Кароліна Нянченко з Городні взялась за виготовлення домашнього зефіру із народженням другого синочка. Молодій матері дуже хотілося готувати для дітей смаколики і щоб вони були із натуральних компонентів, смачними і корисними. Спочатку це був просто зефір, згодом майстриня наважилася робити з нього квіти. Перші зефірні квіти вона виготовила 23 лютого минулого року, якраз напередодні повномасштабного вторгнення. Та їм не судилося стати букетом, бо залишилися вони на столі спорожнілого будинку покинутими більше аніж на 40 діб.
І лише віднедавна Кароліна повернулася до свого улюбленого заняття. На відміну від неякісних промислових зразків, які готуються на основі желатину, пані Кароліна для свого зефіру використовує тільки агар-агар. Агар-агар – це натуральний желюючий продукт, який роблять з кількох видів водоростей. Він не містить жирів, супутніх і шкідливих речовин, при цьому багатий на вітаміни груп В, К, Е і РР та мінерали – калій, магній, кальцій, натрій, йод і фосфор. Смакову основу складають пюре з домашніх фруктів – яблучний, смородиновий та малиновий.
Найбільшою складністю у технологічному процесі є те, що зефір дуже швидко стабілізується вже при температурі 45 градусів й не має можливості зворотнього процесу. Тобто, якщо кондитер помилився й не встиг – всю партію можна викидати на смітник. Виготовлення квітів із зефіру – це взагалі окрема галузь навіть не виробництва, а мистецтва й називається вона зефірною флористикою.
- Найбільше люблю «зефірити» вночі, коли навколо тиша й ніхто не відволікає. Бо, наприклад, тюльпани можна зробити швидше й простіше, а для виготовлення троянд потрібно в рази більше часу й зусиль. А ще варто правильно витримати режим стабілізації зефіру, який займає від 12 до 24 годин. Та працюючи над створенням солодких квітів я відпочиваю душею, - зізналася майстриня.
А ще вона може зробити хризантеми, піони, бузок та інші солодкі копії квіток. Для родичів та друзів пані Кароліна залюбки випікає декоровані тортики з різноманітними начинками, проте городнянців тортами вже не здивуєш, а зефірні квіти – поки цілком свіжа ідея. Про що свідчить й клієнтська база, яка поступово зростає. Майстриня вже має замовлення із інших міст, а нещодавно робила перший букет на замовлення з-за кордону.
Отак раптово можна відкрити в комусь зі своїх земляків непересічний талант разом із незвичним захопленням солодощами, що беруть свій початок з часів Стародавнього Єгипту. З часів Давніх Царств зефір був улюбленими ласощами єгипетської знаті й виготовлявся на основі меду. Нині ж він еволюціонував у яскраві вироби, здатні розквітнути в умілих долонях майстрині.
Джерело: "Новини Городнянщини", Павло ДУБРОВСЬКИЙ
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.