Родина Войтенків відновила виробництво макаронних виробів під час бойових дій на Чернігівщині
Розповідаючи про життя району в період вторгнення окупантів, начальник Корюківської районної адміністрації Іван Ващенко відзначає не лише державництку позицію більшості керівників, зокрема щодо забезпечення людей продуктами харчування, а й винахідливість та кміливість простих мешканців громад. Скажімо, у Великоустівському старостинському окрузі (Сосницька ТГ) організували доставку хліба для жителів сіл канатною Дорогою через Десну, а в селі Олександрівка (Корюківська ТГ) відновили і запустили власне виробництво макаронних виробів.
- Потужностей цього мініпідприємства виявилося достатньо, щоб забезпечувати продукцією мешканців не лише нашого села. її пропонували всьому району, — говорить місцевий староста Антон Редін.
Власники підприємства — подружжя Віктор і Людмила Войтенки. Чоловікові 60 років, дружині 59.
- Уперше ми запустили виробництво понад 20 років тому — у період тотального дефіциту. Обладнання (преси, сушарку, насадки тощо) допоміг придбати брат чоловіка — він живе в Києві. Про те, що справа може не піти, тоді не думали. Ми були набагато молодші й не боялися ризикувати, — згадує Людмила Володимирівна. — Виготовляли п'ять видів продукції: вермішель, локшину, «зірочки», «ріжки», «гребінці». З реалізацією проблем не було. Аж поки ринок не наповнила дешевша за нашу продукція більш потужних підприємств. Через це виробництво довелося заморозити.
Обладнання не продавали. І хоч воно за майже два десятиліття дещо застаріло, але виявилося цілком придатним для повторного запуску підприємства.
- Важче було згадати всі деталі виробничого процесу, — продовжує Людмила Володимирівна. — На щастя, із села не виїхав один із наших найкращих колишніх працівників - Сергій Василенко. З його допомогою нам вдалося вже в березні все відновити. Щоправда, з попереднього асортименту залишилася тільки локшина. Вона найкраще підходить для приготування страв в екстремальних умовах: варити треба всього 2-3 хвилини.
По борошно їздили на Сумщину — до Кролевця. Купували на місцевому комбінаті хлібопродуктів. Це було далеко не завжди безпечно, а часом і ризиковано, та, на щастя, обійшлося без трагічних наслідків. Мініпідприємство Войтенків працювало до вигнання окупантів.
- Добре, що тоді не вимикали електрики. Попит на локшину в нашому і навгалишніх селах ми задовольняли повністю, - каже моя співрозмовниця. - Потім ситуація повторилася, у магазинах з’явився широкий вибір макаронних виробів і покупці переключилися на них. Наша саморобна локшина виконала свою місію.
ЇЇ розкупили майже всю. На сьогодні в магазині Войтенків залишився тільки один мішок цього продукту.
- Нехай пережите під час вторгнення ніколи не повториться. Але, якщо буде треба, ми відновимо виробництво, - пообіцяли підприємці.
На жаль у глави родини, зараз проблеми зі здоровям. Та в нього є надійний наступник — зять Віктор Івануха.
Джерело: газета “Гарт” від 19.01.2023, Марія ІСАЧЕНКО
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.
Теги: Войтенко, підприємство, макарони, локшина, виробництво