55-річного Володимира Лавріненка з Риботина Коропського району знають як спеціаліста з вирощування помідорів (має 857 сортів). Та цьогоріч Володимир Михайлович влаштував, як сам каже, помідорні канікули. Зайнявся збором двох урожаїв з городу та більшу увагу приділив нетиповим для Чернігівщини плодовим деревам і кущам. Хоча телефон не замовкає і з приводу помідорів — консультує кожного, хто запитає поради.
Володимир Лавріненко показує буряки, які посіяв із липня, на місці викопаної картоплі
За освітою Володимир Лавріненко агроном. У саду і на городі в нього найрізноманітніші рослини.
Дивина:
— Інжиру страшна температура вже +2 і нижче, він буде пригинатися, — стрибає до підземної теплиці Володимир Михайлович. Інжир сидить на глибині півтора метра. Поки нема заморозків, відкритий. — Потім треба накривати дошками, зверху — плівкою. Інжир взагалі високе дерево, але в кліматичних умовах України, — росте кущем.
У такій же глибокій ямі росте у Лавріненка і кущ лавра. Зимою робить заміри температури усередині.
— Термометр прив’язую на паличку, засовую під дошку. Проходить трохи часу, дістаю і перевіряю. Усю зиму тримається температура +2.
Морозостійкість мигдалю — -15— -20 градусів. Його не треба накривати, як інжир.
Не дуже боїться морозів і нектарин сорту Альонушка — плодів на ньому більше, ніж листя, тому кожну гілочку треба підв’язувати.
Поряд з огірками плететься незвична культура з яскравими помаранчевими плодами, віддалено схожими на огірок.
— Це і є огірок, але цейлонський, більше відомий в Україні як момордика. Із зелених плодів роблять салати. Але я не люблю за специфічний запах. А от як достигнуть плоди, то червоні ягідки всередині смачні. Ягідку з’їдаю, кісточку — на розсаду в ящичку і хаті, а потім у відкритий грунт.
Цейлонський огірок, більш відомий як момордика
Із корисного:
— Біля кожного саджанця ставлю поливалки: відрізаю дно у пластикової пляшки, горловину пляшки, без кришки, вкопую в землю. У цю пляшку і заливаю воду для поливу. Як тільки почало мокріть кругом пляшки — води досить. Це набагато ефективніше, ніж полив зверху, бо то, як я кажу, ефект сковороди: якщо на гарячу сковороду налити води, вона випаровується. Ще й бур’яни будуть рости. По поверхні поливати треба щодня, а в такі поливалки — у велику спеку.
На городі:
— Цього року маю по два урожаї. Після картоплі посіяв кукурудзу сорту малібу, за тиждень можна буде вже варити, 13 липня посіяв моркву і буряк (люблю сорт пабло, червоний, без білих прожилок і кілець, вариться по часу майже стільки ж, скільки картопля). Після цибулі висадив капусту сорту агресор. Декілька рядків капусти — ряд чорнобривців. Запах чорнобривців відганяє комашок. На зиму голівки капусти не зриваю, накриваю: шар плівки, пластикові пляшки, шар агроволокна, знову пляшки, плівка, агроволокно. Зверху притрусить снігом. Треба капустина — сніг відгріб, укриття підняв, зрізав голівку, яка подобається. Вистоює усю зиму.
Осінні поради для саду
Варто:
Пересаджувати кущі, дерева на Чернігівщині краще восени. Якраз пора.
Готуватися до зимівлі винограду (вирощую сорти чорний пальчик і Молдова чорний).
Виноград боїться трьох «М»: мокрота, миші і мільдью (хвороба). Лозу знімаю, кладу на дошки, сиплю труту від мишей, накриваю шаром 25-30 сантиметрів листя грецького горіха (його запах миші недолюблюють, а йод, його багато в листі, має дезінфікуючу дію), зверху накриваю плівкою, щоб волога не пройшла.
Не на часі:
Обрізати дерева. Це краще робити весною, можна і взагалі влітку, щоб температура не опустилася нижче -10 градусів, бо у великий мороз дерево може не перенести відкриту рану на гілці.
Вікторія Товстоног, тижневик «Вісник Ч» №41 (1795), 8 жовтня 2020 року
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.