Сезон королеви ягід добігає кінця, уже продають пізню.
- У нас «альба», Вона рання, зараз — по ягідці збираємо останню, - каже Анна Шевченко з Холмів, що на Корюківщині. Це селище все більше й більше долучається до вирощування головної літньої ягоди.
Багато хто з наших господарів із кожним роком збільшує площі під полуницею, — зазначає і перший заступник селищного голови Холмів Олег Василенко.
- Ми в першу чергу розширюємо полуничні ділянки городу тому, що цю ягоду любить уся родина, - пояснює Анна. — Свіжою їмо досхочу.
Діти роблять із полуницею йогурти, коктейлі. І на зиму мінімум троє відер ягід завжди заморожуємо Це не рахуючи варення, джемів, компотів.
Вони розходяться першими.
Родина Шевченків у повному складі (зліва направо): Богдан, Вікторія, Даниш, Микола, тато Віктор, Дарія, мама Анна і Софія
Дітей у них із чоловіком, Віктором, шестеро. Старші вже мають професії: 21-річна Дарія — юрист, 18-річна Вікторія — медсестра. Молодші — школярі.
- Софія - в десятому класі, Даниїл - у дев'ятому, Микола - у п'ятому. Богдан - у третьому, - розповідає Анна. Їм із чоловіком по 37. Віктор очолює комунальне підприємство “Добробут” селищної ради, а вона порядкує вдома.
— Бо з одного декрету — в інший, — посміхається.
Державні виплати невеликі, тож полуниця була як підробіток. Спочатку - звичайна, як у більшості сусідів, - невідомо якого сорту. А п'ять років тому ми відкрили для себе «альбу». Починали з кількох кущиків — зараз нею засаджено вже чотири сотки. Ягода смачна, добре родить - вистачає і собі, і на продаж.
Цього року, каже Аня, вони продали більш між 30 відер. Ягода була крупна, солодка, соковита, ароматна. Купували й односельці, і мешканці сусідніх сіл — Камки, Сядриного. За десятилітрове відро з горою Аня просила 350 грн. Це менше, ніж у багатьох інших, виходило десь близько 50 гривень за кілограм.
Усього на полуниці заробили понад 10 тисяч гривень.
— Вона вигідніша, ніж картопля?
— Звичайно вигідніша і роботи менше. Хоча, можливо, тут я помиляюсь, бо робота в нас розділена: чоловік підживлює ягоди, обприскує біопрепаратами від шкідників, а на мені - прополювання, розпушування ґрунту, збирання врожаю. До того ж мені в усьому допомагають діти.
Шкода тільки, що ягоди не зберігаються як картопля. Треба реалізовувати зразу. Щоб мати хороші прибутки, полуницею слід займатися ґрунтовно. А в нас такої можливості немає. І їздити торгувати ніколи — дома чимале господарство.
— Пам’ятаєте, на що витратили перший полуничний виторг?
- Аякже - полікували дітям зуби і купили велике дзеркало.
— А наступні?
- Ішли в спільну касу.
А каса три місяці тому пішла на відкриття продуктового магазину.
- Магазинчика, — уточнює Аня. — Він малесенький.
Це й не дивно — адже в родині, крім школярів, ще дві студентки, збирати гроші було непросто.
Попри те що тепер роботи додалося, Анна і Віктор планують збільшити полуничну ділянку.
Марія ІСАЧЕНКО, газета "Гарт" від 06.07.2023
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.