«Як добрий врожай, то і поросятка дорожчі». 1500 за одне
У Михальченків з Вихвостова Городнянського району розродилася свиноматка Люся. П’ятеро поросяток пищать у хліві. Двоє рожевих, троє в чорну плямку, схожі на маленьких собачок далматинців.
Аня і Геннадій Михальченки з двотижневою пацею
— Люсі немає року, — каже Аня. — Малим два тижні вже.
— Люся все тримає під контролем, — підхоплює Геннадій, веде до свинарника. — Коли робили щеплення, забирали поросят від неї, так ледве загородку не знесла. Переживала, кричала.
— Поросят раніше купували, а оце мама свиноматку дала, — продовжує Аня. —Чорноряба, м’ясна. Батьки займаються цією справою близько 20 років. Вирішили і ми з чоловіком спробувати. Малих плануємо продати. А як всіх не розберуть, то собі залишимо, це не проблема. Холодильник на зиму буде забитий.
— Чому раніше купували, а не у батьків брали?
— На хороших поросят і черга наперед збирається. Люди дзвонять, питають, замовляють.
Півтора року тому ціна на білих поросят м’ясної породи була 1200 гривень. Зараз по півтори, — каже жінка.
— Дивіться, — втручається чоловік. — І люди, і торгаші орієнтуються на врожай. Як вродило на городі. Чи є чим годувать, чи взимку вистачить харчів. Якщо рік багатий, то і поросяток беруть добре, і ціна на них тримається. А як ні — не дуже рясно і в бізнесі свинячому. Щоб продати, ціну знижують. Вона скаче, як і долар.
— У цьому році як?
— Люди кажуть, наче і непогано вродило.
Ціна в усіх однакова — півтори тисячі за поросятко. Деякі на 100 гривень скидають, щоб швидше продать. У нас в селі багато хто цією справою займається.
— Як хороше вибрать, куди треба дивитися?
— Хороше порося повинно бути жвавим, — сміється чоловік. — Шустре, щоб бігало швидко. Пищать вони всі, коли на руки береш. І щоб хвостик був закручений.
— В’єтнамські?
— У нас такі не розводять. Дешевші, — каже Аня.
— Цієї весни по тисячі віддавали. Як починається сезон, по 700-800 можна уторгувати.
— Сезон свиней розпочнеться восени, тоді і ціну сформують.
— Деякі кажуть, щоб сало було, як американський бекон, свинку треба ганяти.
— Якщо його ганяти, треба й годувати більше. Так зжере причеп картоплі, а як буде бігати — півтора чи усі два. Тому люди і не роблять такого. Щоб сало було м’ясне, картоплею, мукою, комбікормом годувати треба. Як на одному буряку сидітиме, то таке і виросте.
— Поросячий бізнес прибутки добрі дає?
— А корову вигідно тримати? Якщо здавати молоко по 4 гривні, то ні. А як возити на базар у місто, це вже веселіше. Та ще як декілька разів на тиждень, збираються по декілька сусідів, вантажать автівку, тоді вигода є. Так і зі свинями. Як толково займатися, то вижити можна. А як одну свиноматку тримати і на базар везти, то разова акція.
Юлія Семенець, тижневик «Вісник Ч» №33 (1735), 15 серпня 2019 року
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.
Теги: поросята, Михальченки, «Вісник Ч», Юлія Семенець