоблок. На сьогодні потрібні ще два кухарі та сестра з дієтичного харчування, - відповідає Оксана Орсагош.
- А хто ж тоді займається розробкою меню?
- Кухарі, комірник і директор - спільно.
- Які страви пропонуєте учням?
- Все готується на пару. Обов'язково тричі даємо курятину або свинину, один день - рибу. Щодня - салати, фрукти (мандарини, апельсини, банани, яблука). Є й нові страви, яких раніше не готували: овочева юшка, борщ із чорносливом та інше. На обід подається перша і друга страви, на сніданок - щось одне.
- Останнім часом почастішали повітряні тривоги. Чи встигають діти поїсти?
- Якщо тривога застала учнів у їдальні, намагаються швидше доїсти і йдуть в укриття. Якщо раніше - харчуються після оголошення відбою. Наразі ми займаємося розробкою ще одного проєкту щодо облаштування в укритті міні-харчоблоку. Наразі це дуже актуальне питання, оскільки частина дітей навчається в укритті, поки триває ремонт третього поверху.
- А чи харчуються учні інших освітніх закладів? Раніше анонсувалося, що харчоблок Куликівського ліцею готуватиме на всі заклади і доставлятиме їжу розвозкою.
- Наразі села не харчуються, але ми над цим працюємо. Для того, щоб запустити таку послугу, необхідно придбати спеціальні термобокси і транспорт. Розвозити їжу шкільним автобусом не можна. Візьмемо на роботу водія, який буде доставляти їжу в села. У самих же ліцеях передбачена посада працівника, який займатиметься видачею та збором посуду. Та на все потрібен час.
Джерело: "Поліська правда", Марина ІВАНЕНКО
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.
Теги: Куликівка, ліцей, діти, харчування, столова