Сьогодні — Хелловін. Згідно з давнім повір’ям, саме 31 жовтня світом мандрують злі духи. Щоб відлякати їх, виготовляють страшну пику з гарбуза (роблять прорізи у формі очей і рота, а всередину — після того як виберуть м'якоть та насіння — поміщають свічку) і виставляють на підвіконні або на порозі біля дверей. Традиція прийшла до нас з Америки, а туди її принесли ірландські іммігранти.
Зараз у злих духів вже ніхто не вірить, але гарбузи вирізають. Дехто створює справжні витвори мистецтва.
Ось тільки де взяти підходящий матеріал?
— Гарбузів не продаєте? — запитую телефоном фермера з Березни — 42-річного Валерія Коноплю напередодні Хелловіна. Цього року в його господарстві цілих 8 гектарів гарбузів.
— Приїжджайте зараз — подаруємо які захочете, — посміхається. — А то скоро вибору не буде — ще день-два і почнемо молотити.
Розказує: гарбузи почали вирощувати цього року — заради насіння (закупівельна ціна на сухе зараз у середньому 100 грн за кг).
Батько фермера Олексій Конопля на гарбузовому полі
— На вигляд вони красені. А скільки насіння всередині — побачимо. М’якоть будемо використовувати як добриво.
Якби хтось попросив гарбуза до Хелловіна, не відмовили б. Але замовлень не було. То, може, у великих містах такі забаганки, а в нас цього свята не відзначають. На фотосесїї теж спеціально не приїжджають. Та кому по дорозі, зупиняються, роблять знімки.
— А страви з гарбуза вашій сім’ї смакують?
— Ще й як. Як на мене, то найкраща з них — не смузі чи пасти, а каша за бабусиним рецептом.
Джерело: газета “Гарт”, Марія Ісаченко. Фото з альбому Валерія Коноплі
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.