Одні аграрії дають на обіди гроші, другі — не заморочуються харчуванням робітників, треті — облаштовують на підприємстві кухні, наймають спеціаліста, котрий готуватиме.
Уже рік виблискує свіжим ремонтом і новеньким обладнанням кухня на «Сі-Ма-Агро». Раніше, пригадують місцеві, замовляли страви в їдальні чи кафе. Тепер усе своє.
Приміщення кухні — на території підприємства, неподалік ангарів із зерном. Невеличка будівля із білої цегли: коридор, кімнатка для обіду, власне кухня. Персикового кольору стіни, ламінат на підлозі, кухонна стінка, схожа на домашню. Із обладнання — сучасна електроплита з духовкою, електричні м'ясорубка та чайник, кавова машина. На стінах та на столах-поверхнях — різноманітні ложки-лопатки, набори ножів. Тертка — звичайна, ручна. Білі з квітами каструлі, як вдома, тільки великі, чисті, на чималу родину. Багато білих ганчірок, щоб підтерти чи підхопити, що треба. Звичайні півлітрові баночки — з сіллю, приправами. Пластмасові і металеві мисочки.
На плиті після обіду тушкуються овочі, поряд на столику — обтягнута плівкою таця, там маринується риба. На вечерю працівники їстимуть рибу з овочами.
Господиня усього цього — 38-річна Світлана Єресько. Родом із Запорізької області. Кухар і продавець за освітою. Сирота. У Носівку приїхала до сестри, так і лишилася. Вийшла заміж. Кухарює двадцять років.
— Працюю з сьомої ранку до шостої вечора, — ретельно перемішує овочі у сковорідці. — Зранку треба обід приготувати, тоді помити посуд, що з поля привезли, вечерю наладнати, і знову посуд. Ще ж і щоб порядочок тут був. Та я не скаржусь, люблю кухню і готувати. Приємно, як хлопців побачу, а вони мені дякують.
— Хто меню складав?
— Та сама ж і складала, — розбирає привезений з поля посуд. — Хочеться, аби щодня новеньке. Готую харчо, червоний і зелений борщі, розсольник, солянку. Це на перше. На друге — каші, плов, картоплю, макарони, спагеті. Що придумаю. Усе з м’ясцем. Треба ж ситненьке.
— Учорашнім годуєте?
— Боже збав, — враз стає серйозною Світлана. — Нічого з учора не лишається.
— Так хлопці ж не доїдають.
— У мене тут три собаки, є кому доїДати, — стає добрішою кухар.
— Додому звідси їсти берете?
— Дома після роботи готую. Інколи — чоловік. Хто першим з роботи прийде.
— У чоловіка смачно виходить?
— Коли як. Та головне, що голодні не лишаємося, — позитивна Світлана.
* * *
— Де продукти берете? — запитала у співвласника Олексія Сірика.
— Купуємо. Свинину в сусідньому господарстві беремо. Ми їм навантажувач, як треба, даємо, а вони нам — порося, — пояснює Олексій Вікторович.
* * *
Покуштувала суп харчо і я. Достатньо гострий, без підгорілої в засмажці цибулі, густий і ситний.
Вікторія Товстоног, «ВісникЧ» №31 (1838) від 5 серпня 2021
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.