Поради до новорічного столу від чернігівських кухарів
Новорічні клопоти для більшості господинь нашої країни пов’язані передусім із новорічним столом. Як вкластись в бюджет, що смачненьке приготувати, де брати рецепти і як зробити новорічний стіл оригінальним – ці та інші питання хвилюють багатьох у передсвятковий час. Але все ж факт залишається фактом: новорічний стіл як ніщо інше може створити святкову атмосферу і метушню всієї сім’ї навколо приготування смаколиків.
Традиційним для кожного столу є, звісна річ, салат олів’є. На порозі Нового Року захотілось відслідкувати історію цього салату і перевірити чи схожий сучасний рецепт із початковим. Згідно із оригінальним рецептом Люсьєна Олів’є інгредієнти салату були наступні:
- філе двох відварених рябчиків;
- один відварений телячий язик;
- 100 гр. чорної ікри;
- 200 гр. свіжого листя салату;
- 25 відварених раків або один великий омар;
- 200-250 грамів дрібних огірків;
- 2 дрібно порізаних свіжих огірка;
- 100 гр. каперсів;
- 5 яєць.
Заправка соусом Провансаль: 400 грамів оливкової олії збитої з двома свіжими яєчними жовтками, з додаванням французького оцту та гірчиці.
Сучасний рецепт кардинально відрізняється від оригіналу, але все одно залишається традиційним для кожного українця, а його смак відомий нам усім з дитинства.
Підняти новорічний настрій можна також за допомогою духмяної випічки. Рецептом різдвяного печива з корицею поділилась кондитер та господиня кафе «Акцент» Олександра Кучма. І хоча вона скаржиться на те, що часу зовсім обмаль, на новорічному столі Олександри, як вона планує, буде красуватись торт «Наполеон», а також вона рекомендує нашим читачам порадувати близьких солодкою випічкою.
Рецепт різдвяного печива на 1 кг.:
-210 гр. масла;
-275 гр. цукру;
-8 гр. меленої кориці;
-4 гр. солі;
-1 яйце;
-17 гр. молока;
-423 гр. муки.
За бажанням можна додати 7 гр. розпушувача.
Масло потрібно завчасно дістати з холодильника, щоб воно встигло розмерзнутись, додати цукор і корицю - розтерти все разом. Все ретельно перемішати. Окремо збити яйце з молоком, туди ж додати сіль. Рідкі інгредієнти змішати, після цього додати муку. Розкатати тісто. Помістити його на деякий час в холодильник. Вирізати різноманітними фігурками (святково виглядають, наприклад, ялинки і зірочки, але якщо немає формочок можна використати стакан – вийдуть просто круглі коржики). Випікати в духовці при 180 градусів 10-15 хв. (час випікання залежить від товщини тіста).
Кухарі з «Вареничної» - кафе із традиційною українською кухнею, також поділились планами щодо святкового меню.
Ірина Андріївна – кухар холодного цеху, розповіла про традиційні страви на новорічному столі, а також надала рецепт фаворитної в її сім’ї страви.
- Олів’є, звісно, залишилось одним із найулюбленіших салатів українців, але маючи змогу готувати його ледь не щодня, він, все ж, перетворився зі святкового в буденний. Але досі залишається класикою. Зараз багато нових, святкових рецептів, якими можна порадувати сім’ю та гостей. Мій чоловік та син полюбляють печінковий салат.
Рецепт салату від пані Ірини:
Обсмажену печінку можна нарізати соломкою, або натерти (у другому випадку вона виходить більш ніжна). Припустити на сковорідці цибулю (важливо, щоб вона залишалась соковитою, а не стала сухою). Нарізати відварені яйця. Додати зелений горошок. Все перемішати і заправити майонезом. Сіль, перець за смаком.
Оседач Михайло – шеф-кухар «Українського підпілля» має багато роботи у передсвятковий час, але, не дивлячись на це, зміг знайти кілька хвилин, щоб розповісти про власні кулінарні уподобання.
- Я люблю готовить и дома, несмотря на то, что на роботе целый день проходит за приготовлением блюд. На праздничном столе, конечно же, должно быть оливье. Есть несколько современных ноу-хау по его приготовлению: например, в салат можно добавить шинку или мясо индейки – получается очень вкусно и, согласитесь, нестандартно.
В заведении у нас есть несколько моих авторских блюд.
«Салат від Михайла» подается в корзинке из теста, добавляются листья салата, огурец, помидор, бекон, куриное филе, делается сметанная заправка, а также посыпается брынзой.
«Вареники від Михайла»: с картошкой и грибами; беконом и грибами, подаются со сметаной.
Дома я обычно готовлю простую еду, а не то что и в кафе. Вообще я люблю готовить, очень. Кулинария – это то, что получается у меня лучше всего.
На святкування нового року у пана Михайла не так багато часу, вже 1-го січня він буде на робочому місті. Шеф-кухар зазначив, що на 1 січня уже є заброньовані столики.
Марія Мужук
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.