GOROD.cn.ua

Алла Дайнеко з Талалаївки розповіла, як робити корисні домашні ласощі

 

Багато українських жінок уподобали виготовлення домашньої пастили. Хто для власного споживання, а для когось це захоплення стало власною справою. У Талалаївці теж проживає майстриня із виготовлення цих корисних і смачних ласощів Алла Володимирівна Дайнеко (інженер-технолог громадського харчування за фа­хом). Виготовлені нею набори пастили були лотами у благодійній лотереї Сніжани Скрипки, також набори відправлялись нашим воїнам-захисникам у посилках, ор­ганізованих Центром ДЮТ. Завжди є бажаючі і придбати та поласувати пастилою.



Чому саме цю «солодку» справу обрала Алла Володимирівна — далі у її розповіді.

— Зацікавилася виготов­ленням пастили приблизно 3 роки тому. Раніше виготов­ляла тільки цукати. Захотіла спробувати виготовити і пас­тилу, багато передивилася відео в Ютубі. Зрозуміла, що процес виготовлення не­складний, але довготрива­лий, а було велике бажання зробити. Основа пастили — яблучне пюре, в якому ба­гато пектину. Того року був великий урожай яблук, динь. Так що практикуватися було на чому.

— Які власні смаки пастили вже освоїли? Є у Вашому асортименті ово­чева пастила?

— Приблизно 20 смаків пастили виготовляю: яблуко, груша, ожина, смородина, малина, полуниця, кизил, обліпиха, лимон, абрикоса, вишня, банан, ківі, апельсин, грейпфрут, слива та ін.

Роблю тонку щільну пастилу. Багато смаків сама скомбінувала. Сама працю­вала над пропорціями, кон­систенцією, кількістю пюре, тривалістю сушіння. Беру фрукти і ягоди по сезону. У літньо-осінній — свіжі, а в зимовий — заморожені. Для основи пастили використо­вую яблука (солодкі сорти), можна і банани, але вони не дешеві і треба їх багато.
овочеву пастилу роблю тільки з гарбуза, з інших ово­чів не пробувала. У зимовий період для профілактики се­зонних захворювань виготов­ляю пастилу з додаванням імбиру, лимона. Мені і моїм рідним до вподоби пастила із зелені — петрушки, щав­лю, шпинату, м'яти. Роблю їм такі солодкі подарунки на свята, на гостинці. Чекають, який новий смак придумаю.

— Що найважче у про­цесі виготовлення пасти­ли? Скільки часу займає?
— Не можу виділити щось конкретне, потрібна увага до кожного етапу. Ви­готовлення пастили триває від 8 до 18 годин, в залеж­ності від температури сушін­ня та виду сировини. Готую пастилу з тих фруктів і ягід, які є на даний час, але без цукру, барвників, желатину, згущувачів, додаю лише мед із домашньої пасіки. Для приготування пастили я ви­користовую електросушарку.
Пастилу можна при­готувати як із пюре одно­го виду ягід або фруктів, так і змішати декілька. ось, наприклад, пастила з яблук — найпопулярніша.

Приготування: ретель­но миємо яблука, виймаємо серцевину й хвостики. Потім яблука необхідно запекти в духовці або проварити до м'якості. охолоджені яблу­ка подрібнюємо в блендері або протираємо через сито. В протерте яблучне пюре за бажанням додаємо різні смакові добавки — кори­цю, какао, інші види пюре. Викладаємо пюре на лист дегідратора, розподіляємо його тонким шаром (до 1 см). Якщо зробити шар пастили товстим, вона буде довго сохнути. Випаровування во­логи залежить від темпера­тури й товщини пастили. З одного листа вихід пастили 50 - 90 г

— Як краще зберігати пастилу?

— Якщо пастилу пра­вильно приготувати і вису­шити її при низькій темпе­ратурі (40-45 °С), то вона зберігає свіжість та смак протягом 6-12 місяців, а також усі вітаміни. Воло­га — це ворог пастили. Вона може повністю зіпсувати її текстуру та смак. Зберіга­ти готові рулетики пастили краще у щільних контейне­рах, у прохолодному, сухому місці, можна загорнути у па­пір або пергамент. Пастила здатна вбирати аромати з повітря навколо, так що про­стежте, щоб поруч не було нічого з сильним ароматом. Також можна її зберігати і в морозилці. Продукт зручний у транспортуванні, не кри­шиться, не бруднить руки, тому зручний як ласощі для дітей. Яблучну пастилу можна давати діткам із 6-8 місяців.

— Які смаки пастили користуються попитом?

— Мені подобаються апельсинова, кизилова, з кислинкою, а друзям, зна­йомим більш солодкі. Щодо смакових вподобань, то в кожної людини вони різні, тож експериментую зі сма­ками, ніколи наперед не ви­гадую рецептів. Щоразу пер­шою дегустую новинки сама, потім оцінку дають рідні.

Спіруліна — одна з останніх моїх добавок у пастилу. Пас­тила з неї буде до смаку тим, хто полюбляє з кислинкою. А ще вона дуже корисна.

— Чи додаєте у пас­тилу горіхи, насіння?

— Так. Це можуть бути грецькі горіхи, кунжут, на­сіння льону, соняшникове, гарбузове насіння, кокосова стружка. Але я не додаю їх у пастилу, а посипаю зверху. Вони надають пастилі більш насичений екзотичний смак.

А ще Алла Володими­рівна полюбляє виготовляти фруктові, ягідні чіпси. Як зазначає майстриня, основним критерієм її захоплення є те, що кінцевий продукт на­туральний, корисний і зроб­лений своїми руками. Но­вий сезон ягід і фруктів уже незабаром. і в планах у неї скомбінувати нові, незвичай­ні смаки пастили.
Замовити пастилу мож­на, звернувшись до Алли Володимирівни особисто, продаються ці солодощі і в магазині Юлії Пінчук.

Довідково:


СПІРУЛІНА (синьо-зелена водорість) — супер- фуд, який має багато поживних речовин і став попу­лярним серед людей, які дотримуються здорового харчування. Вона містить вітаміни, незамінні аміно­кислоти, підвищує рівень гемоглобіну в крові, а також є джерелом легкозасвоюваного білка. За вмістом білка водорість перевершує м’ясо, квасолю, горох, нут, боби та сочевицю. Антиоксидан­ту бета-каротину в ній більше, ніж у моркві. За пожив­ною цінністю спіруліна перевершує лососеву ікру та перепелині яйця.

ДО ТЕМИ:

Пастила — це натураль­ний солодкий десерт, який виготовляється шляхом ви­сушування (дегідратації) за низьких температур пюре з фруктів або ягід. Пастила має м'яку текстуру та приєм­ний смак і часто використо­вується як заміна цукеркам або іншим десертам. Вона може бути зроблена з різних видів фруктів, а також з ово­чів. Пастила є популярним десертом у багатьох країнах світу, зокрема в Україні, США, Туреччині, індії та бага­тьох інших країнах.
Саме слово «пастила» раніше звучало як «постила» пішло від рецепта, за допо­могою якого її отримували. Яблучну масу змішували з медом і «стелили» по полот­нах, які потім відправлялися в піч. Тобто пастила — це те, що постелили.
У різних країнах світу є свої цікаві поєднання з пас­тилою. У Франції запивають ігристим чи десертним ви­ном, також вона може бути доповненням до морозива, молочного коктейлю. У Ве­ликій Британії пастилу поєд­нують із кавою з вершками. В Іспанії цей смаколик їдять з чорною кавою. У Нідерлан­дах яблучна пастила смакує із зеленим чаєм з жасмином. У Марокко пастилу їдять як десерт, але іноді подають до м'ясних страв.

Перші згадки про пасти­лу в Київській Русі датуються XI століттям. У стародавні часи її використовували як ліки від кашлю та застуди, додаючи мед, різні трави та прянощі, які мали лікувальні властивості. Сучасна наука підтверджує корисні власти­вості пастили. У ній містить­ся велика кількість вітамінів та антиоксидантів, які сприя­ють зміцненню імунної сис­теми і зниженню ризику за­студи та інших захворювань.

Існує 3 види пастили: тон­ка щільна пастила (смоква), пухка або повітряна і зефір­на. Українська пастила відріз­няється різноманітністю сма­ків — від класичних яблучних та вишневих до екзотичних ароматів манго, банана, ківі та ананасів. Найпопулярніша яблучна, полунична, апель­синова та бананова пастила. Також пастилу виготовляють із додаванням смородини, чорниці, малини. овочева пастила виготовляється з морквою, буряком, помідора­ми, гарбузом, шпинатом.

Джерело: газета “Трибуна хлібороба”, Інна Половко

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: Талалаївка, пастила