Людмила Пугач навчилась робити смачні букети, через любов її чоловіка до зефіру
Останнім часом українці полюбляють на свята найрізноманітніші креативні букетики. «Креативлять» по-різному — у кого на що вистачає фантазії і, звісно, коштів. Та і не так просто, не виїжджаючи із Талалаївки, купити на подарунок щось оригінальне. Як от, наприклад, букет із зефірних квітів... У Талалаївці проживає майстриня, яка захоплюється цим ремеслом. Це Людмила Олексіївна Пугач.
У дитинстві Люда захоплювалася моделюванням одягу, у юності мріяла стати художником — майстром петриківського розпису посуду. На жаль, юні мрії не завжди збуваються. Закінчила Чернігівське швейне училище, мріяла далі продовжити навчання у Хмельницькому технологічному інституті побутового обслуговування. Та сімейні обставини змінилися.
Шила завжди для рідних і на замовлення, вишивала ікони, картини. А водночас для своїх найрідніших готувала різні смаколики, особливо тортики, тістечка. А ще чоловік її дуже любить зефір...
— Шукала в інтернеті рецепти приготування зефіру саме щоб чоловіка порадувати смачним і домашнім, — розповідає жінка. — Рецептів багато, у кожної майстрині свої. Пробувала готувати і я. Смачно, та ще і красиво виходило. Тоді і звернула увагу, що зефірні букети дуже популярні, як подарунок. Чоловік подав ідею, що можна і на замовлення спробувати... Тим більше, у такий складний час, коли треба себе максимально зайняти, щоб звільнитися від важких думок. Тобто, побільше праці, яка приносить позитивний заряд.
Перший зефірний букет із троянд і хризантем подарувала мамі на 8 Березня. Вона похвалилася сусідці моїм подарунком, саме від сусідки я і отримала перше замовлення. Потім батьку на день народження зробила такий оригінальний букет. Нібито все виходило як треба.
Із зефірної маси зробити фігури не так просто. Перш за все, треба робити дуже швидко, адже хвилин через 20 збита маса застигає і вже не придатна для роботи.
Тому створюю квіти дуже швидко. Для об'ємного букета найкраще підходять троянди, хризантеми, півонії, тюльпани, жоржини, трохи важче даються лілії. Пустоти у букетах заповнюю маленькими квітами. Головне у зефірній масі — правильна її консистенція. Десь прогадаєш — і з форми замість бутона тюльпана виходить конус без пелюсток. Хризантему й троянду потрібно збирати по пелюсточці. Спочатку роблю основу — зефірний конус, а вже потім на нього
укладаю пелюстку за пелюсткою. Потрібно багато практикуватися, щоб вийшла гарна квітка, подібна до справжньої.
Часто замовляють букети з ромашок, але ця квітка плоска за будовою, і формувати зефірну ромашку для букета складно. Вона більше підходить до композицій у коробках.
— З чого виготовляєте зефірні букети?
— Агар-агар, яєчний білок, цукор, ягідні/фруктові пюре (особливо яблучне), лимонна кислота, вода. Це для виготовлення зефірної маси. А ще треба так багато кухонного приладдя та різних допоміжних матеріалів: міксер для збивання (бажано планетарний з підігрівом, потужний), ваги, різні насадки, кондитерські мішечки, сухі барвники (спреї), гелеві фарби, кондитерські цвяхи, полички для сушіння, папір, на який висаджую квіти, оздоблювальні стрічки, листівки, коробки з прозорою кришкою, пакувальний папір для квітів. Дещо купую в магазинах, більшість із необхідного замовляю через інтернет.
— Скільки часу йде на виготовлення одного букета?
— Приблизно 9 годин, якщо букет великий. Потрібно декілька разів замішувати зефірну масу.
Це тривалий процес. Треба дуже швидко зробити квітки, а їх багато. Заздалегідь продумати відтінки кольорів, наприклад, тільки рожевого кольору я можу зробити 6 відтінків.
Коли квіти вже готові, «дозрівають», я починаю створювати декор для букета. Заздалегідь обдумаю, яку упаковку, стрічку, листівку підібрати. Це все дуже важливо. Мій ідеальний букет той, у якому все гармонійно.
Вага готового букета різна — маленького до 1 кг, а великого майже 3 кг. На сьогодні у моїй «зефірній колекції» понад 30 букетів. Однакових не роблю, кожен має свою гаму кольорів. іноді замовник сам визначається з квітами, деякі покладаються на мій смак. До речі, букети замовляють і чоловікам — у національних кольорах, або ж надають перевагу темним відтінкам. А от подарункові набори зефірних квітів у коробках дуже практичні для замовників на відстані. Більше гарантій, що подарунок дійде неушкодженим. До речі, про термін «життя» зефірного букета. Свіжим і м'яким зефір лишається до двох тижнів. Тому краще не затягувати з часом і швиденько поласувати.
— Хтось допомагає Вам?
— Моя сім'я — моя найкраща підтримка! Чоловік допомагає з придбанням матеріалів, з доставкою. Донька розміщує фото у соцмережах, рекламує серед друзів, знайомих. Вони — мої перші дегустатори, а головне, що вони впевнені у тім, що справу роблю потрібну. і це надихає. А ще — позитивні відгуки замовників.
Зараз Людмила вдосконалює свою майстерність щодо техніки виготовлення зефірних ромашок, ірисів, нарцисів, гладіолусів.
Отримує замовлення на зефірні вироби не тільки від жителів нашої громади, а й з Роменщини та Києва.
До професійних свят, днів народження для діток майстриня пропонує особливі зефіринки у формі звірят, гномів, шишок, грибів, фруктів. Кількість замовників у майстрині тільки збільшується. Адже хто отримав такий подарунок, то вже точно захоче когось із рідних чи друзів подібним порадувати.
Джерело: газета “Трибуна хлібороба”, Інна Половко
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.