Мобильная версия сайта Главная страница » Новости » Місто і регіон » На Коропщині побували, рибну юшку скуштували!

На Коропщині побували, рибну юшку скуштували!

Дегустаційний туризм - напрямок, популярний у різних країнах світу. В Італії вам обов'язково запропонують скуштувати різновиди піци й завітати у винний погрібець, тур до Чехії неможливо уявити без відвідування пивоварні, а до Франції - без вишуканих десертів і вина. Якщо ж казати про Україну, прикладом для інших регіонів може бути Закарпаття. Під час гастрономічного туру вам запропонують вино, сири, бринзу, різновиди ковбас, леквар - варення з плодів і ягід. Крім того, туристів приваблюють майстер-класи з приготування традиційних страв: бограчу, баношу. солодких баників і кіфликів. Чи є щось подібне на Чернігівщині? Вже є!



«їжа - фундамент нашого здоров’я»

Напевно, невипадково першопрохідцем у цьому напрямку в області став саме Короп, на гербі якого зображена ця рибка, а містом протікає річка Карпівка. Тут можна побачити унікальні пам’ятки архітектури, зокрема, єдину на Лівобережжі церкву-фортецю, вклонитися мощам місцевого святого - Феофана Рихлівського, відвідати родинну садибу винахідника Миколи Кибальчича. яку по-сучасному називають «музеєм терориста». Коропщина приваблює також мальовничим Мезинським національним природним парком і палеолітичною стоянкою первісної людини, яку випадково знайшли на подвір’ї місцевого жителя понад 100 років тому.

А тепер тут можна отримати й «смачні» враження, відвідавши фермерські господарства, де виготовляють органічну продукцію. Органічну - значить, без будь-яких добрив, без хімії, лише старими дідівськими способами. Новий туристичний маршрут так і називається - «Смачна Коропщина». Розпочинається він з агрофірми «Тарасівка», де господарює гостинне подружжя Василя та Світлани Карай юб. Вони тримають худобу, виготовляють масло, вершки, сир. додають у свою продукцію насіння льону, свіжу зелень, часник - усе дбайливо вирощене й зібране власними руками. Учасники дегустаційного туру цю смакоту, звісно, із задоволенням скуштували. А перед тим погуляли поміж грядками, подивилися, як воно росте, дехто прямо з городу зірвав ягідку, дехто - огірочок. Були й такі, хто вперше побачив «вживу» кущики базиліку, руколи, французького салату тощо.



- Ми маленькі, але горді. - розповідає про свою родинну справу пані Світлана. - Насамперед стараємося бути корисними людям. Самі колись навчалися у «школи здоров'я», а тепер щедро ділимося цими знаннями з усіма. в секреті нічого не тримаємо. Підготували для вас от такі «шпаргалки», щоб ви мене тут послухали, а вдома могли й почитати: А захочете знати більше - в інтернеті можна детальнішу інформацію пошукати. Всі ці рецепти - наша власна розробка, ми щось десь дізнаємося, побачимо, намагаємося спробувати, експериментуємо, придумуємо. Шукаємо такі смаки, аби людям подобалися й були корисні для здоров я. їжа - це фундамент нашого здоров 'я, про це варто знати й дбати, щоб ми не працювали на аптеку, а жили в радість.

Копорський чай - для бадьорості душі й тіла



Після такої бесіди за частуванням учасників дегустаційного туру чекав ще один сюрприз - майстер-клас з ферментації запашного й цілющого фіточаю. За словами господині, колись під Ленінградом (сучасним Петербургом) було поселення Копор’є, де й заготовляли рослину «кіпрей», яку в наших краях називають «іван-чай». На рівні з хутром і золотом його експортували в різні країни світу, навіть до Великобританії, бо цей фіточай дуже корисний, не містить кофеїну нормалізує функції різних органів. І люди, які його постійно вживали, майже не хворіли, були сильними та енергійними.

- Культивувати цю рослину в наших краях складно, переважно вона росте на згарищах, у полі й на лузі. - продовжує розповідь Світлана Карацюба. - Ми шукаємо іван-чай подалі від доріг Його збирають якраз у цей перюд. коли є енергія росту, є квіти, плоди. Дуже цінні листя, коріння. У квітах найбільша цінність - саме в пуп'янках, які ще не розкрилися. А як ферментувати цю рослину щоб вона мала ще більш цілющі властивості, покаже наш синок Максим.

Органічне - значить, чисте



Наступний пункт дегустаційного маршруту - органічне фермерське господарство «Золотий Пармен», що виготовляє різноманітні соки, а також вирощує зернові культури. Тут мають свої сади, поля - вже 20 років чисті від хімікатів, що засвідчують відповідні сертифікати. Переробляють сировину за унікальною технологією низькотемпературної пастеризації без використання консервантів і цукру. Особисто мене вразило, наскільки смачним може бути яблучний сік без будь-яких добавок, а також здивували деякі поєднання ягід, овочів, плодів, рослин, приміром: яблуко з буряком чи яблуко з гарбузом, березовий сік з м’ятою, з каркаде чи імбиром.

- Працюємо з органікою вже 8-9 років, а до того йшли поступово, - розповідає керівник господарства Микола Мисник. -Мені подобається, є чому вчитися, освоювати нові технології тому що до кожної культури - свій підхід. Найважче боротися з бур’янами, бо не можна нічим бризнути... Коли ми вживаємо продукцію з пестицидами, страждають внутрішні органи. Тому люди й бігають в аптеки, викидають купу грошей. Треба більше себе любити! Більше уваги приділяти тому, що ми імо, п'ємо, що носимо, чим дихаємо, як ставимося одне до одного!

Чи скуштували туристи цього дня рибної юшки? В одному з кафе міста нам приготували на обід окрошку зі шпротами та смаженою картоплею. Коропчани кажуть, що то в них традиційна страва. А рибною юшкою ми смакували наступного дня на території Мезинського парку. Тож можна сказати впевнено, що маршрут «Смачна Коропщина» здивував навіть бувалих туристів. Усі підзарядилися позитивними враженнями не лише від кухні, краси, історії. а. передусім, від спілкування з чудовими людьми!

Подібні дегустаційні тури, безсумнівно, гармонійно вписуються в культурно-пізнавальну програму. Тож Короп у трейді! Так тримати!

Вікторія Сидорова, "Деснянка" №29 (714) від 26 липня 2018

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: Коропщина, туризм, Вікторія Сидорова, "Деснянка"

Добавить в: