Мобильная версия сайта Главная страница » Новости » Людям про людей » Сосничанка Вікторія Божок розповіла, як виготовляє корисні медово-горіхові десерти

Сосничанка Вікторія Божок розповіла, як виготовляє корисні медово-горіхові десерти

 



Спробувати власноруч приготувати медово-горіховий десерт її підштовхнула колега Світлана Савченко. Світлана Савченко. Колеги щораз купують у Вікторії мед, кажуть, що кращого ніколи не їли. Сама ж Вікторія давно задивлялась в Інстаграмі на красиво оформлені баночки медово-горіхового десерту. Так, викачавши цього літа свіжий мед, спробувала такий делікатес. Всім у родині він припав до душі.

- Коли зробила перший раз, - каже Вікторія Миколаївна, - до обіду вже половину півлітрової баночки зїли. Ніякої алергії ні в дітей, ні в дорослих не було.

Треба сказати, що мед в сімї люблять всі. Тому і розвели пасіку. До речі, починали з двох вуликів, які дали батько Вікторії та кум Геннадій Подорожній. Глава сімейства ніколи не займався бджолярством, але таке заняття сподобалось.

Для медово-горіхового делікатесу, зрозуміло, що Вікторія використовує мед і горіхи. Мед краще під­ходить акацієвий, оскільки він не кристалізуєть­ся і готова суміш може зберігатися невизначений термін. Щоправда, навряд чи такий смаколик дов­го затримається на столі. Якщо влітку робити ме­дово-горіхову суміш, то можна брати будь-який сві­жий мед.

Горіхи теж будь-які: хочеться дешевше - беруть волоські, арахіс. Але щоб мати справжній деліка­тес, то краще брати суміш різних горіхів: мигдаль, кеш’ю, фундук. Ці горішки можна придбати у мага­зинах Сосниці чи на ринку. Щоправда ціна «кусаєть­ся» - 750-800 грн. за кілограм. Але щоб насолоди­тися вишуканим смаком - достатньо 250-500-грамової баночки. Щоб дешевше і смачно, Вікторія замовляє горішки через Інтернет. А волоські готує сама. Очищати їх справа не легка і секретів осо­бливих нема.

- Підсушую цілі волоські горіхи і ножем розлу­щую. Якщо відчуваю, що ще не такі ароматні, то трішки підсушую вже готові ядра, - з ентузіазмом розповідає Вікторія Миколаївна.
Крім горішок, вона може додати насіння соняш­ника і гарбузового. З ним теж клопотів трохи є: ви­брати з гарбузів, посушити і полущити. Додає ще насіння льону.

Добре у суміші смакує ізюм та журавлина, не роз­мокає. Горіхи всі, крім арахісу, теж зберігають свій смак і форму. Якщо ж забагато арахісу, то він дещо розмокає. Такий делікатес Вікторія може приготу­вати не тільки для своєї сім’ї, а й на замовлення чи то на вишуканий, оригінальний подарунок. І ціна приємлива - 250 грамів коштує всього 120-150 грн. в залежності від наповнення. Це набагато корисні­ше ніж шоколадка. Вікторія не просто наповнює ба­ночки, а й красиво оформлює їх (на фото) і тари, звісно, повертати не потрібно.



Вікторія і її чоловік Валентин давно облюбували медово-перцеву приправу. Це до меду додається гіркий перець із насінням, він настоюється і смак дуже пікантний, підходить і до перших страв, і до м’яса. Чоловіки, до речі, облюбували суміш, де гар­бузове насіння, бо знають, що це добре впливає на «чоловіче» здоров’я. А ще вони кажуть, що це ніби натуральна халва.

Дітям більше до вподоби горішки кеш’ю. І цукерок не потрібно, коли постійно на столі такий делікатес. У медовий сезон користуються популярністю соти, красиво оформлені у коробочках.

Та яке б наповнення не було - це дуже корис­но. І Вікторія добре про це знає ще з уроків, адже вона закінчила Новгород-Сіверське медичне учи­лище за фахом фельдшер. Працювала 10 років у Сосницькій лікарні медичною сестрою. А нині вона провідний фахівець відділу державного наг­ляду за дотриманням санітарного законодавства Корюківського управління Головного управління Дерджпродспоживслужби у Чернігівській області.

Вікторія щороку збирає і сушить чебрець, м’я­ту, липу, бузину і взимку це корисний зелений чай. Любить готувати сире варення із смородини і апе­льсинів або смородини, малини, агрусу і порічок, щоправда друге зберігається у холодильнику не всю зиму.

Зима перевалила за половину, час поповнити ор­ганізм вітамінами. І чи не найкраще підійде медо­во-горіхова суміш, зроблена самостійно чи замов­лена у перевіреної майстрині. Вікторія, як би було не довго і морочливо готувати медово-горіхову су­міш, а особливо лущити горіхи, не лінується. І па­сіку подружжя утримує з великим бажанням. Тим більше, що їхній будинок розташований у мальов­ничому місці, на Замості, де по один бік луки, а по інший ліс. Не потрібно вивозити вулики, хіба що клопоту додається, коли наступає повінь, тоді тре­ба рятувати вулики.

Запитання про вільний час для Вікторії вияви­лось найскладнішим. Її колега Світлана Савченко пояснила чому і сказала, що вона постійний тру- доголік. І дня не проведе без наведення у будинку блискучої чистоти, для неї все має бути ідеально.

- Але це їй не заважає бути прекрасною подру­гою і професіоналом своєї справи. Все робить чіт­ко і довершено, - сказала Світлана.

Та все ж Вікторія знаходить час, щоб вигуляти со­бак. До речі, в сім’ї їх дві і ще четверо котів. Мама двох донечок любить відпочивати в лісі, збира­ти гриби, ягоди. А ще вона добре володіє кермом власного авто. І бажає у Новому році всім мати міц­не здоров’я та чимшвидше зустріти перемогу!

Джерело: “Вісті Сосниччини”, Олена Кузьменко

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: Божок, десерти, мед, горіхи, Соснция

Добавить в: