Мобильная версия сайта Главная страница » Новости » Місто і регіон » Продавці птиці з Чернігівщини дали поради щодо вирощування курей

Продавці птиці з Чернігівщини дали поради щодо вирощування курей

 

Пам’ятаєте таку засівальну пісеньку «Щоб водилися пернаті і без чубка, і чубаті. Щоб не знали ви біди, нехай прийдуть гаразди»? А мене з нею пов’язав один цікавий випадок, як говориться, анекдот із життя. Якраз на свято Василя засівали сільські хлопці в одній родині в Побочіївці. Через деякий час господиня будинку розповідає: «Мені таке побажання заспівали, що навіть соромно й говорити. Одним словом, щоб у мене родилися і лисі, і чубаті». Ну вже й насміялися ми цього дня, коли жінка дізналася справжні слова побажань. Це вже, як говориться у народі, один не дочує, так добреше. Отак сталося і в цьому кумедному випадку, який закарбувався в пам’яті на довгі роки.

Щоб водилися пернаті - це прекрасне побажання. Бо чомусь в цьому році дуже погано з яєць вилуплюються пташенята: одне-двоє, в когось десяток, тож доводиться докуповувати під квочку маленьких пухнастиків. Кури від природи хороші квочки, бо самі вирощують своє потомство.



Пішла і я в п’ятницю підкупити пташат, бо в самої таке горе, і заодно розпитати ціни на пернатих. Була дуже вражена, бо птахів була сила-силенна. Підійшла до продавчині з Варви Світлани Миколаївни Якименко (на знімку).

- Вже 16 років займаюся продажем птиці. Вдома завжди тримали неабияке господарство, знали, що куряче м’ясо і яйця - дуже важливі продукти для кожної людини, бо відносяться до категорії дієтичних і корисних продуктів. М’ясо домашніх курей відрізняється особливим ароматом і смаком. Воно ні в яке порівняння не йде з м’ясом курей, купленим в магазині. Курячі яйця - головне джерело білка. Вирощування птиці не принесе великих клопотів для людей. До нього можна залучити також і дітей, для них це стане цікавим і захоплюючим заняттям. Ми доставляємо рано навесні бройлерів на замовлення.

На сьогодні ціна півкілограмового бройлера становить 140 гривень. Кожен господар визначається, що він хоче мати в результаті. Якщо є бажання отримувати тільки яйця, то є в продажу кури яєчної породи. Такі кури вважаються невибагливими, стійкими до захворювань, активно несуть яйця.

Курчаток маленьких у цей день у Світлани не було, ще знаходилися в інкубаторі. М’ясні місячні кури коштували 100 гривень. Качка двотижнева - 100, а трьохтижнева -130 гривень. Ціна миргородських гусей - 140 грн.

Світлана Миколаївна проконсультувала щодо кормів, вітамінів і препаратів для курчат, які були в неї у наявності.

Далі я на базарі дізналась про ціни на іншу птицю, бо цікавили маленькі курчатка. Ціни кусючі. Якщо 4 тижні тому малеча коштувала 23-25 гривень, то вже мені дісталися курчатка по 35. Голошиє підрощене курча коштувало 110 грн., курочка біла, що скоро буде з яєчком - 180, двохмісячні гуси - 230 грн., невеличкі півники по 65 грн, а курочки - 60. Двотижневого бройлера можна було купити за 90 грн., гуси півторатижневі - 150 грн. За курочку рябу, яка несе «золоті» яєчка, треба було викласти 240 гривень. Ціни майже кожного разу різняться.

У кожного продавця є і корм, і аптечка та ще й безкоштовна консультація (на мою думку, це все входить у ціну однієї купленої пташини!)

А я ж поспішила з своєю «покупкою» у ветеринарний кіоск, що на базарі, до Оксани Дмитрюк на консультацію,
бо дуже цінують її, як гарного фахівця. Закінчила Оксана Миколаївна Сумський національний аграрний університет ветмедицини. Спочатку працювала у ветлікарні, ветаптеці. Тепер працює у ветеринарному кіоску. Щоденно стикається зі складними завданнями, які вимагають відмінних знань і практичного досвіду. Оксана Миколаївна надала всю необхідну інформацію по догляду за маленькими курчатами, і не тільки.

Потрібно дуже серйозно поставитися до годівлі молодняка. Найкраще придбати готовий стартовий корм. Ціна 250 гривень за 10 кілограм. Такий корм потрібно давати перші 20 днів. Після цього терміну можна поступово вводити подрібнені овочі, а ще через 10 днів - зелень. Вода в поїлках повинна бути завжди. Як можна частіше потрібно робити заміну. Для повноцінного розвитку, гарного набору ваги і щоб добре неслися потрібне повноцінне харчування. Можна придбати готовий комбікорм для птиці. У складі комбікорму близько 65% вуглеводів, решту складають протеїнові добавки. Готовий комбікорм відрізняється за складом і призначений для різного віку.

Існує спеціальний корм для курей-несучок. Він багатий на мінерали і дуже поживний. Мінеральні добавки можна додавати в корм самостійно. Кури повинні отримувати різноманітну їжу. Корм курям дається як в сухому, так і в мокрому виді. В окрему годівницю можна насипати пісок, крейду, мушлю. Це забезпечить яйцям міцну шкаралупу, а також вбереже від поїдання яєць курми.

Одним із завдань при утриманні курей є складання правильного раціону птахів. Основою корму домашньої птиці є базові сухі корми: зерно, гранульовані суміші борошняних і зернових відходів, кукурудза. Крім того, в раціоні повинні бути соковиті вологі корми. Для того, щоб кури добре неслися цілий рік, необхідно до зерносуміші добавляти вітамінно-мінеральні добавки, а в зимово-весняний період ще й пророщене зерно пшениці та добавки з вітаміном Е і селеном (препарат «Евіт Селен, Сеєвіт із розрахунку 1-2 мл на 1 л води 1 раз на тиждень).

Хворобу у курей лікувати складніше, ніж попередити, тому потрібно регулярно вживати необхідні профілактичні заходи, які полягають в дотриманні санітарно-гігієнічних норм при вирощуванні і розведенні птахів, збагаченні кормів мінеральними добавками і вітамінами. Перед посадкою молодняка птиці курники необхідно продезинфікувати («Бровадез», «Віросан», «Екосепт» та інші). Найбільш ефективним профілактичним заходом від небезпечних вірусних хвороб птиці (інфекційний бронхіт, хвороба Ньюкасла, інфекційний ларинготрахеїт, хвороба Гамбро) є вакцинація. Для ранньої профілактики бактеріальних інфекцій курчат на сьогодні можна придбати готові ветеринарні аптечки різних виробників, які містять всі необхідні препарати. Хвору птицю легко помітити. Вона стає млявою, відмовляється від корму, може посилюватись спрага. Тож є багато різноманітних антибіотиків, імуностимуляторів, вітамінів для лікування птахів. Молодих курчат обробляють від глистів у віці не раніше 4 тижнів, а курей-несучок тільки в період линьки (коли не несуть яйця).

А от Анатолій із Срібного в цьому році курчаток отримав з інкубатора, про що і розповідає: «Хороший виводок можна отримати тільки з якісних яєць. У мене в цьому році вихід становить 70 відсотків. Закладають яйця в апарат підігрітими, тому заздалегідь їх заносять в приміщення з температурою близько +25 °С на 9-10 годин. Забороняється мочити і навіть протирати вологою серветкою перед тим, як помістити яйця в інкубатор. Температура не повинна бути вище +38,3 ° С, інакше зародок буде неправильно розвиватися. Щоб зволожувати інкубатор, в піддон наливають воду. Розкладають яйця так само, як вони лежать в гнізді під куркою. Якщо вони лежать горизонтально, то зародок спливає наверх і таким чином отримує максимальну кількість тепла. Апарат з автоматичним переворотом дозволяє викладати яйця навіть вертикально. Перевертати яйця потрібно, як мінімум 2 рази на добу - вранці і увечері. Період розвитку і зростання майбутнього курчати 18 днів. Температура - це один з головних компонентів, за яким потрібно постійно стежити. Не меншу роль відіграє і вологість. Всю необхідну інформацію щодо виведення курчат в інкубаторі можна отримати в Інтернеті, але найкраще консультуватися з людьми, які неодноразово користувалися ним».

А я пам’ятаю, раніше взагалі ніхто не переймався такими клопотами як розвести птицю, бо завжди без проблем пернаті гарно висиджували своє потомство. Тільки й радієш та поглядаєш на черіньки маленьких пташат, які виходять із курника. І цікавилися їх кількістю лише восени, бо крихітні грудочки, які з’являються на світ навесні, варто рахувати, коли підростуть. Звідси і народна мудрість «Курчат по осені рахують». Тобто не варто поспішати з висновками, треба дочекатися часу, коли все остаточно визначиться. Тож, сподіваюся, в цьому році будемо і з курочкою, і з яєчком.

А ще поцікавилася й ціною на поросяток, бо не було часу придбати раніше, коли коштували вони від 2,5 до 3 тисяч гривень. А в цей день ціна на них сягнула до 4,5 тисяч гривень. Хоча господарі чи то жартома, чи то насправді говорили: «берете двох, а третє в подарунок» і дали свою візитку.

І. САКУН, газета «Срібнящина»

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: курчата, птиця, вирощування

Добавить в: