Чи буде золотою цибуля?
Ріпчаста цибуля навесні стрімко дорожчала, до 30 гривень за кілограм, її почали називати українською валютою. Нафтою. Золотом. Напридумували жартів. Мовляв, не треба соромитися цибуляного запаху з рота. Це свідчення достатку.
Скільки посадили цибулі ті, хто вирощував її завжди? Більше, менше? Запитала у Сираях Козелецького району. Це село на київській трасі, де овоч вміють і вирощувати, і продавати. Вінки цибулі щоліта та щоосені біля дворів Марії Слуговини, Степана Кулика, Анатолія Антипенка, Валентини Мезько, інших.
З ким би не поговорила у Сираях, усі посадили цього року цибулі менше. Хоча, нібито, мало б бути навпаки. Сій, рости, продавай. Але — дороге насіння.
1. 100 гривень за кіло сіянки
Посадили менше, — показує зелений город 47-річна Валентина Мезько, бібліотекарка.
Цибулею займається з року в рік. — Є, що й зовсім не садили. Виросте чи ні, а такі гроші віддавати за насіння. У березні було 100 гривень за кілограм сіянки. Потім дорожчало. Просили 120, 145, 180. Як дійшло до 200, люди перестали купувати і висаджувати. Не окупиться. Тепер і по 290 є. А в минулому році по 50, 60 була.
Я розсадила 5 кілограмів. 500 гривень за посівний матеріал заплатила.
У минулому році садила 15 кілограмів. За насіння 750 гривень віддала. А вторгувала... Вибрали 400 кілограм. Не так щоб багато. Раніше у мене виростало й по 120 корзин цибулі. Тонна. З 400 по-любому трохи відійшло. То підпорчена, то собі лишила. Кілограмів 300 продали у вінках. їх плетемо по 2 кіло. Продавали у цьому році синю — салатна, не пекуча, соковита — 60 гривень вінок.
Попродавала всю з осені. На трасі, під двором. Ставиться спеціальна вішалка, на неї чіпляєш віночки.
2. Цибулева муха не любить моркви
— Зазвичай садили соток три. А цьогоріч десь півтори.
Сорти саджу голландські. Ред барон (червона). Штутгарт. Інші. Купляю на базарі або в магазині.
Оце трохи зимової, — показує на міцні зелені стебла. — Садили водночас із часником. У листопаді. Землю удобрили гноєм, попелом. У червні буде цибуля зав’язана. А то садили весною, — дивимося на широкі ряди тендітних рослин. — У міжрядді моркву посіяла. Муха цибулева не любить запаху моркви, а морквяна муха не любить цибулі. Під’їдає цибулева муха, прогризає. А тоді черв’як там получається. І цибулина пропадає, не зимує. От і радять, що треба чергувати моркву з цибулею. Редьку разом з морквою сію. Для чого? Морква сходить довго, а редька швиденько. І тоді добре полоти. Міжряддя шарувати. Шарую ручним культиватором. Все вручну. Як обробити мотоблоком, якщо листя ніжне, високе?
Тричі за літо точно потрібна обробка.
У квітні посадила. Перший раз прошарувала дрібнесеньке зілля. Як тільки цибуля посходила. Вдруге — недавно. Коли більшеньке зіллячко. Прополола. А тоді треба підгребти трошки, тижнів через два. Потім дивимося по мірі забруднення.
Якби ж менше на неї напастей було. Трошки обробляємо хімією.
3. До Іллі щоб не було в землі
Цибуля примхлива, — продовжує. — Різниця між городами може бути в 50 метрів. На одному добре росте, на другому — не дуже.
Не бажано, щоб на неї пішов дощ, бо погниє. До Іллі щоб не було цибулі в землі. Ілля 2 серпня. До цього часу треба цибулю вибрати. Не треба чекати, щоб зовсім висохла. Зажовтіло листя, і збирай урожай. Нам треба, щоб великий хвіст був, бо треба плести вінок.
Вириваємо і на горище на гараж затягуємо. І вона там підсихає собі. А тоді забираємо, чистимо, плетемо.
Заготовить лепеху на болоті слід. Щоб було чим плести вінки. Нарізаємо, сушимо. Перед тим як плести цибулю, лепеху треба замочити, щоб була м’якенька. Окропом залити. І плести віночок. Ціле літо сидиш на базарі і разом же плетеш.
Зв’язати угорі лепешини. Плести косичкою і вплітати цибулю. Плету на один бік і на другий. Віночок симпатичний виходить. Навчила під двором на базарі баба Галя. Ганна Любенко.
4. Сираївський сорт витіснили голландці
— Раніше сіянку висівали. Садили на зиму велику цибулю. Весною вона випускала стрілки, цвіла, давала насіння. Збирали, а наступною весною «чорнушку» сіяли, одержували маленьку цибулю-сіянку. Тоді були домашні сорти: по 2-3 і навіть 4 цибулини з однієї цибульки. Здорові. Це не зубкувата цибуля, яку ще називають сімейка. Це суто сираївська. А тоді вона звелася. Чи набридло нам сіяти.
Мої діти, як тільки навчилися ходить, сиділи на городі і пололи сіянку. Дві доньки. їм зараз 24 і 27 років. Треба ж було її вибрати. Пересушити. Перечистити. І зберігати у хаті, в теплі, щоб вона не пострілялася. Бо якщо у холоді зберігатиметься, уся піде в стрілки. Куплена цибуля, може, чимось її обробляють, — не стріляється. А домашня треба, щоб зберігалася засушена. На печі навіть.
5. «Не вистачить своєї, то навезуть»
— Чому подорожчала?
— Неврожай, — кажуть у Серединці Чернігівського району. Село теж славилося своєю цибулею.
— Погода несприятлива, — вважає Валентина Мезько. — Ті ж самі люди садили, те ж насіння. Удобрювали, як завжди. А не виросла. Весною мало дощів. А тоді жарко.
— Буде восени цибуля золотою? Адже всі менше посадили.
— Сильно дорогою не буде. Не вистачить своєї, навезуть.
Ціна 19 травня у чернігівському супермаркеті «АТБ»
Марія Носенко, начальник відділу агропромислового розвитку Ніжинської РДА:
— Я не сказала б, що був неврожай. Можливо, ціна підвищилася через причини не агрономічного характеру.
Віра Давиденко, очолює підприємство «Ксена», Галиця, Ніжинський район:
— Попустить через тиждень. Старі запаси цибулі вже використали. На ринок викинуть ріпчасту цибулю нового врожаю. Ніякої змови по цибулі нема4^. Дефіцит виник через погане зберігання. Тепла зима. Вологість. Раз на рік одна будь-яка культура або неврожайна, або погано збережеться.
Валентина Мезько: «До борщу найдобріша зимова цибуля»
смачно і корисно
Кладу навіть у піцу
— Зелену дуже люблю, — говорить Валентина Мезько. — Зараз така добрюча. Дощі йдуть, то соковита. У салатах. З борщем. До борщу
найдобріша зимова. Без цибулі не буде котлети. Цибулю додають у деруни, у голубці у фарш пересмажується морква й цибулька. У рибні котлети. Борщі, супи. У вареники з картоплею теж засмажка з цибулі.
У піцу мариную цибульку у соєвому соусі. Бажано синю, червону.
У салати мариную.
Маринад для цибулі в салати
— Столова ложка цукру, півчайної ложки солі і 2 столових ложки оцту. Нарізану цибулю з ними перемішую і півлітром окропу зверху заливаю. У баночці півгодинки постоїть, щоб охололо. Цибуля тоді не гірка і добра. Пікантний смак, кисло-солодкий.
Салат з цибулі і грибів
— Зварені гриби у морозилці з осені є чи не у кожного. Підсмажити гриби, додати багато смаженої цибулі, моркви і яйце варене. Майонезом перемазати. Хто не хоче смаженого, можна притушкувати. Хто не хоче майонезу, замініть сметаною.
«Гриби»-стрілки
— Молоденькі стрілки треба. Підсмажити. Яєць набити. Посолити, поперчити. І добре виходить. Схоже на гриби.
Тамара Кравченко, тижневик «Вісник Ч» №21 (1723), 23 травня 2019 року
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.
Теги: цибуля, ціна, овочі, «Вісник Ч», Тамара Кравченко