GOROD.cn.ua

Миловаріння у власному будинку

Миловаріння у власному будинку
Вдома на кухні Євген Абдрахімов готує не смажену яєчню, як більшість чоловіків, а... натуральне мило. Ідея стати миловаром виникла у нього випадково і за короткий час переросла у цікавий бізнес. Тепер Євген має свої оригінальні «мильні» рецепти, секрети і досягнення.

Починалося все із захоплення

- Два роки тому, відпочиваючи з родиною на морі в Лазурному, ми побачили цікаве мило ручної роботи, яке було більше схоже на сувенір, ні>к; на щоденний засіб гігієни. Зацікавилися, придбали, спробували і залишилися задоволеними, - розповідає миловар. - А потім з дружиною задумалися: «А чому б самим не виготовити щось подібне?». В Інтернеті ознайомилися з цим ремеслом - інформації там достатньо. Але без слушних порад досвідчених фахівців все ж таки не впоратися, тому зв’язалися зі школою миловаріння в Дніпропетровську. Нам надали консультації, вислали відеоуроки. Там же закупили потрібний товар. Це спеціальна мильна основа, різноманітні масла, харчові барвники, пластикові та силіконові форми. І почали експериментувати...

Відкрити власну справу допомогла служба зайнятості

Восени минулого року, залишившись без роботи, Євген став на облік до Менського районного центру зайнятості. Там, довідавшись про його захоплення, порадили започаткувати підприємницьку діяльність і пообіцяли допомогу. За направленням служби зайнятості він пройшов навчання на курсах цільового призначення «Підприємець-початківець» і отримав одноразову виплату допомоги по безробіттю для відкриття власної справи. Так з’явився початковий капітал для бізнесу, який Євген витратив на придбання всілякого товару для миловаріння. Адже і добра мильна основа, і форми (а їх потрібно, ой, як багато!) коштують недешево.

Мило своїми руками - це простої

Відтоді на власній кухні молодий підприємець постійно варить мило. Для цього йому навіть не доводиться перетворювати власне житло на хімічний завод.
- Головний складник мила - мильна основа, - ділиться секретами миловаріння Євген. - Мені подобається основа німецького виробництва. Хоча вона дорожча, проте якісна. Ріжу її на кубики, потім плавлю в посудині на водяній бані. Використовую звичайну каструльку з водою. Тут головне - не перегріти! Додаю до основи всі інгредієнти, які заздалегідь готую в потрібній кількості, і ретельно перемішую. Розливаю суміш у форми. Даю загуснути.

Приготування мила забирає від 30 хвилин до 2-х годин часу, залежно від «наворотів» - робимо просто мило чи мило-скраб, буде воно однотонне чи з малюнком.

Нині родина Абдрахімових вже має власні рецепти миловаріння, які розробляти Євгену допомагає дружина Надія. У «мильних» справах вона для нього - найкращий помічник і консультант, адже за освітою - провізор. Складаючи рецёпт, подружжя враховує побажання клієнта та потреби шкіри, щоб забезпечити її очищення, живлення, зволоження, захист.
- Домашнє мило не сушить шкіру, насичує її корисними та поживними речовинами, не викликає алергії, бо містить лише - натуральну сировину, - зазначає миловар. - Ми використовуємо натуральні або харчові барвники, відвари трав, сушені лікарські рослини, ефірні масла, кокосову і пальмову олії (в жодному разі не тваринні жири!). Якщо це мило-скраб, то додаємо мелені виноградні кісточки або шкірки цитрусових, мелену каву, вівсяні пластівці. Сировину для наповнювачів купуємо в аптеці або спеціалізованих магазинах. Всі інгредієнти сертифіковйні. Цікавою відмінністю мила ручної роботи є й те, що воно на відміну від звичайного не розкисає і не так швидко змилюється.

Мильний бізнес

Перші бруски власноруч виготовленого мила Абдрахімови випробовували на собі, потім - на рідних та друзях. Вчилися в процесі роботи на власних помилках. Тепер Євген вміє виготовляти ароматні та красиві мильні сердечка, квіточки, тістечка та тортики, тваринок, геометричні фігурки. Нещодавно, наприклад, зробив мильного їжачка. На замовлення виготовив мило у вигляді капусти з немовлям всередині. Тещі на день народження Євген подарував мильний торт, прикрашений квітами і написом: «З днем народження!».

Купують мило друзі і знайомі. Є вже у Євгена постійні клієнти. Беруть переважно до свят, адже мило, зроблене вручну, цілком може бути чудовим ексклюзивним подарунком і гарною прикрасою у власній ванній кімнаті.
- Улюблена робота дає мені впевненість у дні прийдешньому - родині на хліб я завжди зможу заробити, - говорить молодий підприємець. - Тепер от мрію про відкриття власного магазину.



Валентина Федусь, тижневик «Чернігівщина» №35 (363)

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: миловаріння, мило, «Чернігівщина», Валентина Федусь