Мобильная версия сайта Главная страница » Новости » Місто і регіон » Жінка з села на Чернігівщині здала компанії «Верес» понад три тонни огірків

Жінка з села на Чернігівщині здала компанії «Верес» понад три тонни огірків

 

Нинішнє літо сприятливе для огірків. Ростуть, встигай збирати. Ганна Коваленко селища Макошине на Менщині прийняла і здала підприємству «Верес» понад три тонни огірків. І своїх, і людських.



Ганна Василівна десять років співпрацює з «Вересом» за договором. Продає від «Вереса» насіння, і сама купує й сіє. Упродовж сезону приймає від людей огірки, вирощені з цього насіння, здає компанії. І свої, вирощенні власноруч, здає. За корнішони, найдрібніші, цьогоріч платили 18 гривень за кіло.

— Не розчаровані ціною?

— Ціна на рівні минулого року. 18 гривень семисантиметровий. Переростки дешевші: 15 гривень, вісім гривень.

Огірки не одного сорту — різні, сортів десять. І караоке, і чайковський. Та переважно всі сатіну люблять. Сатіна F1 — ранній самозапильний корнішон голландської селекції.

Не на грами насіння продається, а поштучно. 10 штучок може коштувати 20 гривень, наприклад. Є що 15 гривень за 10 штучок. Є що 10 гривень. Ціну завод встановлює.

— Скільки огірочків пройшло в цьому сезоні через ваші руки?

— За один раз 700 кілограмів — були й такі прийомки. Більше трьох тонн огірків точно прийняли й реалізували. Займаються чоловік 30 у селищі. Хто по кілограму приносить, хто по 10 кілограмів. Ми здаємо найбільше. Сьогодні прийомка — половина людські, половина наші.

— Мама сіяла й 50 соток огірків, — додає Марина Коваленко, донька. — Парники великі. У парниках — вони довгі, по 10 метрів — на шпалерах огірки. Навіть у липні використовуємо парники. Вони відкриті, попадає повітря, сонце. І зручно доглядати. Огірки в теплицях раніше починаються і в мами аж до Покрови, до 14 жовтня, родять. Мама за ними так доглядає, що звідти, з парників, можна сказати, не виходить. Це дуже великий труд, тому й урожай гарний. А якщо закинув зернятко і не доглядати, то й виходить: «От у цьому році в мене нічого немає», буває, кажуть.

— Одна рослина може плодоносити з березня по вересень, — продовжує Марина. — Треба вибирати кожного дня, не допускати, щоб переросли. Фракції (розміри для вибирання) — сім сантиметрів, дев’ять і 11 сантиметрів.

— Якщо працювати з ранку до ночі, скільки можна заробити? Тисяч 100 можна?

— Можна добре заробити, — сміється Ганна Коваленко. — Може, можна й тисяч 100. Але це треба, щоб на 100 відсотків усе вдавалося. Щоб ніяких хвороб. Щоб полив був регулярний. Не те, що раз полили, а тоді чи полити, чи ні. Через день їх треба поливати теплою водою. У нас вода гріється в бочках. Зробили крапельний полив.

Цей рік дуже сприятливий, — хвалить погоду. — Були й раніше, але не такі. У цьому році врожай дуже добрий. Але без праці й любові його все ж не отримаєш. Якщо не любиш цієї справи, не буде нічого. Доглядати за рослинками треба, як за дітками маленькими.

Рослинки треба підживлювати, щоб були міцні. Беремо перегній. У нас у господарстві є корови. Перегній кладемо і як садимо, і як ростимо.

— Не набридли огірки?

— Не набридли. І консервуємо, і солимо, — каже Ганна Коваленко. — Багато хто любить огірочки простого засолу. А ми полюбляємо солодкі.

Рецепт «з жовтого зошита» — із зошита рецептів — від Ганни Коваленко: у літрову баночку складаю корнішончики. Додаю лавровий лист, перець горошком, три дольки цибулинки, три дольки морквинки. І заливаю маринадом. У ту саму банку кладу три столові ложки цукру, три чайні ложки солі, 60 мілілітрів оцту і заливаю окропом. Стерилізую 10-15 хвилин.

Джерело: "Вісник Ч", авторка Тамара Кравченко, cntime.cn.ua

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: огірки, Верес

Добавить в: