Дозвіл на продаж сирів у Китаї отримали, та покупця ще не знайшли
Новгород-Сіверський сирзавод отримав дозвіл на продаж своєї продукції у Китаї.
— Сири продаємо по всій Україні, у супермаркетах. Тепер можемо без перешкод возити сир і масло китайцям, — каже Олександр Панфілов, генеральний директор ПрАТ «Новгород-Сіверський сирзавод». Головний офіс підприємства — у Києві, там же і власники, родина Машевських. — Китайська сторона дала дозвіл на імпорт з 9 червня цього року. 22 червня отримали всі дозвільні документи від обласної ветслужби. В Україні — перевиробництво сирної продукції. Молока вистачає, потужностей для виготовлення — теж. І що робити.? Або закриватися, або кудись його дівати.
— Куди саме будете продавати?
— Дозвіл діє на всій території Китаю. З ким домовимося. Починаємо вести переговори. Раніше китайці тільки куштували продукцію на дегустаційних виставках. Усе влаштовувало. Але продавати ми не могли, доки на рівні держав не отримаємо документи і добро, як кажуть. Плануємо збувати 18 видів сиру і два види масла.
— Ціна для китайців буде вищою, ніж для українців?
— Поки нічого не можу сказати. Ніхто з закордонних партнерів не хоче говорити про цінову політику та об’єми без дозволів.
— Китайців багато. Усіх нагодуєте?
— Китайців багато, — сміється, — не поспориш. Та не всі вони їдять те, що ми. У них же своя національна кухня. А масла і сири в основний раціон не дуже входять. Якби дав Бог, щоб ми до нового року хоча б одну партію відвантажили, було б круто.
«Коропський сирзавод» ДП ТОВ «Сил» взимку возив свої сири на дегустацію до Гонконгу (район КНР з особливим статусом, один зі світових фінансових центрів).
— І зараз працюємо у цьому напрямку, — каже Віктор Шкурко, керівник підприємства. — У нас мова йде не тільки про Китай, а й інші країни, окрім Російської Федерації. Багато паперової роботи і не тільки. Продукцію возимо, рекламуємо. Надіємося і віримо, що теж вийдемо на новий ринок.
Юлія Семенець, тижневик «Вісник Ч» №26 (1625), 29 червня 2017 року
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.
Теги: сирзавод, сир, Китай, імпорт, «Вісник Ч», Юлія Семенець