Микола Швець
Після масового мору риби минулорічного літи кожнії повідомлення про збереження чи поповнення водних ресурсів сприймається як неабиякий позитив. На щастя, такі повідомлення непоодинокі. Скажімо в Солонівці (на Городнянщині) люди власними силами зарибнюють ставок у центрі села.
— Торк зібрали гроші й закупили понад 50 кілограмів мальків, — говорить організатор починання — 34-річний Микола Швець.
Він живе в Городні, працює водієм місцевого сектора ДСНС. Та після того, як придбав у Солонівці омріяний (саме такий, як хотів, ще й усього за 30 метрів від води) будиночок, у селі буває, мабуть, більше, ніж удома. Сам зробив пірс, столик, поклав кладки на ставку. Усе через захоплення спортивною риболовлею.
— Це за принципом “зловив — відпустив”?— запитую.
— Здебільшого так. Хоча іноді буває такий улов, від якого важко відмовитися.
Не приховує: дуже радий, що сім’я (дружина Валерія і дочка Олександра) розділяють його захоплення. До того ж спільна риболовля неабияк згуртовує.
— Якщо ви втрьох рибалите, то хто тоді чистить рибу?
— Так ми її майже не їмо, — усміхається. - А на юшку, коли захочеться, скільки тієї риби треба.
— Грошима на мальків скидалися тільки солонівські рибалки?
— Городнянські, які їздять сюди на ставок рибалити, теж долучилися. Навіть ті, хто виїхав через війну, передавали гроші. Війна ж не вічно триватиме. Повернуться, захочуть порибалити, а тут усе готове.
— Мальків якої риби запустили торік?
— В основному коропа, товстолобика, амура. Амура — найбільше. Він не тільки швидко росте, а й добре очищає водойму від рослинності.
Микола також стежить за порядком на ставку І ганяє браконьєрів, які намагаються ловити сітками
чи електровудками.
— Що поробиш - таке трапляється: людський фактор. Для декого головне не задоволення, а здобич.
Зараз він разом з однодумцями збирає кошти, щоб придбати нову партію мальків.
- Дехто не встиг минулого року, бо пізно дізнався. Тож тепер ми оголосили про збір завчасно.
— Є якийсь оптимальний період, щоб запустити дрібноту?
— Найкраще це робити під час нересту щук. Тоді ці хижаки не полюють і в мальків більше шансів вижити.
Нерестова активність щук, згідно з даними науковців, починається за температури води 3-5 градусів, яка є нижчою порівняно з нерестовою температурою інших видів. Заборона на їх вилов цього року почалася 15 лютого і триватиме до 31 березня. Тож із поповненням ставка в Солонівці мають встигнути.
Потурбуватися про збереження риби змусили і цьогорічні лютневі морози: у вкритих льодом водоймах виникла небезпека задухи. У річках, де на перекатах і в місцях зі швидкою течією вода відкрита й може добре поглинати атмосферний кисень, загроза загибелі водних біоресурсів менша. Інша ситуація на ставках, озерах, водоймищах, де вода стояча. Тут найбільша ймовірність виникнення задухи з усіма можливими наслідками.
Для попередження цього рибалки прорубують ополонки. На Сосниччині це роблять не тільки дорослі, а й школярі.
Владислав Юдицький із Сосииці почав рятувати рибу ще два роки тому, коли був у п’ятому класі. Каже: батько (на жаль, нині покійний) навчив. До риболовлі теж він заохотив — тим більше що далеко ходити не треба: Юдицькі живуть на березі озера Бардацького.
Владислав Юдицький
— У нього запустили золотих карасів. Не хочеться, щоб вони гинули від того, що нічим дихати, — по-дорослому розмірковує Влад.
Він добре знає і про небезпеку для риби через несприятливий кисневий режим, і про способи її порятунку від задухи — крім прорубування ополонок, це й переміщення води в них механічними засобами або перекачування з однієї ополонки в іншу насосами, помпами тощо.
З усіх можливих способів Влад упродовж цьогорічної і минулих зим обирає найбільш посильний — бере сокиру й іде на озеро робити продуховини для риби. Робить це і з друзями, і сам. Ополонки невеликі, та головне —- вони працюють.
Джерело: газета "Гарт", Марія Ісаченко
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.