Мобильная версия сайта Главная страница » Новости » Місто і регіон » У Куликівському ліцеї діти змітають обід з тарілок з 5 хвилин, бо готують смачно, як вдома

У Куликівському ліцеї діти змітають обід з тарілок з 5 хвилин, бо готують смачно, як вдома

 



Куликівський ліцей Куликівської селищної ради Чернігівського району Чернігівської області

На годиннику - 10-та ранку, у школі - друга перерва. Фойє Куликівського ліцею наповнюється гамором та смі­хом, дружною вервечкою сюди крокують діти з іншого корпусу ліцею і дитсадка, де нині проходять уроки для части­ни учнів початкової школи. Довкола розливаються такі апетитні аромати, що слинки течуть навіть у педагогів. Але їм не пощастило - вчителів тут поки не харчують.

За 15 хвилин учні 1-4 класів мають встигнути роздягнутися, вимити руки з милом, поснідати і, вдягнувши куртки, під пильним супроводом класних керівників повернутися до своїх корпусів. Втім, деяким ентузіастам на це виста­чає і п’яти хвилин.

- Такого апетиту в дітей я не бачила давно, - ділиться заступник директора з виховної роботи Любов Мірошник, проходячи між рядами столів, де діти завзято дзенькають ложками. - Поди­віться, де-не-де вже порожні тарілки. Дехто навіть просить добавки.
Підходимо до одного зі столиків: учні вимащують тарілки хлібчиком, щоб не пропала жодна крихта смачного сніданку.

- Дуже смачно готують і дуже ситно, - хвалить 4-класниця Єва Сахно. - Сьо­годні я поїла геть усе.

- Вистачає, щоб наїстися і не хо­дити пів дня голодною? - запитую.
- Вистачає, ми гарно наїдаємося. Ок­рім основної страви, нам дають ще фрук­ти - яблука чи банани. Шкода тільки, що солодких десертів не можна.

- А нам хотілося б смаженого, - в один голос розповідають четверокласники Давид Цвітенок, Дмитро Коваленко та Іван Жромов, які гуртом всілися в іншому ряду. Та в їдальні все готується за допомогою пароконвектомата. - Хоча й так наїдаємося. Тепер тут дають незвичайні страви, яких вдома не готують, наприклад, смачнюча каша з рису (кус-кус, пояснює завуч - авт.). А ще нам завжди дають компот чи чай, або сік.

- Дехто з учнів ще просив сала, - смі­ється завуч.

- Мені все подобається, бо все смачне і тепле, - резюмує третьокласниця Поліна Зубок, яка цього дня харчувалася впер­ше. Через хворобу їй довелося пропустити кілька днів.

- Тут щодня смачно, я вже все поїла, - приєднується до розмови її однокласни­ця Маріанна Кравченко. - Так наїлася! А ще ж буде обід! Взагалі, тут готують як вдома. Мені дуже подобається. Ось вчора була смакота - макарони і якийсь незвич­ний омлет.

- Харчування в учнів збалансоване і калорійне, тому після сніданку вони ситі. Молодші класи приходять ще й на обід, - пояснює Любов Мірошник. - Якби ви зна­ли, яке задоволення спостерігати за дітьми, у яких ще на підході до їдальні блищать очі. І тут велику роль відіграють не лише смачні стра­ви, а й момент соціалізації. Діти спілкуються між собою, діляться чимось, тому організація такого харчування - ще й важливий елемент освітнього процесу.

Проте, щоб організувати цю складову, керівництву закладу довелося неабияк попо­тіти.

- Наші учні були без харчування, мабуть, від самого початку повномасштабного втор­гнення, - пригадує директорка Куликівського ліцею Оксана Орсагош. - Роботу над його поверненням ми почали ще два роки тому. Але треба було проробити колосальну робо­ту, адже харчоблок не відповідав чинним ви­могам, наприклад, щодо наявності окремих цехів. Звісно, їдальня була побудована за радянським принципом, всі школи будува­лися так, і цехи не були передбачені самим проєктом. Минулого року виготовили проєктно-кошторисну документацію, взяли участь у відборі проєктів. Тендер відбувся, але тер­міни були настільки стислі, що переможець фізично не встигав нічого зробити (документи були підписані в листопаді, а роботи мали за­кінчитися вже до кінця року). Тобто, лишало­ся лише три тижні до кінця строку реалізації проєкту, а з нашою площею - це нереально. Наразі робота над цим питанням триває, але діти потребують харчування. Вирішили роз­консервувати харчоблок і запустити його на базі того обладнання, що мали. Та навіть для цього довелося вибити купу дозволів. Ще до­купили холодильне обладнання(морозильни­ки, холодильники), деякий посуд, таці.

Наразі в ліцеї навчається 800 учнів, з них харчуванням охоплені всі бажаючі з 1 по 11 класи. Це, зокрема, діти пільгових та визна­чених категорій (харчуються безкоштовно), а також ті, хто під категорії не підпадає (таких - 10, для них харчування платне).

Наразі безкоштовне харчування забезпе­чується з декількох джерел. Витрати на учнів початкової школи покриваються із державної субвенції (для 1-4 класів), субвенції ООН для 1-4 класів та місцевого бюджету. На 5-11 кла­си - цілковито з місцевого бюджету. При цьо­му середні та старші класи харчуються тільки раз, початкові (групи продовженого дня) - на сніданок та обід.

- Бачили в інтернеті оголошення, що ліцей шукає кухарів та сестру з дієтичного харчування, - кажу директорці, натякаючи про наявний штат.

- Наразі у харчоблоці працюють кілька кухарів, комірник та підсобний працівник. Це частково нові люди, частково ті, що працювали раніше. Попередні працівники звільнені ще тоді, коли законсервували хар­чоблок. На сьогодні потрібні ще два кухарі та сестра з дієтичного харчування, - відпо­відає Оксана Орсагош.

- А хто ж тоді займається розробкою меню?
- Кухарі, комірник і директор - спільно.

- Які страви пропонуєте учням?
- Все готується на пару. Обов'язково тричі даємо курятину або свинину, один день - рибу. Щодня - салати, фрукти (ман­дарини, апельсини, банани, яблука). Є й нові страви, яких раніше не готували: ово­чева юшка, борщ із чорносливом та інше. На обід подається перша і друга страви, на сніданок - щось одне.

- Останнім часом почастішали по­вітряні тривоги. Чи встигають діти по­їсти?
- Якщо тривога застала учнів у їдаль­ні, намагаються швидше доїсти і йдуть в укриття. Якщо раніше - харчуються після оголошення відбою. Наразі ми займаємо­ся розробкою ще одного проєкту щодо об­лаштування в укритті міні-харчоблоку. Наразі це дуже актуальне питання, оскільки частина дітей навчається в укритті, поки триває ре­монт третього поверху.

- А чи харчуються учні інших освітніх закладів? Раніше анонсувалося, що хар­чоблок Куликівського ліцею готуватиме на всі заклади і доставлятиме їжу розвоз­кою.
- Наразі села не харчуються, але ми над цим працюємо. Для того, щоб запустити таку послугу, необхідно придбати спеціальні термобокси і транспорт. Розвозити їжу шкільним автобусом не можна. Візьмемо на роботу во­дія, який буде доставляти їжу в села. У самих же ліцеях передбачена посада працівника, який займатиметься видачею та збором по­суду. Та на все потрібен час.


Джерело: "Поліська правда", Марина ІВАНЕНКО

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: Куликівка, ліцей, діти, харчування, столова

Добавить в: