Вже 30 років та господарюють. У селі їм дуже подобається, люблять Якличі діти і для внуків тут справжній рай.
Михайло і Марина Івановичі зустрілись у Кудрівці, звідки родом Марина. Михайло із Гомеля, приїздив до маминої сестри, яку направили сюди вчителювати. У Кудрівці одружилися і поїхали у Гомель. Але через три роки мали повертатись назад. Тато Марини помер, а мама сама сумувала, не бачила сенсу життя. Щоб підтримати неньку, найменша із трьох доньок з чоловіком і малою донькою повернулись у село. Молодому подружжю у селі мало було перспектив.
Це добре розуміла найстарша із сестер, тому забрала маму до Києва, відкривши шлях із села молодшій Марині. Отож Глушаки, довго не роздумуючи, переїхали до Сосниці. Михайло Іванович влаштувався у Сільгосптехніку, а Марина Іванівна працювала медсестрою у дитячому відділенні Сосницької лікарні.
Незадовго і квартиру одержали. Коли чоловік навчався у Ніжині, а дружині прийшов час народжувати, то вирішили, що вона поїде у Гомель, так надійніше. Отож обоє дітей народилися у Гомелі.
Діти виросли. Батьки хотіли допомогти їм покупити квартири у столиці й вирішили продати квартиру у Сосниці. А оскільки глава сімейства обожнював охоту і рибалку, то обрали село на берегах Десни — Якличі.
- У нас тут була дача. Колись давали дачі у Чащах по 6 соток, - пригадує господар. - Дали і нам, та у Чащах не сподобалось і ми перемістились у Якличі.
Тут відпочивали влітку на Десні. Тому після продажу квартири, вирішили осісти у Якличах. Єдине, що напрягало, взимку добиратись на роботу у Сосницю. Але і це не стало перешкодою, господар працював вахтовим методом у столиці, грошей на прожиття вистачало.
- Тоді в селі було весело, всі дружні, - розповідає Марина Іванівна. - Центром спілкування був магазин. Всі сходились за покупками, обговорювали новини, радились, навіть чаювали, а було що і співали. Нині в селі нема ніякої соціальної будівлі, правильніше все закрито, а магазин продали, тепер на місці руїни. Ось нещодавно запропонували допомогу спащанам у плетінні сіток. Молодші можуть доїхати велосипедами до Спаського, а старші раді б допомогти, але дорога важка. Чоловік машиною забрав тканину, розмістились у приміщенні колишнього ФАПу, але світла там нема, працювали вдев'ятьох при двох ліхтарях. Дні коротшають, у нас вільного часу більшає, будемо допомагати, коли треба.
Всі умови проживання люди створюють собі самі. Ніяка влада про них не турбується.
- Ми завжди передплачували по декілька видань. Але пошта приїздить в село не часто, коли пенсію привезуть, тоді і газети всі за місяць. Колись залишали газети у магазині, ми забирали, а коли почали залишати у Спаському, то хто по їх поїде. Пенсія в нас на карточках, то поштовиків взагалі не бачимо, інколи у хвірточці стирчить квитанція по світлу.
Але у селі жити нам добре. Тихо, спокійно. Аби здоровилося. Городу обробляємо не багато, соток 6. Нікому вже не потрібна наша картопля і вся городина. Для себе виростили картоплі, урожай високий. Сорти різні, але назв не знаємо, є червона, жовта, синя. Минулого року виростили синю і всередині, але їсти її не можна, не смачна. Думали, може курям варити, так і ті вибирають жовту. Тому звели. Найсмачніша картопля кругла жовта шершава, називаємо її ківі.
Уродили огірки та помідори. Я консервації багато закриваю, хоч діти майже нічого не беруть, навпаки ще й нам взимку висилають сири, ковбаси, м'ясо. Огірків цього року закрутила більше 40-ка банок та ще солоні чоловік наклав під капронову кришку. Багато помідорів. Ми любимо солодкі. На 3-літрьову банку кладу 150-200 гр. цукру, 60 гр. солі та 70 гр оцту. У банку кладу кріп, листя вишні, смородини, корицю, гвоздику, перець. А дочка любить помідори з петрушкою та морквою кільцями і теж солодкі.
Салатів ніяких не закриваємо, бо ніхто не любить.
РЕЦЕПТ В'ЯЛЕНИХ ПОМІДОРІВ
До вподоби в'ялені помідори. Це кропітка робота. На півлітрову баночку потрібно висушити 4-5 кілограмів помідорів. Печі в нас нема, все сушимо в електросушарці, 20-24 години не відключаючи. Маленькі сливки розрізаю навпіл, солю, трушу італійські трави і відразу в електросушарку. Потім у стерильні баночки кладу сухі помідори, сухі порічки (смородину), ізюм, сушки (яблука) ріжу і заливаю підігрітою олією, приблизно йде 150 грамів на 0,5 баночку.
Цього року силенний урожай яблук, гілля гнеться і ламається. Але все переробити не в силах, та й не потрібно стільки. Сушимо, сік закриваємо. Минулі роки здавали яблука у Філонівку, цього року там не приймають.
Маємо 4 персики ранні і пізні. Ранніх на одному молоденькому дереві було майже 100 штук, величиною у добру апельсину. Цього літа внуки гостювали. На Десні вже не купаємось, все позаростало. У дворі є басейн, дві гойдалки, пісочниця, надувні гірки їздимо у Сосницю. Внукам смакують чебуреки, робила чи не щодня. Ми з дідом теж не дуже любимо супи, борщі. Мені до вподоби риба в будь-якому вигляді. Якщо улов більший, то можемо тушкувати у духовці чи мультиварці. Є автоклав, але нема стільки риби, щоб його заповнити, - розповіла Марина Іванівна.
Глушаки не шкодують, що переїхали у село. Умови у приватному сільському будинку нічим не відрізняються від квартирних - є все для побуту.
Для Михайла Івановича риболовля залишається найулюбленішим заняттям і взимку, і влітку. Карасиків ловить недалечко від будинку у стоячій водоймі. Декілька спіймає, телефонує дружині, щоб забрала, почистила, вона ще й холодненької водички принесе.
А Марина Іванівна взимку «хворіє» турецькими серіалами. Інтернету в селі нема, хіба що мобільний, але і він слабкий. Іноді навіть зв'язку нема. Хоча селянам обіцяють провести, якщо хоча б 5 домогосподарств виявлять бажання.
Обійстя Глушаків видне, ошатне. Діти подарували туї, сестра кучеряву вербу, а ще додали майорів, чорнобривців. У селі життя тихе і прекрасне.
Джерело: “Вісті Сосниччини”, Олена Кузьменко
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.