Ідеальний шашлик: свіже м’ясо, правильний маринад і… наші секрети
Среда, 23 Июня 2021 11:38 | Просмотров: 6141
АКТУАЛЬНО Літо – час відпочинку на природі. А який же відпочинок без традиційних пікніків із шашликом?
Шашлик – особлива страва, а суперечки між прихильниками того чи іншого маринаду можна порівняти хіба що з дискусіями про те, із яких інгредієнтів повинен складатися класичний український борщ. Пропонуємо вам кілька підказок, які зроблять вашу страву неперевершено смачною. Все просто: п’ять порад і стільки ж несподіваних, але майже ідеальних рецептів маринаду.
Почніть з найважливішого - вибору якісного м'яса
Від м'яса залежить все - смак, соковитість, ніжність та насиченість шашлику, а всі маринади будут вже супутніками процесу, нюансами.
Обирайте м'ясо у перевіреного продавця, якій з впевненістю буде гарантувати якість продукту та підтвердить його сертифікацію.
В Чернігові достойно зарекомендували себе - Мережа фірмових магазинів м'яса "Мяссіто".
В будь-якому з трьох магазинів мережі ви знайдете всі варіанти сирого м'яса, або вже замаринованого, що дуууже зручно, залишиться тільки прибути на місце відпочинку, посмажити та налоджуватися неймовірними смаками найулюбленішої страви всіх пікніків)
Адреси партнера смачного літа 2021 - Мережі фірмових магазинів м'яса "Мяссіто":
м. Чернігів
Вул.Рокосовського, 62
Вул.Івана Мазепи, 37б
Вул.Льотна, 10
т. 098 266 11 08
пн-сб: 8:00-20:00
Не припускатися помилок
Тримайте дистанцію
Часто, з огляду на дефіцит шампурів та бажання завершити процедуру якомога швидше, початківці в шашличних справах насаджують м’ясо максимально щільно – по 7–8 шматочків. Але для того щоб кожен шматок просмажився однаково добре з усіх боків, потрібно залишати відстань від 0,5 до 1 см.
Без овочів
І не чергуйте м’ясо з кільцями цибулі або нарізаними кабачками. Очевидно, що овочі готуються значно швидше, ніж м’ясо. Зняти їх у процесі не вийде – тож отримаєте напівзгорілу субстанцію, яка зіпсує аромат основної страви. Використайте для овочів окремий шампур чи решітку для барбекю.
Під лінійку
Приділіть максимум уваги процесу нарізання м’яса. По-перше, шматки різного розміру будуть смажитися неоднаково – один уже стане занадто сухим, а інший ще залишиться «з кров’ю». Оптимальний формат м’яса для шашлику – кубики зі стороною 4–4,5 см.
По-друге, якщо заготовки будуть надто «абстрактними» – під час нанизування вам доведеться зробити кілька спроб, перш ніж шматок добре сяде на шампур. А м’ясо з кількома проколами швидко випустить весь сік, і страва вийде занадто сухою.
Не економте на дровах
Випадково знайдені гілки або трухляві колоди – це безкоштовно, проте вони не дадуть потрібного для ідеального шашлику жару, а в гіршому випадку зіпсують смак страви.
Те саме стосується й рідини для розпалювання багаття. Вона лише пришвидшить процес згорання дров (і для жару їх потрібно буде більше) і також може залишити сморід за собою.
Інвестуйте у дрова чи деревне вугілля. Їх можна недорого купити в супермаркетах. Дорожче вийде потім жувати сухі шматки м’яса з неприємним присмаком.
Приберіть подалі воду
Якщо ваше вугілля раптом з режиму «жевріти» переходить у режим «горіти» – значить шампури ви розмістили над ним зарано. Спочатку потрібно дочекатися, поки шматки згорілого дерева покриються попелясто-білою «павутинкою».
Виправити ситуацію у разі фальстарту можна, але не варто для цього поливати вугілля (а тим більше м’ясо) водою. Вода понизить градус, і ви втратите потрібні умови для приготування ідеального шашлику. А якщо вода потрапить на м’ясо – страва вийде занадто жорсткою від перепаду температур.
Найкращий варіант – прибрати на десяток секунд шампури і поворушити вугілля палицею. Для поливання можна хіба що використовувати дуже теплий маринад.
Маринуємо
Класичний рецепт – вода з оцтом, цукром, сіллю, перцем та цибулею. Проста і швидка альтернатива – газована мінеральна вода, яка за 2–3 години зробить м’ясо м’яким. Ці рецепти знайомі всім та інтуїтивно прості. Тож спробуємо додати дещицю екзотики.
Новозеландський
1 цибулина, 1 ківі, червоний перець, зелень, 1 склянка газованої мінералки. Ківі нарізаємо невеликими кубиками (він добре пом’якшує м’ясо – тож ідеально пасуватиме до яловичини чи баранини), цибулю шинкуємо дрібно. 2–3 години – і можна смажити.
Гірчичний
1 ст. л. гірчиці, 2 ст. л. майонезу, 4–5 цибулин, 1 лимон, перець та інші спеції за смаком.
Добре підійде до свинини. Шматки м’яса обвалюємо в соусі зі спеціями. Викладаємо шарами з порізаною кільцями цибулею. Зверху поливаємо соком лимона. Тримаємо годину в теплі, а потім 5–7 годин у холодильнику.
Чайний
Базилік, перець, сіль і міцний чорний чай без ароматизаторів. М’ясо перемішуємо зі спеціями та зеленню і заливаємо охолодженим чаєм, аби він покрив усі шматочки. Час маринування – від 8 до 12 годин у холодильнику.
«Дорослий»
1 склянка томатного соку, 1 ст. л. натертого хріну, олія, чарка кріпленого сухого вина (херес, портвейн, мадера), перець, сіль. Шматки м’яса змішуємо з сіллю та перцем. Додаємо олію, вино, томатний сік та хрін. За можливості – вустерський соус на кінчику ножа. Витримуємо під пресом 3–4 години.
Імбирний
2 см кореню імбиру, 4 ст. л. соєвого соусу, червоний мелений перець. Цей рецепт найкраще підійде для яловичини. Імбир дрібно січемо або натираємо, вимішуємо з перцем та м’ясом. Додаємо соєвий соус і залишаємо на 2–3 години.
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.