Родина Сардак перетворила свою оселю на «харчовий штаб», аби направляти смаколики на передову
Волонтери... Значення цього давно знайомого усім нам слова люди повною мірою почали усвідомлювати ще з двох столичних майданів, коли приносили протестуючим їжу та одяг прямо на площу. Та й з окупацією Криму й Донбасу серед нас знайшлося багато щирих та щедрих серцем людей, бажаючих допомагати військовим і внутрішньо переміщеним особам. А з початком повномасштабного вторгнення російських військ в Україну наше життя без світлих і рушійних волонтерських справ вже неможливо навіть уявити. їхня участь у матеріальній та фінансовій допомозі армії, соціальній, психологічній підтримці людей, що через військову агресію залишилися без даху над головою й змушені шукати миру й спокою за багато кілометрів від рідних домівок, — завдяки всьому цьому українське волонтерство набуло в цивілізованому світі звання справжнього феномена.
Допомагати іншим для Раїси Григорівни Сардак з Володькової Дівиці — справа не нова й можна навіть сказати професійна. Адже жінка вже багато років працює у своєму селі соціальним працівником від Носівського територіального центру соціального обслуговування. Утім, благодійництвом почала займатися наприкінці квітня. Тоді Чернігівщина вже вийшла з тимчасової окупації орками. Все почалося з дзвінка доньки Вікторії Савченко:
— Мамо, ми тут збираємо передачу нашим військовим на Харківщину, — з хвилюванням говорила молода жінка. — На Ізюмському напрямку «гаряче», хлопцям потрібно буквально все, починаючи від білизни, засобів гігієни й до продуктів харчування. У тебе паски дуже смачні, спечи для них, будь ласка...
Мабуть, ще ніколи у своєму житті Раїса Григорівна з таким завзяттям й енергією не заходилася біля великоднього тіста. Вимішуючи, промовляла над ним всі відомі й невідомі молитви з щирими побажаннями для всіх, хто їх їстиме, захистити від куль, щоб вони цілими й неушкодженими якомога швидше поверталися до своїх домівок, щоб вже наступні Великодні свята відзначали в колі своїх най- рідніших та найдорожчих людей у мирній країні. Разом з пасками від неї тоді на схід з гуманітарним вантажем «поїхали» ще й пиріжки, крашанки, м’ясо й сало, цукерки, чай, кава, печиво, консервація. Повернувшись додому, волонтери розповідали про ситуацію, що відбувається на лінії зіткнення, про умови, в яких воюють наші захисники, а, найголовніше, привезли звідти їхню щиру вдячність за щедрі гостинці й домашні смаколики, які на якусь мить допомогли відчути нашим хлопчикам атмосферу цього величного християнського свята, подумки повернувши у власні домівки, де пахне святом і свіжою домашньою випічкою. Тоді Раїса Григорівна й зрозуміла, що вже не зможе спокійно жити, якщо не допомагатиме, як може, українським воїнам на передовій. Планувала готувати передачі самостійно й передавати їх через доньку Вікторію, в якої були знайомі серед носівських та ніжинських волонтерів.
З гуманітарним вантажем ці мужні й самовіддані люди постійно вирушають на передову, доставляючи на позиції харчі, медикаменти, амуніцію, й разом з ними віру нашого народу в силу і міць української армії. Однак такі думки були не тільки в неї однієї, відтак вже наступну передачу їй допомагали готувати сестра Олена Гавриш та їхні доньки Вікторія Савченко, Оксана Іллюшко, Марина Вовкогон, Юля Примушко. Долучилися й куми Курило — Анатолій зі своєю матір’ю Людмилою. Також інколи прохала дівчат з с.Дослідне, щоб теж напікали смачної домашньої випічки. До роботи з радістю залучалася ще один соціальний працівник Валентина Осадча. Отож, як тільки дізнавалися, коли й куди вирушатиме черговий гуманітарний екіпаж, вивчали потреби воїнів і тоді оселя Сардаків перетворювалася на «харчовий штаб» — тушилася картопля, місилося тісто на пиріжки, кекси та рогалики, жарилися млинці та налисники й зрази, запікалося м’ясо, ліпилися вареники й робилися заготовки на різноманітні салати.
Смаколики, звісно, добре, але, буває, що на далекі позиції передати їх немає можливості, отож, поміркувавши, вирішили налагодити виробництво консервів тривалого зберігання — тушонок та каш. Спочатку робили їх з домашніх запасів, а потім, коли Вадим Примушко привіз на переробку ціле порося, дали оголошення у місцеву інтернетгрупу з проханням допомогти. Люди приносили хто що міг — крупи, скляні банки, кришки, гроші.
— За раз тоді виготовили 360 банок м’ясної тушонки, — згадує Раїса Григорівна. — Зв’язалися з волонтерами й ті в найближчі свої поїздки розвезли їх на позиції. Потім ми купили ще порося за допомогою небайдужих односельців, друзів з за кордону та своїх знайомих з різних куточків України. Знову допомогли люди з банками та крупами і теж зробили 580 баночок м’ясних консервів.
— Це ж скільки клопоту біля неї, — дивуюся.
— Клопіт — це коли зранку волонтери завозять борошно й кажуть, що ввечері заїдуть за випічкою дорогою на Сумщину, а в тебе духовка зламалася чи світло відключили. Або банок не вистачає і з автоклавом проблеми. Тоді і клопіт, і сльози, і руки опускаються...
— І як виходили з ситуації?
— Поплакали трохи, а діло треба робити. Знову кидали клич через соцмережі, телефонували по знайомим - у кого побутова техніка є вільна чи в якому кутку електроенергія є. Спасибі людям, завжди відгукуються.
— Усього бувало, — згадує далі Раїса Григорівна, — коли треба було швидко переробити м’ясо, то збирали автоклави по всій Во- лодьковій Дівиці, й навіть Дослідної та Ставка дісталися. А ще якось із вже готовими наліпленими варениками просилися до підприємців у морозильну камеру, бо через непередбачувані обставини волонтери мусили вирушати в дорогу на Сумщину тільки наступного дня.
— Аз ким із них переважно контактуєте?
— Майже завжди усі свої дії узгоджуємо з Наталею Ніколає- вою, яка організовує такі поїздки, у Носівці — з Іриною Багіною з «Носівської Активної Молоді» та Андрієм Кізенком, з Петром Мед- ведем — вони їздять на передову. А ще з матушкою Дарією та батюшкою Михаїлом з ніжинського Свято-Покровського храму, також тісно співпрацюємо з керівником нашого територіального центру соціального обслуговування Оксаною Тонконог — вони нам часто передають і борошно, олію, цукор та інші продукти, щоб ми мали з чого готувати випічку. Наші соціальні працівники також не стоять осторонь, якщо самі не встигаємо, то приходять на поміч, зносяться продуктами або ж коштами для організації поїздок. Якщо хтось із хлопців приїжджає у короткострокову відпустку, то теж без наших гостинців назад не повертаються.
Наразі в розпалі сезон консервації, тож Р.Г.Сардак з сестрою та доньками масово заготовляють та засолюють огірки, кабачки, помідори, вже наварили сливового й абрикосового варення, готують яблучний та грушовий джем. Щось відправляють на позиції зараз, інше доставлять через волонтерів пізніше. Посилки не іменні, зате на кожній упаковці, на кожній коробці, відеречку, баночці - етикетки з побажаннями для воїнів та координатами, хто їх готував. Це ж як вітання — іменне — з дому. Зрештою, усі вони там на передовій, наші, рідні, свої.
— Звісно, що потрапляють і до своїх, володьководівичан, веде далі моя співрозмовниця. — Уявляєте, видалась якась мить передихнути від атак чи вогню, захотілося перекусити нашвидкуруч, а в тебе в руках баночка з побажаннями та ще й, виявляється з дому. Це в нас тут Коля Масловський і Сергій Даніш дивувалися, коли їм бойові побратими передали тушонку з нашим логотипом. Хлопці нам дякували, а ми їм. Отаке тепер життя.
Звісно, такий неспокійний ритм життя вимагає неабияких величезних емоційних зусиль, психологічної напруги та здоров’я, бо ж усім цим Раїса Григорівна займається поза робочим часом. Скільки це триватиме? Каже, скільки вистачить сил, точніше — до перемоги.
Джерело: газета "Носвівськ вісті" від 25.08.2022, Катерина ГАВРИШ
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.