GOROD.cn.ua

Сновський хлібзавод на межі закриття

 

Під час вторгнення росіян чер­гу по хліб у Сновську займали на світанку, зате без буханця (на крайній випадок половини) до­дому не поверталися. На міс­цевому хлібозаводі робили для цього все що могли.

Тепер підприємство на межі за­криття. Залишилося всього з пів десят­ка (із 30-ти) працівників. Вони допіка­ють останнє борошно. У продажу ще є чорний хліб і деякі булочки — це все, що зосталося з асортименту, у якому було майже 50 найменувань.

Схожа ситуація тут уже була — у 2005 році. Хлібозавод тоді належав райспоживспілці. Його мали закри­ти, бо утримувати було невигідно. І за­крили б, якби головний інженер (то­ді 39-річний) Володи­мир Єрмоленко на свій страх і ризик не взяв підпри ємство в оренду. Спочат­ку на З роки. Потім почав реконстру­ювати пе­чі, купувати транспорт, обладнан­ня (зокрема млин, рота­ційну піч тощо) і постійно про­довжував термін оренди. Попри те що з'явилося чимало привозного хліба і конкуренція зрос­тала.

— Через це ми не могли пра­цювати на повну потужність, хоч і мали технічні, можливості. Відпо­відно не могли і знизити ці­ну, — пояснює Володи­мир Володимиро­вич.
Останнім ча­сом сновський хліб був майже по 23 грн. На гривню-дві дорожчий за при­возний. Різ­ниця — дріб’язкова, але покупців усе одно ста­ло менше.

— До того ж підприємці, що торгують хлібом, замовляли більше київського та чернігівського, ніж нашого, — продовжує Володимир Єрмоленко.
Тепер у громаді кажуть: мали самі рятувати ситуацію — підтри­мувати свого виробника. Тим паче що сновський хліб більшості сма­кував. Можливо, так зберегли б підприємство. Бо якщо (хай такого, звісно, ніколи не буде) ситуація, що була взимку 2022-го, повториться, люди можуть лишитися без хліба.

— Сновський возили до нас по­стійно, незважаючи на небезпеку, — говорить староста Гірська Ан­дрій Апришко. Село — всього за 15 км від Клюсів, де кожного дня лунають вибухи.

...У місті є небідні підприємці, та чи захочуть вони взяти в орен­ду хлібозавод, що доживає останні дні, і відновити його роботу?



Знамениті сновські короваї - уже історія

До теми


У Корюківці під час повномасштабного вторгнення на­лагодили виробництво хліба на вже непрацюючому підприємстві. Через де­фіцит дріжджів технолог Олена Янченко розробила особливу технологію його випікан­ня, згуртувала волонтерів, за що недавно отри­мала нагороду від Президента — медаль «За працю і звитягу». Підприємство працює.
У Городні вийшли на довоєнний рівень ви­робництва — тоннатонна хлібобулочних і 500 кг кон­дитерських виробів за добу. Більша частина продукції виготовляється з борошна міс­цевого (з Вихвостова) СТОВ «Віра». В асортименті — близько 70 видів продукції, на підприємстві працює 60 людей.

Джерело: газета “Гарт”, Марія Ісаченко

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: Сновськ, хлібзавод, закриття