Олена Грищенко 10 років готує українську їжу в Нідерландах
Олена Анатоліївна Грищенко народилась у Чернігові, закінчила в нашому місті 11-й колегіум, а після цього отримала освіту інженер-технолог хлібопекарного, макаронного та кондитерського виробництва і 14 років пропрацювала начальником зміни у пекарні біля РАЦСу.
15 років тому Олена вийшла заміж та переїхала в Нідерланди і 5 років жила на дві країни, а потім остаточно залишилась в Нідерландах, а саме в Амстердамі (столиця цієї країни). Героїня нашого інтерв'ю погодилась розповісти, як змогла реалізуватися в країні тюльпанів та вітряків, що особливо актуально в той час, коли тисячі українок зараз вимушено перебувають в Європі, в тому числі в Нідерландах.
Які були ваші перші враження від Нідерландів і що найважче було в період адаптації?
Чоловік активно знайомив з культурою та країною, перші враження: тиша, чемність, чистота, особлива повага до людини.
Чи вивчили ви нідерландську мову, який у вас рівень спілкування нею?
Нідерландську можна вчити все життя, дивлячись який рівень мови потрібен, вивчила і вчу, спілкуюсь на побутовому рівні, якщо ти живеш в країні потрібно вирішувати питання, спілкуватися, аптека, супермаркет, лікар, подорожі и так далі.
Ким працювали і працюєте в цій країні? Чи згодилася вам тут українська освіта, може перевчилися чи отримали підтверджуючий профільний диплом?
Працюю пекарем, тобто я випікаю та готую по своїм розробленим рецептурам. Відкрила приватне підприємство. Диплом не підтверджувала, його взагалі тут не питають, якщо ти не лікар, або не належиш до якоїсь важливої і дуже відповідальної професії, коли люди повинні обов'язково перевчитись. А так контракт на роботу, або ти спеціаліст, або ні, і вже по місцю навчаєшся чи робиш справи.
Українська освіта згодилась ще й як, бо знання та практика у мене були дуже сильні, тому застосувати їх в цій країні мені було зручно та легко. А, ще, я довго працювала тут с дітками: крутили, плели, пекли звірюшок зі тіста, робили різноманітні смаколики. Така праця з тістом сприяє моториці та розвитку мозку дитини.
Розкажіть про вашу нинішню діяльність з виготовлення української їжі в Нідерландах. Хто ваші замовники — українці чи нідерландці? Яку кількість замовлень встигаєте обробляти, які найпопулярніші страви, яка кількість людей у команді, де ви це робите — вдома чи в орендованому приміщенні?
Я працюю по своїм рецептам, основна частина - це випічка. Важко сказати, яку частину замовлень я встигаю обробляти, залежить вже від працездатності, зараз набагато менше, бо вже добряче за 10 років напеклась, а так бувало, що й за десятьох доводилось працювати.
Орендую приміщення, працюю в парі ще з одним кухарем, вона готує перші страви та салати. Всю випічку випікаю сама, придумую, розробляю, мішу, формую, випікаю.
Нідерланди - багатонаціональна країна, замовники різні, дуже різні, багато було замовлень з початку повномасштабного вторгнення і сьогодні від нідерландців, або інших іноземців для наших співвітчизників. Місцеві люди просто замовляли українську їжу і пригощали біженців.
До речі для біженців ми і самі дуже багато готували, бо люди приїздили сюди налякані, розгублені, діти, з дороги, тому була в нас в той період така собі “пекельна кухня”.
На першому місті в замовленнях стоїть - борщ, його готуємо практично кожного дня, на другому місці за популярністю - сирники, а далі - млинці та запіканки.
Ось у таких величезних каструлях Олена варить український борщ у Нідерландах
На фото - сирники, які Олена не обжарює, а запікає, аби були максимально корисні
На фото - млинці, які теж надзвичайно популярні у замовників
Ще одна з найпопулярніших страв - салат "Оселедець під шубою"
На фото - випічка від Олени - торт "Наполеон" з суницями та ватрушки з ягодами
Як ваші знайомі/друзі нідерландці реагують на українську їжу, чи готуєте часто українські страви у вашій власній родині?
Друзі та знайомі реагують на нашу їжу дуже добре, все їм смачно, все до вподоби, дуже вдячні. В родині, авжеж, готую українську їжу, як же без неї. Ось пару тижнів тому сальце привезли з Чернігова.
Як ви оцінюєте нідерландську кухню (які тут найпопулярніші рецепти, дайте кілька рецептів, якщо можна)? Як часто ви сама готуєте вдома і як часто роблять це ваші нідерландські подруги/друзі?
В Нідерландах не дуже різноманітна кухня, можна сказати її тут зовсім і нема, нідерландці звикли харчуватися бутербродами, як правило, це начинка та сир і кава - це обід. Вони багато не їдять. Ще в них популярна національна страва стампот. Стампот - це картопля з квашеною капустою, ковбасками чи беконом. Також полюбляють гороховий густий суп с ковбасками.
А так, тут багато кухонь інших країн світу. Нідерландські страви я не готую вдома, а от в гості ходимо, і не тільки до нідерландців.
Назвіть 5 мінусів і плюсів цієї країни. Які тут ваші улюблені місця?
Не вдаюсь в плюси та мінуси, навчилась якось тримати рівновагу, сьогодні може бути мінус, а завтра плюс. Наприклад, медицина була мінус, і коли дуже терміново був потрібен антибіотик, (ми їх просто вживали як їжу в Україні), то цей мінус став плюсом, бо останні 10 років я живу без вживання пігулок та захворювань.
Хоча є один величезний плюс - це активність та спорт, - подумавши додає Олена.
Улюблених міст доволі - це і парк, а ми як раз живемо вздовж озера та парку, і море, хоч воно і холоднюще, сам Амстердам - він красень, с харизмою.
Вам доводилось спілкуватися з переселенцями з Україну, які прибули до Нідерландів через війну? Чи просили вони у вас якоїсь допомоги, на щось скаржились?
Кожного дня спілкуємось з переселенцями, просили і допомоги, і звертались з побутових та інших питань, ми волонтерили, готували, і досі донатимо на ЗСУ, а як же.
Дуже, дуже багато історій і доль промайнули перед очима за цей рік, двома словами і не розкажеш.
Як часто ви буваєте вдома в Україні?
В Україні бувала доволі часто, ось влітку знов збираюсь.
Чи пам’ятаєте ви день, коли почалось повномасштабне вторгнення? Хто вам про це перший повідомив? Ваші родичі з Чернігівщини зараз поряд з вами, чи може приїздили до вас у перші місяці, а потім повернулись?
Пам'ятаю, зранку телефон і повідомлення від доньки - війна. Новини, новини, дзвінки. Мої батьки приїздили, як і у всіх був терміновий виїзд, а ще кіт та собака, вони досі тут, батьки повернулися в Україну на початку літа минулого року, дуже хотіли додому, все чекають сина, бо мій брат 24-го лютого пішов на фронт і досі на передовій.
Яке відношення у нідерландців до українців зараз? Чи відчувають вони втому від них, може були якісь негативні приклади невдячності?
Нідерландці добре відносяться до наших співвітчизників. Вони також готували для них їжу, пропонували допомогу. Особисто мої сусіди пропонували ковдри, продукти, одяг, сусідка і досі плаче.
Випадки є різні, щось чую або читаю, бо люди різні, мусять разом проживати у гуртожитках для біженців. Розумієте, це як і сусіди у нас вдома, в Україні, який вже попався. Різне буває. Але у 99-ти випадках зі ста - все добре, люди працюють, вивчають країну, поважають одне одного, навчаються, перевчаються. Я вважаю, що розумна людина і поводить себе достойно.
Що ви порекомендуєте людям, які потрапили в Нідерланди через війну?
Побажаю скоріше нашим спввітчизникам триматися, не засмучуватись, не панікувати, не впадати в депресію, жити тим, що є на сьогодні. Якщо є робота, їжа, дах над головою, то і Слава Богу. І прийняти ситуацію, підлаштуватися під обставини, використовувати можливості, а далі буде Перемога і все добре.
До речі, наприкінці нашої розмови Олена відкрила нам невеличкий секрет, у неї в планах було влітку 2022-го року відкрити у Чернігові їдальню та кав'ярню, але цьому не судилось збутись, через війну. Проте жінка не опустила руки і вже цього літа, сподіваємося, переможного для нас, хоче приїхати у рідне місто та спробувати втілити свою мрію у життя.
Gorod.cn.ua
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.
Теги: кухар, Грищенко, Нідерланди