GOROD.cn.ua

Фермери Чернігівщини на свято Хелловін підвищення попиту на гарбузи не спостерігають

 

Сьогодні — Хелловін. Згідно з давнім повір’ям, саме 31 жовтня світом мандру­ють злі духи. Щоб відлякати їх, виготовля­ють страшну пику з гарбуза (роблять прорі­зи у формі очей і рота, а всередину — після того як виберуть м'якоть та насіння — помі­щають свічку) і виставляють на підвіконні або на порозі біля дверей. Традиція прийшла до нас з Америки, а туди її принесли ірландські іммігранти.

Зараз у злих духів вже ніхто не вірить, але гарбузи вирізають. Дехто створює справжні витвори мистецтва.

Ось тільки де взяти під­ходящий матеріал?
— Гарбузів не продаєте? — запи­тую телефоном фермера з Березни — 42-річного Валерія Коноплю напере­додні Хелловіна. Цього року в його гос­подарстві цілих 8 гектарів гарбузів.

— Приїжджайте зараз — подаруємо які захочете, — посміхається. — А то скоро ви­бору не буде — ще день-два і почнемо мо­лотити.

Розказує: гарбузи почали вирощувати цього року — заради насіння (закупівельна ціна на сухе зараз у середньому 100 грн за кг).



Батько фермера Олексій Конопля на гарбузовому полі

— На вигляд вони красені. А скільки насіння всереди­ні — побачимо. М’якоть будемо використовува­ти як добриво.
Якби хтось попросив гар­буза до Хелло­віна, не відмо­вили б. Але за­мовлень не бу­ло. То, може, у великих містах такі забаганки, а в нас цього свята не відзна­чають. На фотосесїї теж спеці­ально не приїж­джають. Та кому по дорозі, зупи­няються, роблять знімки.

— А страви з гарбуза вашій сім’ї сма­кують?
— Ще й як. Як на мене, то найкраща з них — не смузі чи пасти, а каша за бабуси­ним рецептом.

Джерело: газета “Гарт”, Марія Ісаченко. Фото з альбому Валерія Коноплі

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: фермери, гарбузи, Березне, Конопля