Ботулізм — не єдина хвороба, якою можна заразитися через продукти. Сальмонельоз, лептоспіроз, паразитарні інфекції...
— Хвороба сальмонельоз викликається бактеріями сальмонелами, — говорить представник санітарно-епідеміологічної служби Чернігівської області Артем Ярошенко. — Для розмноження сальмонел сприятливі м’ясо, молоко, яйця. Якщо яйце не помите і його неакуратно розбити, сальмонели потраплять у білок чи жовток. При термічній обробці сальмонели гинуть.
Читайте також: Победил ботулизм
— У минулому році від броварського майонезу захворіли десятки людей в області...
— Кишкових інфекцій за чотири місяці, з січня по квітень 2016-го, було 644, сальмонельозів — 41, тобто трохи більше десятої частини.
— Лептоспіроз, на відміну від сальмонельозу, не вважається харчовою інфекцією. Проте років десять тому в Острі жінка померла, з’ївши яблуко, нагризене мишкою.
— Лептоспіроз — це, за класифікатором, особливо небезпечна хвороба. Заражаються переважно від мишоподібних гризунів і щурів. Мікроорганізми лептоспіри виділяються у воду, на продукти, на стіл із сечею. Якщо миша погризе продукти, ймовірність зараження є. Лептоспіри можуть бути на писку у тварини, коли вона щось винюхувала в інфікованому середовищі.
Читайте також: Смерть на Пасху
За чотири місяці цього року було шість випадків лептоспірозу, за 2015 рік — 43. Люди вилікувалися. Не звернувшись за медичною допомогою, можна померти дуже швидко. На третю-п’яту добу. Розпочинається все у литкових м’язах ніг. Вони спазмуються, паралізуються, лептоспіри розходяться по організму і спазмують інші органи.
Тамара Кравченко, тижневик «Вісник Ч» №20 (1567)
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.
Теги: ботулізм, лептоспіроз, інфекції, «Вісник Ч», Тамара Кравченко