Останнім часом все більше домогосподарств переходять на опалення дровами, бо газ нині «золотий», і його якість лишає бажати кращого. Цей перехід розпочався заміною чи встановленням додаткових твердопаливних котлів, які дають змогу нагрівати існуючу в будинку систему парового опалення. Проте чимало людей нині замислились над тим, щоб збудувати вдома справжню піч чи бодай традиційну грубу, яка б давала природнє, живе тепло. Не менше господарів хочуть, щоб разом із опаленням дровами мати можливість готувати їжу на живому вогні. Тож попит на печі росте.
Ще однією проблемою стає використання старих печей, які не топились роками, а подекуди й десятиліттями. Не розуміючи елементарних норм їхньої експлуатації, господарі, особливо молодь, намагаються розтопити нечищені груби, які мають тріщини в стінах, а в димарях за ці роки могли з’явитися навіть гнізда птахів.
Звичайно, такий підхід є дуже небезпечним й зазвичай завершується пожежею, займанням, отруєннями чадним газом та іншим небезпечними подіями. Ми звернулись до кількох місцевих пічників по консультацію, проте вони відмовились спілкуватись «на камеру», вочевидь, маючи свої резони. На щастя, у соціальних мережах нам трапився досвідчений пічник із сусідньої Сумської області, який охоче розповів про особливості будівництва, експлуатації і догляду за різноманітними печами.
Андрій Сіренко будує печі змалечку. У дитинстві він був підсобником у свого дідуся, знаного на Сумщині пічника Якова Йосиповича, а в 16 років звів свою першу піч, яка й донині слугує людям. Нині чоловіку 47, він дійсний член Всеукраїнської гільдії пічників, й у його виробничому доробку більше п’ятисот печей, груб, камінів, барбекю і тандирів. Задля цікавого замовлення він залюбки долає десятки й сотні кілометрів, а його печі слугують господарям не роки, а десятиліття. Пан Андрій будує як домашні, так і вуличні печі. Ступінь складності роботи ніколи не лякає майстра, бо він має досвід й технічну освіту. Кожну конструкцію ретельно розраховує, щоб отримати добру тягу, енергоефективність й довговічність. Замовити йому піч можна навіть по фото з інтернету, однак попередньо всі нюанси будуть розраховані, бо окрім конструктивних особливостей самої печі, треба врахувати особливості інтер’єру, куди піч повинна органічно вписатися.
— Безпека будь-якої печі починається з якості її виготовлення. При правильному підборі матеріалів, використанні оптимальних розчинів, а головне — при якісній роботі на совість печі повинні слугувати стільки ж, скільки й дім. Звичайно, печі, груби й каміни в приміщеннях потрібно щороку оглядати, виявляти дефекти. Так, наприклад, у старих печах може прогоріти топка, десь погнутись колосники, трапляються тріщини у «колодязях» і димоході. Самі димоходи треба чистити хоча б раз на рік, слідкувати за станом теплоізоляції, яка відмежовує димар від стелі й даху, своєчасно вибирати попіл.
Для кожної печі слід підібрати оптимальний режим витоплювання.
Є печі, які потребують повільного нагріву й тривалого горіння, є такі, що нагріваються швидко. Все це досягається практикою. Проте в будь-якому випадку топити треба у максимально щадному режимі, — зазначив майстер.
Не менш відповідально ставиться Андрій Сіренко й до вуличних печей. І хоч вони відносно безпечніші від домашніх, їхня конструкція і якість мають бути на такому ж високому рівні, бо відкритий вогонь завжди таїть у собі небезпеку. Майстер залюбки будує мангали, тандири й барбекю-печі, призначені для смачного кулінарного відпочинку, проте останнім часом все більше замовлень на господарські пічки з варочними плитами під чугуни. Такі пічки дають змогу швидко готувати їжу людям й варити корм для тварин з використанням дуже невеликої кількості дров. А ще вони є своєрідною страховкою на випадок блекауту, енергетичної кризи та інших ризиків воєнного часу.
Знайти майстра неважко на «Фейсбуці» і, за потреби, поспілкуватись. Ми ж щиро вдячні за професійні безпекові поради, які, сподіваємось, стануть у нагоді нашим читачам.
Джерело: газета "Новини Городнянщини" від 02.03.2023, Павло ДУБРОВСЬКИЙ
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.