Мобильная версия сайта Главная страница » Новости » Людям про людей » Людмила Пугач навчилась робити смачні букети, через любов її чоловіка до зефіру

Людмила Пугач навчилась робити смачні букети, через любов її чоловіка до зефіру

 

Останнім часом українці полюбляють на свята найрізноманітніші креативні букетики. «Креативлять» по-різному — у кого на що вистачає фантазії і, звісно, коштів. Та і не так просто, не виїжджаючи із Талалаївки, купити на подарунок щось оригінальне. Як от, на­приклад, букет із зефірних квітів... У Талалаївці проживає майстриня, яка захоплюється цим ремес­лом. Це Людмила Олексіївна Пугач.



У дитинстві Люда захоплювалася моделюванням одягу, у юності мріяла стати художником — майстром петриківського розпису посуду. На жаль, юні мрії не завжди збуваються. Закінчи­ла Чернігівське швейне училище, мрія­ла далі продовжити навчання у Хмель­ницькому технологічному інституті побутового обслуговування. Та сімейні обставини змінилися.
Шила завжди для рідних і на за­мовлення, вишивала ікони, картини. А водночас для своїх найрідніших готува­ла різні смаколики, особливо тортики, тістечка. А ще чоловік її дуже любить зефір...

— Шукала в інтернеті рецепти при­готування зефіру саме щоб чоловіка порадувати смачним і домашнім, — розповідає жінка. — Рецептів багато, у кожної майстрині свої. Пробувала готу­вати і я. Смачно, та ще і красиво вихо­дило. Тоді і звернула увагу, що зефірні букети дуже популярні, як подарунок. Чоловік подав ідею, що можна і на за­мовлення спробувати... Тим більше, у такий складний час, коли треба себе максимально зайняти, щоб звільнитися від важких думок. Тобто, побільше пра­ці, яка приносить позитивний заряд.

Перший зефірний букет із троянд і хризантем подарувала мамі на 8 Бе­резня. Вона похвалилася сусідці моїм подарунком, саме від сусідки я і отри­мала перше замовлення. Потім батьку на день народження зробила такий ори­гінальний букет. Нібито все виходило як треба.

Із зефірної маси зробити фігури не так просто. Перш за все, треба робити дуже швидко, адже хвилин через 20 збита маса застигає і вже не придатна для роботи.

Тому створюю квіти дуже швидко. Для об'ємного букета найкраще під­ходять троянди, хризантеми, півонії, тюльпани, жоржини, трохи важче да­ються лілії. Пустоти у букетах заповнюю маленькими квітами. Головне у зефірній масі — правильна її консистенція. Десь прогадаєш — і з форми замість бутона тюльпана виходить конус без пелюс­ток. Хризантему й троянду потрібно збирати по пелюс­точці. Спочатку роблю основу — зефірний конус, а вже потім на нього
укладаю пелюст­ку за пелюсткою. Потрібно багато практикуватися, щоб вийшла гарна квітка, подібна до справжньої.
Часто замов­ляють букети з ромашок, але ця квітка плоска за будовою, і фор­мувати зефірну ромашку для букета склад­но. Вона більше підходить до композицій у коробках.

— З чого виготовляєте зе­фірні букети?
— Агар-агар, яєчний білок, цукор, ягідні/фруктові пюре (особ­ливо яблучне), лимонна кислота, вода. Це для виготовлення зефір­ної маси. А ще треба так багато кухонного приладдя та різних до­поміжних матеріалів: міксер для збивання (бажано планетарний з підігрівом, потужний), ваги, різні насадки, кондитерські мішечки, сухі барвники (спреї), гелеві фар­би, кондитерські цвяхи, полички для сушіння, папір, на який висад­жую квіти, оздоблювальні стріч­ки, листівки, коробки з прозорою кришкою, пакувальний папір для квітів. Дещо купую в магазинах, більшість із необхідного замовляю через інтернет.







— Скільки часу йде на виго­товлення одного букета?
— Приблизно 9 годин, якщо букет великий. Потрібно декілька разів замішувати зефірну масу.
Це тривалий процес. Треба дуже швидко зробити квітки, а їх багато. Заздалегідь продумати відтінки ко­льорів, наприклад, тільки рожевого кольору я можу зробити 6 відтінків.

Коли квіти вже готові, «дозріва­ють», я починаю створювати декор для букета. Заздалегідь обдумаю, яку упаковку, стрічку, листівку піді­брати. Це все дуже важливо. Мій ідеальний букет той, у якому все гармонійно.
Вага готового букета різна — маленького до 1 кг, а великого май­же 3 кг. На сьогодні у моїй «зефірній ко­лекції» понад 30 букетів. Однакових не роблю, кожен має свою гаму кольорів. іноді замовник сам визначається з кві­тами, деякі покладаються на мій смак. До речі, букети замовляють і чолові­кам — у національних кольорах, або ж надають перевагу темним відтінкам. А от подарункові набори зефірних квітів у коробках дуже практичні для замовни­ків на відстані. Більше гарантій, що по­дарунок дійде неушкодженим. До речі, про термін «життя» зефірного букета. Свіжим і м'яким зефір лишається до двох тижнів. Тому краще не затягувати з часом і швиденько поласувати.

— Хтось допомагає Вам?
— Моя сім'я — моя найкраща під­тримка! Чоловік допомагає з придбан­ням матеріалів, з доставкою. Донька розміщує фото у соцмережах, рекламує серед друзів, знайомих. Вони — мої перші дегустатори, а головне, що вони впевнені у тім, що справу роблю потріб­ну. і це надихає. А ще — позитивні від­гуки замовників.

Зараз Людмила вдосконалює свою майстерність щодо техніки виготовлен­ня зефірних ромашок, ірисів, нарцисів, гладіолусів.

Отримує замовлення на зефірні ви­роби не тільки від жителів нашої грома­ди, а й з Роменщини та Києва.

До професійних свят, днів народ­ження для діток майстриня пропонує особливі зефіринки у формі звірят, гно­мів, шишок, грибів, фруктів. Кількість замовників у майстрині тільки збільшу­ється. Адже хто отримав такий подару­нок, то вже точно захоче когось із рідних чи друзів подібним порадувати.

Джерело: газета “Трибуна хлібороба”, Інна Половко

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: Пугач, букети, зефір

Добавить в: